Україна

Прем'єр-ліга

Динамо – Шахтар 0:3. Україна, 9-й тур. Коронавірусний звіт

COVID-19, помилка юного кіпера, Монзуль та рикошет допомогли гірникам здобути перемогу…

Влад МИРЕНКО, «Футбольний клуб»

2020-11-08 19:10

Напередодні матчу головною темою була неймовірно складна кадрова ситуація в «Динамо». Кияни втратили щонайменше 15 гравців першої команди (через травми та ковід). Красномовний факт – у запасі біло-синіх на дербі було всього чотири польові футболісти та 19-річний воротар дубля Моргун.

Якщо говорити про старт киян, то найбільш проблемними зонами виглядав лівий фланг оборони, де вийшов номінальний центрбек Шабанов та центр нападу, куди вимушено відправився вінгер Вербич (нехай навіть у нього і є певний досвід гри на цій позиції).

У «Шахтаря» ж навпаки повернулись у стрій майже всі найсильніші, й на відміну від матчів Ліги чемпіонів Луїш Каштру цього разу вирішив довіритись більш досвідченому складу, повернувши в основу Степаненка, Матвієнка, Тайсона, Мораеса.

Команди розпочали гру дуже обережно, жодна із сторін не хотіла розкриватись, дуже рідко йшли у високий пресинг, воліючи краще після втрати м’яча швидше повернутись на свою половину та зайняти позиції в обороні. М’ячем більше володіли гості, але моменти виникали вкрай рідко біля обох воріт.

За такої гри гол на 34-й хвилині виник, за великим рахунком, з нічого – після достатньо простої подачі Додо 18-річний Нещерет помилився на виході й дозволив Мораесу переправити головою м’яч у порожні ворота.

«Динамо» не стало панікувати, розкриватись, але в атаці все ж додало активності. За кілька хвилин кияни дуже добре розіграли штрафний, і Буяльський вийшов на чудову позицію на куті воротарського майданчика. Півзахисник на швидкості вирішив пробити (і прямо в руки Трубіну), хоча прострільна передача на одного із партнерів виглядала більш перспективним варіантом.

Коли команди вже, напевно, готувались до перерви, гра просто вибухнула емоціями. Сидорчук на фланзі дуже жорстко підкотився під Корнієнка та отримав від рефері Монзуль жовту картку. Та потім після перегляду епізоду біля бровки арбітриня змінила своє рішення і вилучила капітана «Динамо». Як на мене, рішення Монзуль було недостатньо виправданим, хоча й передбачуваним…

А от коли на початку другого тайму Маркос Антоніо навмисно, абсолютно неспортивно, без жодної потреби ударив ззаду по нозі Андрієвського, рефері обмежилась лише попередженням. Гірники, звісно, по перерві майже постійно контролювали м’яч, тоді як динамівці чекали свого шансу для контратаки.

Мірча Луческу після години гри зробив першу тактичну перестановку, замінивши Вербича на Де Пену, внаслідок чого Родрігес перемістився у центр нападу. Однак спробу «Динамо» підвищити темп погасив гол Маркоса Антоніо. Чисте невезіння для киян! Після дальнього удару Степаненка м’яч зрикошетив від бразильця і за неймовірною траєкторією влетів піл саму штангу.

До нефарту біло-синіх одразу додалась травма Родрігеса, і замість нього вийшов Русин, який вчора відіграв майже весь матч дубля. У гірників же всі заміни були на підсилення, додали свіжості проти знекровлених суперників. Один із свіжих гравців – Алан Патрік – неймовірним ударом з-за меж штрафного майданчика вразив ворота «Динамо».

Ані сил, ані кадрових ресурсів, що хоч якось перевернути хід гри, у киян просто не було. Слід визнати, що у такому складі, та ще й на фоні традиційно мегаприскіпливого суддівства та явного невезіння у «Динамо» не було шансів не програти. Однак біло-сині залишились на першому місці в турнірній таблиці, хоча відставання гірників скоротилось лише до одного очка.

ДИНАМО – ШАХТАР – 0:3
Голи:
 0:1 Мораес (34), 0:2 Маркос Антоніо (67), 0:3 Алан Патрік (72)
«Динамо»: Нещерет, Кендзьора, Забарний, Попов, Шабанов, Сидорчук, Андрієвський, Циганков, Буяльський, Родрігес (Русин, 70), Вербич (Де Пена, 62).
«Шахтар»: Трубін, Додо, Хочолава, Матвієнко, Корнієнко (Сіпріано, 50), Степаненко, Маркос Антоніо (Коваленко, 69), Тете, Марлос (Алан Патрік, 70), Тайсон (Соломон, 52), Мораес (Фернандо, 70).
Попередження: Андрієвський (17), Вербич (37) – Тете (14), Марлос (44), Маркос Антоніо (51)
Вилучення: Сидорчук (45+2, груба гра)

footclub.com.ua