Україна

Прем'єр-ліга

Шаран: «Навіть після першого тайму був впевнений, що «Динамо» переможе «Колос»

2024-05-08 14:32

Враженнями про події 27-го туру Прем’єр-ліги ділиться колишній наставник «Закарпаття», «Олександрії», «Карпат» та «Миная» Володимир Шаран.

– За цікавим збігом обставин відразу два матчі, що припали на останній день туру, виявились центральними. Мова йде про поєдинок «Дніпра-1» і «Кривбасу», які претендують на медалі, та зустріч двох аутсайдерів, «Вереса» і «Миная». Чи сподобались вам ці ігри?

– Такі матчі цікаво дивитись, адже в них першочерговим є результат. У поєдинку «Дніпро-1» – «Кривбас» ми побачили більш прагматичний футбол. Було видно, що гра йде саме на результат. Дніпряни довели, що у них дійсно хороший колектив, що вони готові битися за тренера. Адже напередодні матчу Юрій Максимов сказав, що у випадку поразки він піде з команди. А тут ще й був відсутній Гуцуляк, який навіть не потрапив у заявку на гру. Це була втрата для «Дніпра-1». Проте хлопці молодці, Гаджиєв забив чудовий м’яч. Було видно, що команда Максимова налаштована на перемогу у дніпропетровському дербі.

Що стосується поєдинку «Верес» – «Минай», то для мене такий характер гри був очікуваним. Хоча я і працював у «Минаї», але все ж розумів, що «Верес» прикладе максимум зусиль для того, щоб перемогти. Що рівненці і довели у цьому поєдинку. Незважаючи на те, що вони програвали 0:1, були кращими за суперника. Зокрема, кращими за рухом, адже давно я не бачив, щоб футболісти «Вереса» так рухались. А ще за натхненням та бажанням. До того ж, далася взнаки і підтримка. Без підтримки вболівальників, як на мене, господарям поля було би важко. Особливо після того, як вони пропустили м’яч у свої ворота. «Минай» же, як завжди, свою ігрову схему не міняв, граючи у контратакувальний футбол з двома нападниками – Ременяком та Устименком, які завжди були на вістрі атаки. Перший з них молодець – забив м’яч. Та й Устименко старався. А ще у складі закарпатської команди мені сподобався Вакула. Повертаючись до теми «Вереса» скажу, що мені хотілось побачити команду, як турнірно спроможну у другій половині цього сезону. І рівненці перемогли, причому цілком заслужено. Хоча я, звичайно, вболівав за «Минай».

– На що може розраховувати «Дніпро-1» після втрати багатьох очок у весняній частині чемпіонату?

– Я вважаю, що дніпряни можуть розраховувати на четверте місце, яке дає право грати у єврокубках. Вони заслужили на це. На жаль, у період зимового антракту у чемпіонаті у команди не було того підсилення, яке хотів бачити Юрій Максимов. Тож коли у весняній частині сезону почалася епідемія травм, то це, безумовно, впливало на якість гри та результат. Зрозуміло чому – тому ще немає рівноцінних замін. А для того, щоб ставити високі завдання, потрібно мати по кілька виконавців на кожну позицію. От як у «Кривбаса», який на зимову перерву пішов на першій сходинці, хоча всі ми прекрасно розуміли, що «Шахтар» і «Динамо» свої очки все ж наберуть. Криворізький клуб взимку провів серйозну селекційну роботу і у команді з’явилось підсилення. Тому третє місце «Кривбас» цілком заслуговує. Бронзові нагороди для цього клубу – це супер.

– Як розцінюєте шанси «Миная» поборотись за місце, яке дає право грати у перехідних матчах?

– Зараз футбол такий, що можуть бути будь-які неочікувані результати. Звичайно, хотілося б, щоб закарпатська команда це право виборола. Та на превеликий жаль, вона програла «Вересу» у лобовій зустрічі, тож я думаю, що після цього у «Миная» мало шансів.

– Ще двоє претендентів на збереження прописки в УПЛ, «Оболонь» і «Металіст 1925», свої матчі виграли. Мінімальний рахунок відображає перебіг подій у цих іграх?

– Якби у матчі «Оболонь» – ЛНЗ на самому його початку черкащани реалізували свій момент, коли був вихід «три в одного», то все могло б помінятися. Проте «пивовари» вкотре продемонстрували характер і бажання перемогти, тому і досягли свого. Тепер ситуація у таблиці ще більше загострилася. «Оболоні» буде нелегко в останніх трьох іграх, адже на цьому етапі її чекають поєдинки з «Рухом», «Ворсклою» та «Олександрією». Якщо говорити про матч «Металіст 1925» – «Ворскла», то харківська команда переграла суперника по грі. «Металіст 1925» мені сподобався. Якщо ж аналізувати по складу, то найслабшою ланкою є оборона. Сама команда грає в атакувальний футбол, але як би там не було, а в першу чергу потрібно думати про захист. І все ж харків’яни молодці, що реалізували моменти, які були у матчі з «Ворсклою». «Металіст 1925» переміг заслужено.

