Україна

Регіони

Головою ФФЗ на наступні чотири роки обрано Михайла Ланя

Наскільки насторожено зустріли Михайла Ланя чотири роки тому, настільки ейфорійним було його сьогоднішнє сходження на футбольний Олімп Закарпаття.

Степан СЕЛМЕНСЬКИЙ, «СПОРТ-тайм»

2010-12-15 15:15

Якщо чотири роки тому можна було почути про новообраного голову федерації: «Хто він такий і що він знає про футбол», то сьогодні всі розуміють, що кращого менеджера годі було й шукати. «Я дуже шкодую, що Михайло Ланьо не очолив федерацію футболу Закарпаття значно раніше», – сказав Андрій Гаваші, який до 2006 року відав ФФЗ 12 років підряд. А такий авторитетний фахівець, як Андрій Гаваші, знає, про що говорить.

Тож швидко пролетіли чотири роки. Змінив корінним чином своє обличчя футбол Закарпаття. Він із просто гри став улюбленим дійством великої армії вболівальників.

Що ж все-таки відбулося за цей період? Найосновнішим досягненням треба вважати зміну менталітету учасників футбольного обласного чемпіонату. Багато хто переглянув свої погляди на футбол, бо зрозумів, що це не просто гра, – це театралізоване дійство із зміною мислення. Було знайдено спільну мову із владою області. Сьогодні присутність на матчах чемпіонату перших керівників краю вже не викликає здивування. Рівень організації та проведення футбольних заходів настільки високий, що викликає довіру. Довіру як представників влади, так і великої глядацької аудиторії. Підтвердженням цих слів є присутність на матчах обласного чемпіонату від однієї до трьох тисяч глядачів. Барометром відвідування стадіонів завжди була майстерність гравців і видовищність ігор. Значним досягненням у роботі ФФЗ стало створення Ради президентів Федерації футболу Закарпаття. Цей орган зумів об'єднати керівників клубів, залучив їх до активної участі в роботі ФФЗ, до думок президентів стали прислухатися. У нас з'явилися Іван Бушко, Карло Сойко, Іштван Гайдош, Антон Зелінський, Олексій Баранюк, Ігор Ващенко, Іван Дрогобецький, Андрій Андріїв, Василь Кубарич, Іван Горват, Ігор Свищо, Валерій Куцин, Іван Качур, Вадим Мердєєв, Ярослав Сухан, Іван Роман, Вадим Романець, які за невеликий проміжок часу заявили про себе як про ефективних організаторів. Підтвердженням цьому є те, що значна частина з них отримали довіру від громад на виборах до місцевих органів влади, що є показником авторитетності, поваги й довіри.

За звітній період змінили своє обличчя й стадіони області: Берегово, Мукачево, Чоп, Тячів, Вишково, Кольчино, Свалява, Воловець, Середнє, Пістрялово, Іванівці – відповідають вимогам як всеукраїнських, так і обласних змагань. Розпочато реконструкції стадіонів в Іршаві, Міжгір'ї. І це далеко не межа наших можливостей.

Під впливом покращення популяризації футболу в Закарпатті суттєві зміни на краще стали помітні в дитячо-юнацькому футболі. На 1 листопада 2010 року третім уроком фізичної культури з елементами футболу охоплено більше 21 тисячі учнів. У змаганнях на приз клубу «Шкіряний м'яч» тільки за останній рік взяли участь 1250 команд і більше 15 тисяч юних футболістів. Число учасників чемпіонату ДЮФЛ області зросло до 61 команди, що є хорошим показником. Усі ці змагання Федерація футболу проводила спільно із управлінням у справах молоді та спорту та управлінням освіти і науки облдержадміністрації. Така співпраця дала хороші результати. Найавторитетнішими дитячими тренерами є Олександр Філіп, Володимир Пінковський, Василь Орос, Володимир Мухлинін, В'ячеслав Пінковський, Золтан Сільвашій, Еміл Мешко, Імре Лендєл, Вахтанг Карібов, Іван Білак, Євген Качур, Ігор Муска, Василь Розгоні, Володимир Петрушко, Елемир Майор, Микола Дряшкаба, Сергій Петенко, Сергій Штадлер, Юлій Варга, Ярослав Пасулько, Іван Шанта, Ігор Гарлач, Юрій Бойкул та багато інших. За звітній період призерами всеукраїнських змагань ставали дитячі команди міст Мукачева та Ужгорода.

У чемпіонаті області з'явилися команди, які вели боротьбу за призові місця: «Берегвідейк», «Авангард», «Поляна», «Мукачево», «Ужгородський», «Ай-Ві-Спорт», «Середнє», «Севлюш», «Вишково», «Ялинка», «Говерла», «Ф.Медвідя», «Метеор», «Кольчино». Чемпіонські звання за цей період здобували по два рази ФК «Мукачево» та ФК «Берегвідейк». Призерами також ставали «Говерла», «Ужгородський», «Середнє», «Поляна», «Мукачево», «Берегвідейк», «Авангард». Кубок України серед аматорів виграв ФК «Берегвідейк».

