Україна

Прем'єр-ліга

Динамо – Шахтар 0:0. Україна, 25-й тур. Звіт

Чергову дуель двох грандів вітчизняного футболу багато хто охрестив битвою за чемпіонство. Між тим, гірники вийшли на гру, маючи відрив у сім очок, що суттєво додавало номінальним гостям спокою стосовно результату: навіть поразка від єдиного конкурента в золотих перегонах не позбавляла б «Шахтар» ані фактичного, ані «тіньового» лідерства (особливо – з обома незіграними поки поєдинками проти «Маріуполя»).

Сергій ВОРОНЮК, «Футбольний клуб» (із Києва)

2019-04-24 20:40

На цьому тлі навіть втрата Марлоса не повинна була стати для команди надто болісною.

«Динамо», зі свого боку, мало прагнути не лише скоротити відстань від лідера, але й помститися за нещодавню кубкову поразку в серії пенальті. Вирішувати ці завдання Олександр Хацкевич серед інших відрядив і новачка колективу – уругвайця Де Пену. Той картини не зіпсував, досить вдало взаємодіючи на своєму лівому фланзі з Миколенком.

Неодноразово саме цей тандем ефективно спрацьовував на загострення ситуації біля воріт «Шахтаря». Та й інші партнери намагалися постійно підключати новачка до атакуючих дій, вітаючи його активність. Декілька навісів і прострілів Де Пени цілком могли б стати гольовими. Найнебезпечнішим, напевно, став епізод на 40-й хвилині, коли його пас у центр карного майданчика ледве не знайшов ногу Шапаренка – того на мить випередив Ісмаїлі.

Гірники до перерви створили одну нагоду, але дуже й дуже сприятливу. Патрік прорвався крізь київський захист по центру, віддав Велінгтону, котрий пробив, не піднімаючи голови – вище!

Надалі динамівці такою доброчинністю у власних володіннях не відзначалися. Надійно був прикритий Мораес, не давали розігнатися Тайсону, Циганков не без успіху протидіяв Ісмаїлі. Впало у вічі, що «Шахтар» уже не так швидко переходить від оборони до нападу – чи то підопічні Паулу Фонсеки пам’ятали, що їм достатньо не програти, чи то це вже хронічна проблема чинного чемпіона у протистоянні зі щонайменше рівними собі опонентами.

Вихід на поле Цитаїшвілі ще ускладнив становище гірників – адже «Динамо» стало активніше використовувати й праве крило атаки. Після навісу юного технаря Де Пена ледь не виграв повітряну дуель у П’ятова, а невдовзі фол на Цитаїшвілі став підґрунтям для небезпечного штрафного – Миколенко на лічені сантиметри не встиг на різану подачу, аби замкнути дальню стійку.

Господарі в ці хвилини мали відчутну територіальну перевагу й були всі підстави сподіватися, що вона втілиться в результативний удар – особливо коли поле через ушкодження залишив Степаненко. Однак «Шахтареві» вдалося не лише вистояти, а й отримати шанс схилити шальки терезів у свій бік.

Уже в компенсований час рефері побачив порушення правил у боротьбі Бурди з Дентіньо, призначивши 11-метровий. Бити пішов Мораес, але Бойко себе переграти не дав, виявивши холоднокровність і реакцію.

Отже, боротьбі за титул - триває...

ДИНАМО – ШАХТАР 0:0
Нереалізований пенальті: 
Мораес (90+4, воротар).
Динамо:
 Бойко, Кендзера, Бурда, Кадар, Миколенко, Циганков, Буяльський, Шепелев, Де Пена, Шапаренко (Цитаїшвілі, 54), Вербич (Русин, 73).
Шахтар: П’ятов, Болбат (Бутко, 68), Кривцов, Хочолава, Ісмаїлі, Степаненко (Дентіньо, 76), Патрік, Тайсон, Соломон, Веллінгтон Нем (Коваленко, 72), Мораес.
Арбітр – Романов (Дніпро).
Попередження: Буяльський (31), Бурда (57), Миколенко (59), Де Пена (62), Цитаїшвілі (79) – Мораес (57), Болбат (63), Тайсон (78), Дентіньо (87).

footclub.com.ua