Моніторинг

Аналітика

Огляд ЗМІ. Осінні сюрпризи

Двома поєдинками, зіграними на тижні, «Динамо» додало інтриги перегонам УПЛ, а «Шахтар» стартував у оновленій Лізі чемпіонів. Саме на виступах українських грандів фокусували увагу своїх шанувальників і вітчизняні медіа.

Орест ЛЕЛЕКА, «ПРЕСИНГ»

2024-09-23 20:00

РОТАЦІЯ З РОДЗИНКАМИ

Через те, що змінився не лише формат, а й календар єврокубків, перший ігровий осінній тиждень УЄФА вмістив лише матчі оновленої Ліги чемпіонів. «Динамо», як відомо, стартує в основній сітці Ліги Європи 25 вересня – в Гамбурзі проти італійського «Лаціо». Отже кияни скористалися організаційним вікном, щоб провести один із двох пропущених матчів УПЛ.

У рамках 4-го туру команда Олександра Шовковського 18 вересня приймала на стадіоні імені Валерія Лобановського «Ворсклу». Цю зустріч було перенесено з кінця серпня, аби динамівці могли повноцінно підготуватися до протистояння із «Зальцбургом» у кваліфікації головного єврокубку.

«Матч не просто з родзинкою, а зі стратегічно важливим підтекстом. «Динамо» наразі – третє у турнірній таблиці, але єдине, хто йде у цьому чемпіонаті без втрат. Кияни не перебувають на вершині саме тому, що мають два не зіграні вчасно матчі у запасі. І ось час для одного з них настав. Якщо команда Олександра Шовковського обіграє «Ворсклу», то закономірно очолить таблицю зі стовідсотковим результатом. Неабияка мотивація», – нагадав напередодні автор Ua-football.com (17.09.24) Ігор Семйон.

Як виявилося, гра столичного колективу з полтавцями подарувала вболівальникам і журналістам відразу декілька родзинок.

По-перше, інтерес до подій на полі підігрів тренерський штаб господарів, хоча смілива ротація від керманича «Динамо» уже не мала б когось дивувати. Шовковський знову перекроїв стартовий склад, і в першу чергу всі звернули увагу на вихід в «основі» нападника Едуардо Герреро та центрального захисника Браяна Себальйоса. Для першого це був абсолютний дебют за «біло-синіх», а другий зіграв лічені хвилини в попередньому поєдинку із «Зорею».

Трохи забігаючи наперед, зазначимо, що на цьому програма сюрпризів Шовковського не була вичерпана. Зокрема, вже по ходу зустрічі після здійснених замін кияни презентували ще й нову зв’язку Владислава Дубінчака та Костянтина Вівчаренка на лівому фланзі – номінальні фулбеки мінялись позиціями, заплутуючи опонентів.

«Ми увійшли в непростий графік, будемо грати через два дні на третій, через три дні на четвертий. Додаються матчі Ліги Європи з цікавою вимушеною логістикою завдячуючи нашим сусідам з-за поребрика. Але маємо те, що маємо… Готуємося. У нас є чудова можливість здійснювати ротацію, що ми зробили сьогодні і плануємо робити надалі для того, аби по-перше, всі гравці були в тонусі, всі були готові вийти на футбольне поле, а по-друге, у гравців була можливість відпочивати і готуватися до матчів», – пояснив свої кадрові рішення на післяматчевій прес-конференції наставник киян. (Fcdynamo.com, 18.09.24).

Врешті напрацювання Шовковського принесли «Динамо» п’яту перемогу (3:1) в п’яти матчах УПЛ і одноосібне лідерство. Кияни постійно домінували й ще до перерви забили два м’ячі. При цьому відкрив рахунок саме Себальйос, головою замкнувши подачу з кутового. По перерві ворсклянам вдалося скоротити відставання до мінімуму, але наприкінці гри знову спрацювала заміна від коуча «біло-синіх» – матч закрив джокер Олександр Піхальонок.

«Закономірна перемога господарів. Могли й ще пропустити, але в атаці змарнували набагато більше, ніж полтавці. З огляду на ротацію – нормальний робочий матч лідера, якому треба було на ротації не втратити очок у чемпіонаті, кому потрібно – виділити належну кількість ігрової практики перед стартом в Лізі Європи. Всі задачі команда Шовковського виконала, хоча й не без пригод та недоліків», – констатував Footboom1.com (18.09.24).

Цікаво, що влучний удар Піхальонка став 128-м для столичного клубу в баталіях із «Ворсклою» в чемпіонатах України. Таким чином, кияни стали новими рекордсменами УПЛ за кількістю голів одному супернику.

«Колишнє досягнення, встановлене «Шахтарем» у поєдинках із «Маріуполем», динамівці перевершили на один м'яч. 64 рази біло-сині вражали ворота біло-зелених вдома і стільки ж – у гостях», – підрахував статистик Sport.ua (19.09.24) Юрій Ляховецький.

