Україна

Прем'єр-ліга

Ворскла – Чорноморець 2:1. Україна, 6-й тур. Албанське щастя полтавчан

У матчі рівних можливостей «Ворскла» витягнула щасливий квиток у вигляді рикошету перед фінальним свистком.

Олег МОРОЗОВ, «Футбольний клуб»

2022-10-08 15:20

Немає сенсу казати, що обидві команди цього дня прагнули максимального результату. Полтава у п’яти попередніх турах здобула одненьку перемогу і лише тиждень тому залишила останній рядок. Одеса ж прибула до Миная без жодної звитяги в активі. Погодьтесь, неприйнятна ситуація для Віктора Скрипника та Романа Григорчука – тренерів, які не тільки мають досвід виступів в Лізі Європи, але й знають, що таке – вигравати національне золото. Обидва, нагадаємо, свого часу становилися першими в Латвії, а Григорчук до того ж виборював чемпіонські титули в Казахстані та Білорусі.

«Ворсклі» в суботу довелося обходитися без двох своїх основних захисників – Сергія Яворського та Ігоря Пердути (останній був вилучений в 5-му турі), тоді як «Чорноморець» мав покладатися на свого третього голкіпера. Перший – Дмитро Непогодов – також дискваліфікований, а другий – Євген Паст – травмований.

Утім, 20-річний Данило Варакута, що несподівано став головним вартовим у воротах «моряків», до перерви не мав серйозної роботи. Номінальні господарі наче мали невеличку територіальну перевагу, але до справжніх претензій на гольову атаку справа майже не доходила. Албанець Сефері, щоправда, одного разу таки спрямував м’яч у сітку, але перед цим заліз у офсайд.

Вилазки одеситів були рідкими, але й водночас більш небезпечними. В цьому сенсі можна згадати удар із гарної позиції Максима Брагару (хавбеку бракувало влучності) і потужний постріл Ореста Кузика, коли «зелено-білих» врятував лише карколомний стрибок Дмитра Різника.

Натомість старт другої половини зустрічі вийшов захоплюючим і ознаменувався обміном результативними уколами. Спочатку Варакута таки припустився помилки, не дотягнувшись до м’яча після подачі Андрієм Кравчуком кутового с правого флангу. При цьому капітан ворсклян Володимир Чеснаков виграв повітря не тільки у воротаря, але й у кремезного канадцського оборонця Джеймса Манджрекара.    
   
«Чорноморець» з відповіддю не забарився і показав, що також здатний використовувати «стандарти». Різник, який хвилиною раніше із труднощами парирував удар Івана Бобка зі штрафного, нічого не зміг зробити, коли той таки Бобко переправляв м’яч у сітку майже з лінії воріт після подачі від Сергія Політила і серії рикошетів. Не виключено, у ролі асистента в цій ситуації виступав не захисник «Ворскли», як вирішив арбітр, а Дмитро Юсов, і тоді гол мав би бути відмінений через офсайд. Але ВАР у Минаї не працював, тож змінити щось було неможливо – 1:1.

Продовжити в тому ж дусі у суперників не вийшло, хоча пожежі час від часу виникали в обох карних майданчиках. Варто визнати, що більш наполегливими виглядали номінальні гості. Чого варті, наприклад, ще один сейв від Різника після спроби Юсова чи два підступні штрафні від 39-річного Сергія Кравченка.

Одначе не забудемо й самовідданість молодого Варакути – він якимось дивом врятував «моряків» від удару з кількох метрів «джокера» Юрія Козиренка. А ось із несподіваним «парашутом» від Сефері (або Тауляна Сулеймані – кому як зручно) Данило не впорався. Албанець прийняв пас від Ардіта Толі з правого флангу і третім дотиком метрів з дванадцяти пробив. Рикошет від ноги Манджрекара перетворив траєкторію удару на високу дугу, зробивши із кіпера простого спостерігача. Добігала кінця 88-а хвилина...

У підсумку – 2:1 на користь «Ворскли», яка тепер піднялася на 9 місце. А ось «Чорнморець», який ну ні як не заслуговував на поразку, залишився без очок, без Кравченка (капітан через другий «гірчичник» був вилучений на останній хвилині) і опинився у підвалі таблиці.

ВОРСКЛА – ЧОРНОМОРЕЦЬ 2:1
Голи:
 Чеснаков (49), Сефері (88) – Бобко (52).
Ворскла: Різник, Бацула (Толі, 72), Зайков, Чеснаков, Кравець, Скляр, Кравчук (Козиренко, 72), Олійник, Юрченко (Нестеренко, 84), Сефері (Челядін, 90+3), Степанюк (Марлісон, 90+3).
Чорноморець: Варакута, Єрмаков, Джеймс, Салюк (Бадібанга, 90+1), Кравченко, Кузик (Гладкий, 87), Політило, Путря (Штогрін, 87), Брагару, Бобко (Кубемба, 90+1), Юсов.
Попередження: Зайков (68), Різник (68) – Салюк (23), Кравченко (63), Путря (84).
Вилучення: Кравченко (90+5, друге попередження).
Арбітр – Олексій Дересинський (Хмельницький).
8 жовтня. Минай. Ст-н «Минай». +18C.

footclub.com.ua