Україна

Прем'єр-ліга

Ротань: «Мрію, щоб у «Олександрії» був баланс»

«Олександрія» повернулася в Україну після навчально-тренувальних зборів в Туреччині та розпочала підготовку до старту другого кола чемпіонату. 

2023-02-23 09:37

Прес-служба поспілкувалася з головним тренером команди Русланом Ротанем.

– Руслане Петровичу, команда повернулася в Україну. Наскільки, на вашу думку, гравці готові до старту другого кола чемпіонату?
– Все, що було заплановано тренерським штабом на зимові збори, виконано командою в повному обсязі. Ми змінюємо стиль гри, це не швидкий процес. Проте ми не зупиняємось і у нас є до чого прагнути. Робота буде продовжуватися і під час чемпіонату. Ми маємо  додавати з кожною грою, ставати краще і разом боротися з недоліками.

– По суті, ваше справжнє знайомство з командою відбулося на зборах. Там ви змогли побачити гравців у дії на футбольному полі проти хороших суперників. Ви багато експериментували зі складом, особливо в перших спарингах. Чи є вже у тренерського штабу бачення, хто стане кістяком команди?
– На цей час кістяк ще не сформовано. Ви правильно підмітили. Ми дійсно багато працювали над зв’язками та перевіряли у кожному спарингу різні схеми гри. Я не виключаю, що ще будуть ротації на деяких позиціях в залежності від якості гравців.

Ми перебудовуємося в процесі. Робота триває. Вона важка як для футболістів, так і для тренерського штабу. На жаль, це не можна зробити за тиждень чи за місяць. Для цього потрібен час. В кінцевому результаті ми повинні стати єдиним механізмом. Ми над цим працюємо і вже на шляху до цього.

– Результати спарингів на зборах були не такими, яких очікували наші вболівальники. Але ми знаємо, що у цьому випадку цифри на табло не першочергові. Які висновки зробив тренерський штаб за підсумками контрольних поєдинків?
– Скоріш за все, треба говорити не про висновки, а про розуміння. В цьому плані нам з командою необхідно вкрай багато працювати. Я не скажу, що є якась проблема, але донести, довести та реалізувати ідею – це різні речі. Це формується на тренуваннях, закріпляється в грі.

І гравець лише тоді повірить в ідею, коли побачить результат. Як тренер я усвідомлюю, що це непростий шлях.  Футболісти повинні розуміти, що вони мають робити в конкретних епізодах на своїх позиціях на полі.

Це для них поки що важкувато, потрібний час, щоб до цього прийти. Але прогрес вже є.  Мабуть, найпростіше – стати всією командою у захист і забити один єдиний гол. Проте ми прагнемо, щоб гра, яку демонструватиме команда, в першу чергу, подобалася вболівальникам.

– На жаль, на зборах не обійшлося без втрат. Є декілька травмованих гравців, а ще двоє – Дришлюк і Демченко – за підсумками зборів залишили команду. У зв’язку з цим, чи планує тренерський штаб залучати до лав основи гравців юнацької команди?
– Звісно, у майбутньому ми плануємо залучати наших юнаків, бо хочемо бачити в основі більше наших вихованців. Я взагалі мрію про те, щоб у команді був баланс – «вікові гравці», «гравці середнього віку» та «юнаки». Над цим ми працюємо вже зараз.

– І на останок запитання як до тренера молодіжної збірної України, чи бачите ви серед футболістів «Олександрії» потенційних гравців молодіжки?
– У нас в команді є кандидати у молодіжну збірну, тому я не забуваю про це. Все залежить від самих хлопців. Є тренувальний процес, є матчі чемпіонату. Треба виходити на поле, показувати себе, проявляти себе, доводити своєю результативністю та ефективністю, що гідний представляти країну на міжнародних змаганнях. Можливо все. Шанси є у кожного.

fco.com.ua