Федерація футболу Закарпаття визначила основні турніри, які проводяться під егідою ФФЗ: зимова першість, кубок області, Суперкубок області, чемпіонат області, «Ліга чемпіонів Закарпаття», а також кубки серед ветеранів та жіночих команд.

Горнилом для молоді став обласний чемпіонат з футболу. Серед кращих – Тарас Лазарович, Владислав Микуляк, Юрій Путраш, Олександр Пакош, Володимир Корнутяк, Микола Гибалюк, які пізніше успішно виступали в чемпіонаті України серед професійних команд. Добре в дублюючому (молодіжному) складі зарекомендували себе Ференц Барта, Василь Вах, Михайло Трухан, Юрій Шукаль, Віктор Ряшко, Іван Шевченко, Юрій Славік. На даний час готові виступати в командах Прем'єр-ліги та I ліги Сергій Кундрик, Михайло Реплюк, Юрій Чонка, Михайло Трухан, Ференц Барта, Яромир Лобода, Юрій Дано, Юрій Шукаль, Іван Скунзяк, Іван Бандурович, Володимир Корнутяк, Олександр Пакош, Роберт Давід та інші. Ми маємо талановитих гравців, але для продовження їх професійного росту нам потрібна команда II ліги. Крім того, в області вже явно недостатньо відділень ДЮСШ та СДЮШОР. Прийшов час подумати про футбольну академію. І для цього сьогодні підстав є більш ніж достатньо.

Хороших показників у роботі досяг комітет ветеранів. За звітній період на всеукраїнській арені здобуто бронзові й золоті медалі. Збірна ветеранів області, створена на базі мукачівських «Карпат», у сезоні 2009 року завоювала золоті медалі. У цьому році команда зупинилася за крок від фіналу. В області проводяться регулярні розіграші першості, кубків, турнірів серед різних вікових груп. Закарпаття чи не єдина область в Україні, де за почесні призи змагаються 55-річні ветерани. Але якщо ми говоримо про здоров'я нації, про збільшення середнього показника продовження життя, то змагання серед ветеранів повинні стати загальнодержавною програмою.

Є непогані досягнення в роботі комітету дитячо-юнацького та жіночого футболу. Щорічно наші команди беруть участь у фінальних частинах всеукраїнських змагань, де посідають високі місця. Свій посильний внесок у роботу федерації футболу зробили комітети футзалу та пляжного футболу.

Комітет арбітрів за звітний період завершив зміну поколінь. Значних успіхів досягли Ярослав Козик, Михайло Митровський, Яна Сащина, Сергій Дребужан, Віталій Дем'яненко, Ігор Гарлач, Іван Кувік. Більшість із них ледь перейшли 30-річний рубіж. Завдяки школі молодого арбітра в нас з'явилася група молодих, яким ледь за двадцять, але вони взяли на себе весь тягар відповідальності за проведення матчів чемпіонату області. Сьогодні Юрій Шимон, Вадим Запрутняк, Юрій Бобаль, Крістіна Шитєва (Сперелуп), Йосип Шитєв, Роберт Бабич, Назар Дьордь, Сергій Наскалов, Володимир Кочетов, Ігор Щербей, Микола Маточка, Петро Котубей, Василь Беца добре відомі не тільки в області. Більшість із них уже зарекомендували себе і на всеукраїнському рівні.

Сумлінно виконували покладені на них обов'язки дисциплінарний та апеляційні комітети. Відбувся значний прорив у роботі комітету зв'язків із громадськістю. До газети «Спорт тайм», яка висвітлювала змагання обласного рівня в повному обсязі, додано програму на ТРК «Тиса-1» «Час футболу». На даний час заповнення інформаційного простору задовольняє навіть прискіпливих любителів футболу.

За звітній період єдиний професійний клуб області ФК «Закарпаття» двічі виступав у Прем'єр-лізі України. Це, без сумніву, велике досягнення. Але хочеться звернути увагу керівництва клубу на відсутність у складі команди місцевих футболістів. Аматорський футбол області виконує покладені на нього функції. Щорічно з'являються нові молоді футболісти, які мали б отримати шанс на продовження своєї кар'єри в професійному футболі. Уже шість років тренерські штаби на чолі з Петром Кушликом, Володимиром Шараном, Ігорем Гамулою та віце-президентом Олегом Мукомолом ігнорують місцеві таланти, при тому, що Матвій Бобаль – кращий бомбардир ліги, а, не дивлячись на претензії до Владислава Микуляка, кращого плеймейкера в команді нема. До Олександра Надя теж особливих зауважень нема. Клуб запрошує виконавців із-за меж області, подекуди доволі старшого віку, не дивлячись на місцеві таланти, яким по 18-22 роки. Нашим гравцям навіть не дається шансу заявити про себе в професійному футболі. На жаль, ФК «Закарпаття» втратив зв'язок із футбольною громадськістю області. Команда не стала народною. Її матчі відвідує по 200-500 уболівальників. Це і є показником роботи керівництва клубу. Якщо клуб ігнорує співпрацю з владою, із Федерацією футболу області, ігнорує думку футбольної громадськості області, то потрібно об'єднати зусилля органів влади, ФФЗ та бізнесу й створити хоча б команду ІІ ліги, яка буде відображати і захищати інтереси обласного футболу.

