Україна

Прем'єр-ліга

Зоря – Динамо 3:2. Україна, 3-й тур. «Свої» серед чужих

Кияни поступилися, провівши півтайма в більшості й повністю перегравши суперника за моментами.  

Олег МОРОЗОВ, «Футбольний клуб»

2022-09-03 15:16

«Динамо» розпочало центральний матч третього туру у подвійно-незвичному статусі. Як гість на рідному стадіоні, а також як один із аутсайдерів чемпіонату – без забитих голів і без очок. Такі вони – ознаки нинішнього форс-мажорного сезону.

Вартими уваги були і склади команд. За «Зорю» з перших хвилин проти свого колишнього клубу вийшов Назарій Русін, а відповіддю «Динамо» стала поява в «основі» Владислава Кабаєва, який починав поточний тиждень гравцем «Зорі».

Можна зрозуміти обурення Мірчі Луческу (який, до речі, залишив на банці Сергія Сидорчука, Миколу Шапаренка, Артема Бєсєдіна), коли вже на першій хвилині Олександр Сирота подарував м’яч супернику біля власних воріт. Утім, на відміну від «Бенфіки», луганці шикарним презентом оборонця не скористалися.

Зате номінальні господарі реалізували свій наступний момент. Крістіан знайшов біля кута карного майданчика Русіна, той хитнув Томаша Кендзьору і пробив низом. М’яч, торкнувшись ноги поляка і дезорієнтувавши тим самим Георгія Бущана, пірнув у ближній кут.

Свої емоції нападник стримав і взяття воріт показово не святкував. Що аж ніяк не змінювало ситуацію: «біло-сині» мали відіграватися.

Кияни очікувано захопили ініціативу, перевели гру на чужу половину поля, провели кілька непоганих випадів, кілька разів турбували Дмитра Мацапуру, але справжньої небезпеки біля його воріт не створили.

А ось підопічні Патріка ван Леувена, відсидівшись у засідці, якось зовсім невимушено подвоїли свою перевагу. Спрацювала екс-маріупольська зв’язка: В’ячеславу Чурку ніхто не завадив вирізати діагональ з лівого флангу, а Дмитру Мишньову на протилежному боці карного майданчика – у дотик спрямувати м’яч у сітку. Як так сталося, що хавбек залишився вільним? – відповіді на це запитання Бущан так і не отримав.

Перед самою перервою становище динамівцем міг погіршити Русін, але втікши від Кендзьори після класного пасу Нагнойного і опинившись перед голкіпером, не влучив у ворота.

Просто дивовижно, що іноді можуть зробити 15 хвилин в роздягальні. За цей час тренер «біло-синіх» не просто провів три заміни – він повністю перезавантажив свою команду. Наступні чверть години пройшли біля воріт Мацапури з купою ударів і кутових, змарнованими супершансами Кабаєва і Іллі Забарного, але головне – з дебютним голом на рівні УПЛ Владислава Ваната. 20-річному нападнику залишалося тільки підставити ногу після зручного прострілу Віталія Буяльського.

Вилучення Романа Вантуха (ще одного екс-динамівця), який, вочевидь не витримавши запропонованого темпу, швидко отримав два попередження, здавалося мало допомогти «гостям». Але опинившись у більшості, кияни чомусь розслабилися – інакше епізод, що стався на 70-й хвилині, не пояснити.

Також 20-річний Володимир Бражко, щойно вийшовши на поле і отримавши передачу від Русіна, легко оминув Сидорчука, прибрав Забарного та вгатив м’яч під поперечину. Не варто й казати, де саме починав свою кар’єру автор шедевру.

Не знітившись і не склавши зброї, «Динамо» кинулося рятувати ситуацію, але встигло лише скоротити розрив у рахунку: Буяльский добре «вистрілив» метрів з двадцяти.

Повністю перегравши луганців за статистикою, фаворит все-таки поступився. Що ж, труднощі на те й існують, аби їх долати.

Ну а «мужики» ван Леувена, завдавши лише трьох ударів у площину воріт, продемонстрували стовідсоткову реалізацію і святкували перемогу. Тепер саме «Зоря» – одноосібний лідер УПЛ.

ЗОРЯ – ДИНАМО 3:2
Гол:
 Русін (7), Мишньов (35), Бражко (70) – Ванат (50), Буяльський (83).
Зоря: Мацапура, Данченко, Імереков, Батагов, Вантух, Назарина, Чурко (Сміян, 80), Крістіан (Алефіренко, 80), Русін (Снурніцин, 71), Мишньов (Бражко, 63), Нагнойний (Луньов, 63).
Динамо: Бущан, Кендзьора (Гармаш, 46), Забарний, Сирота, Дубінчак, Шепелєв (Шапаренко, 46), Андрієвський (Сидорчук, 46), Караваєв, Буяльський, Кабаєв (Бєсєдін, 79), Ванат.
Попередження: Русін (31), Вантух (58), Алефіренко (81) – Сирота (22), Забарний (42), Ванат (51), Караваєв (55), Шапаренко (75), Буяльський (86).
Вилучення: Вантух (68, друге попередження).
Арбітр – Ігор Пасхал (Херсон).
3 вересня. Київ. Ст-н Динамо ім. Валерія Лобановського

footclub.com.ua