– У матчах за участю обох наших грандів сенсацій не відбулося. «Шахтар» і «Динамо» переграли своїх суперників – «Чорноморець» і «Колос» з великим рахунком. Все по ділу?

– Так, і тут навіть не може бути питань. Обидві команди – і «Шахтар», і «Динамо» демонструють той футбол, який подобається усім вболівальникам. Це атакувальний футбол. «Динамо» у кожному поєдинку здорово проводить другий тайм. Навіть незважаючи на те, що деколи доводиться грати у меншості, вони після перерви виглядають просто супер! Динамівці додають у грі, адже фізично добре готові. Це і допомагає їм виривати перемоги. У матчі з «Колосом», коли після першої половини гри був «сухий» рахунок, я був впевнений, що «Динамо» переможе. Навіть сумнівів ніяких у мене не виникало. Футболісти «Динамо» увімкнули швидкість, заграли активніше. А після того, як у воротах ковалівців побував перший м’яч, «Колос» розкрився – і киянам це було лише на руку. Вони це довели, проводячи красиві комбінації і застосовуючи гострі контрататки. Ніхто після першого тайму не очікував, що «Динамо» переможе «Колос» з таким розгромним рахунком. Щодо матчу за участю іншого гранду, то «Шахтар» є «Шахтар». У цій команді зібрані індивідуально сильні футболісти, які від матчу до матчу це демонструють. Саме так і було в обох зустрічах з «Чорноморцем». Зважаючи на те, що дуже важко грати два поєдинки поспіль проти однієї і тієї ж команди, «гірники» все ж довели, що вони заслуговують на чемпіонське звання. Звичайно, за умови, якщо переможуть у очному протистоянні «Динамо».

– Що сталося з «Чорноморцем», який програє матч за матчем уже вп’яте?
– Це питання в першу чергу до головного тренера «Чорноморця». Але на мою думку, одеська команда після перемоги в домашньому поєдинку з «Олександрією» дещо заспокоїлась, марно порахувавши, що вже виконала першочергове завдання не грати у перехідних поєдинках. А от яким було завдання другочергове, поставлене перед командою її керівництвом та тренерським штабом, не знаю. Нинішній «Чорноморець» не міняє свій стиль гри, намагаючись комбінувати, розігрувати м’яч і використовувати індивідуальну гру. Адже по статистиці, у «Чорноморця» більше за всіх в лізі дриблінгових дій – принаймні, так стверджують коментатори, посилаючись на Wyscout. Та як би там не було, але одеськый команді зараз надзвичайно важко. Хоча б тому, що невідомо, що чекає на «Чорноморець» влітку. Маю на увазі те, що багато розмов точиться стосовно переходу в інші клуби Брагару, Путрі та інших футболістів. Мені здається, що «Чорноморець» просто дограє цей сезон.

– Чим поясните невиразні виступи вашої колишньої команди – «Олександрії», яка надто часто втрачає очки на своєму полі?

– Я був присутній на матчі «Олександрія» – «Рух» і можу сказати, що мені дуже сподобалась олександрійська команда до пропущеного м’яча. У «містян» серйозна проблема з центральними захисниками, до того ж, зараз у клубному лазареті багато травмованих гравців, які дають креатив – Шулянський, Беляєв. Кулакову нещодавно зробили операцію, Логінов отримав травму, а Кампос пропускав гру через четверте попередження. Проблеми у «Олександрії» є, однак незважаючи на це, команда здорово виглядала. Особливо Ковалець, який грав на вістрі атаки. Мені дуже сподобались його дії. Взагалі «Олександрія» повністю перегравала «Рух», який не знав, що робити у позиційних атаках – адже господарі поля правильно перебудовувались на захист. Та після того, як львів’яни зрівняли рахунок, більше шансів було вже у них. Передусім, у психологічному плані. Однак відзначившись голом вдруге, «Олександрія» знову пропустила. У другому ж таймі «Рух» виглядав краще. Хоча скільки я спостерігаю за матчами олександрійців, у першій половині гри вони виглядають досить переконливо і нікому не поступаються – ні «Шахтарю», ні «Динамо». І не дай Боже, щоб «Олександрія» грала ще перехідні матчі.

– Як гадаєте, чи вдасться «Поліссю» у трьох останніх турах вирішити питання щодо потрапляння у зону єврокубків?

– Не думаю. У матчі житомирян із «Зорею» мені більше сподобалась луганська команда. Незважаючи на те, що луганці грали удесятьох, вони зуміли зрівняти рахунок. Виграло б у цьому поєдинку «Полісся» – і тоді можна було би говорити про єврокубковий шанс. А так це завдання житомирській команді доведеться перенести на якийсь інший сезон.

ua-football.com