За останні чотири роки значно покращили свою роботу федерації футболу Берегівського, Ужгородського, Тячівського та Мукачівського районів, чиї чемпіонати є кращими в області. Пожвавили роботу федерації Свалявського, Хустського, В.Березнянського, Іршавського районів, а також міста Мукачева. Відбулися зміни голів Федерації у м.Ужгород та Виноградівському районі, що дає підстави сподіватися на покращення роботи. Є сподівання, що з нового сезону в обласному чемпіонаті з'являться команди Ужгорода, Хуста, Волівця, Ясіня. Та найбільшим досягненням ФФЗ стане утворення І ліги в чемпіонаті області. Сьогодні підстав для створення такої ліги достатньо. Велика кількість команд переросла рівень чемпіонату району. Як показує час, кращого часу годі очікувати. Потрібно розпочинати активну організаційну роботу по створенню такої ліги.

Успіхи роботи ФФЗ очевидні. За рахунок чого вони були досягнуті? У першу чергу, за рахунок єдності команди і чіткого дотримання правил гри. Ідеї та окремі напрацювання разом із комітетами ФФЗ успішно втілювали у життя заступники голови обласної федерації Мирослав Щербей, Олег Іщенко (на жаль, покійний), Ярослав Сухан, Віктор Наскалов та голова Ради президентів ФФЗ Антон Зелінський.

У четвер, 9 грудня, не дивлячись на повінь у багатьох районах Закарпаття, майже всі делегати прибули на звітно-виборну конференцію Федерації футболу Закарпаття. У роботі VI звітно-виборчої конференції взяли участь перший заступник президента Федерації футболу України Олександр Бандурко, заступник голови облдержадміністрації Володимир Гоблик, член Виконкому ФФУ, голова Львівської федерації футболу Ярослав Грисьо, заступник виконавчого директора ФФУ Василь Заброда, голова Берегівської РДА Ігор Свищо, начальник управління у справах молоді та спорту ОДА Ярослав Свида.

Із звітом про діяльність Федерації футболу Закарпаття з 5 грудня 2006 року по 9 грудня 2010 року виступив голова федерації футболу Закарпаття Михайло Ланьо.

В обговоренні доповіді взяли участь Василь Качур – голова ДЮФЛ Закарпаття, Віктор Качур – голова федерації футболу міста Ужгород, Степан Селменський – голова комітету ФФЗ по зв'язках із громадськістю, Іван Дрогобецький – президент ФК «Поляна», Карло Сойко – президент ФК «Вишково», Ярослав Свида – начальник управління у справах молоді та спорту ОДА, Олександр Бандурко – віце-президент ФФУ.

За дорученням президента ФФУ Григорія Суркіса Олександр Іванович вручив відзнаки ФФУ: медаль «За заслуги» голові ФФЗ Михайлу Ланю та технічному директору ФФЗ Андрію Гаваші. Почесними грамотами та подарунками ФФУ нагороджені Георгій Куля – делегат ФФЗ, Ігор Свищо – президент ФК «Берегвідейк», Віктор Наскалов – голова комітету ФФЗ, заступник голови ФФЗ, Василь Турянчик – ЗМС, один із кращих футболістів Закарпаття за всю історію, Іштван Гайдош – почесний президент ФК «Берегвідейк». Олександр Теметєв нагороджений спеціальною відзнакою ФФЗ. Конференція визнала роботу ФФЗ за звітний період задовільною.

Головою Федерації футболу Закарпаття на наступні чотири роки (2010-2014) одноголосно обрано депутата Закарпатської обласної ради, члена Виконкому Федерації футболу України Михайла Ланя.

На конференції було обрано керівний орган ФФЗ – Виконком. Членами Виконкому стали: Михайло Ланьо, Мирослав Щербей, Юрій Гнепа, Віктор Наскалов, Василь Канюк, Антон Зелінський, Ярослав Сухан, Георгій Жбора, Василь Форкавець, Іван Бушко, Степан Селменський, Іштван Гайдош, Віктор Качур, Владислав Безик, Валерій Куцин, Олександр Переста, Андрій Андріїв, Іван Качур, Іван Дрогобецький, Василь Попович, Микола Кіт, Карло Сойко, Іван Шіц. Головою дисциплінарного комітету ФФЗ обрано Івана Головка, заступником – Івана Ковача, апеляційного – Володимира Кочетова, заступником – Мілана Лазаревича.

На цьому конференція завершила свою роботу. За звітний період ФФЗ підняло планку роботи на високий рівень. До багатьох перерахованих справ треба додати Будинок футболу, збудований у Мукачеві, який буде урочисто відкритий найближчим часом.

zakarpattya.net.ua