У матчі відбулася й ще одна історична подія – обидві команди провели по сім (!) замін, замість регламентованих п’яти. Як таке взагалі можливо? – здивовані вболівальники перепитували один в одного в соцмережах.

«Справа в тому, що в нинішньому сезоні запрацювало правило, яке дозволяє провести додаткову заміну у випадку підозри на струс мозку у футболіста (суперник в такому випадку також отримує право на паралельну додаткову заміну), – серед інших своєчасно розтлумачив нововведення і сайт «Футбольний клуб».

А в цій грі ми побачили заміну через удар в голову гравцю «Ворскли» (Лука Гучек в першому таймі), а потім через удар в голову гравцю «Динамо» (Браян Себальйос в другому таймі). І обидва суперники скористалися правом додаткових замін по максимуму
» (Footclub.com.ua, 18.09.24).

Отже, із новими знаннями та враженнями шанувальники футболу готувалися до матчів 7-го туру УПЛ.

КОЛИ ГРА ВИЩА ЗА РЕЗУЛЬТАТ

Ушкодження не завадило Себальйосу взяти участь у наступній грі, що також відбулася на стадіоні «Динамо», хоча на суботній матч проти «Руху» Олександр Шовковський знову виставив ротаційний варіант основного складу. Й колумбійський центрбек став одним із п’яти виконавців, котрі з перших хвилин вийшли на поле в обох поєдинках (а ще воротар Георгій Бущан, Володимир Бражко, Микола Шапаренко та Владислав Кабаєв).

ЗМІ за цілком об’єктивних причин називали «Динамо» фаворитом і цього двобою, але тепер вони були більш обережні в своїх прогнозах.

«Рух» у поточному сезоні доводить, що він є непростим суперником й однією з найрезультативніших команд УПЛ. Чого лише варті три перемоги львів'ян з великим рахунком! До того ж, на відміну від господарів, команда Віталія Пономарьова увесь тиждень адресно готувалась саме до зустрічі з «Динамо». І хоча цей фактор не міг бути вирішальним, львів’яни бачили для себе можливість скористатися з щільнішого графіку киян та відібрати в лідера очки.

«Є у «Динамо» й проблеми зросту – ідеально пресингувати за кілька місяців навіть стабільному складу непросто. Зрештою, футбол Олександра Шовковського дуже вимогливий до якості гравців на полі. Як наслідок, кияни в кожному матчі залишають супернику шанс на сенсацію. – зауважив Олекса Бик із Football24.ua (21.09.24). – Досі цими шансами ніхто не скористався до кінця – вдавалося тільки відроджувати інтригу. Як показує досвід, навіть напіврезервного складу «Динамо» вистачає, аби перемагати непростих опонентів. Навіть таких, як «Зоря» чи ЛНЗ. От тільки «Рух» здається значно небезпечнішим за усіх попередніх опонентів у чемпіонаті.

…Ледь не половина гравців «Руха» виступає по різних молодіжних збірних і навіть має досвід великих молодіжних турнірів, а Краснопір взагалі рве УПЛ – в активі 21-річного форварда вже 4 голи. А могло бути значно більше. Нас очікує дуже цікавий матч. Очікуємо, що «Динамо» знову буде непросто
». (Football24.ua, 21.09.24).

Так і сталося. Гості зіграли у фірмовий високий пресинг і зуміли витримати в такому ритмі майже увесь поєдинок. Це й стало запорукою їхнього успіху, якщо таким, звісно, львів’яни вважають фінальні 0:0 на полі іменитого суперника.

«Рух» за стартові тури поточного розіграшу встиг прославитись власним захистом, тоді як атака стабільно забезпечувала результат. Усі ресурси, які мав колектив Віталія Пономарьова, він спрямував саме на баланс поміж цими двома компонентами й отримав відповідний до свого внеску результат. Напевно, позитивний для «жовто-чорних», оскільки «Динамо» так і не змогло подолати оборону гостей. Матч вийшов настільки динамічним та, як-то кажуть, на три результати, що навіть головний його підсумок можна було випустити з поля зору», – зазначає кореспондент Sport.ua (21.09.24) Олександр Снітко.

ЗМІ одностайно зазначають, що, попри відсутність голів, гра на стадіоні Лобановського усім сподобалась. Насамперед, своїм наповненням – мова не про феєрію моментів чи неймовірні емоції, а про реакцію команд одна на одну. Підопічні Шовковського та Пономарьова методично тримали структуру та особливо не провалювались, і така гра темпів справді зачаровувала. Швидкості, якість футболу – це все було минулої суботи в Києві!

«Динамо» було ближчим до того, щоб продовжити свою переможну серію. Проте, «Рух» теж дуже гостро огризався. Десь фортуна поверталась обличчям до одних, десь – до інших. Тому, напевно, нічия – абсолютно закономірний результат. Незважаючи на рахунок, центральний матч туру абсолютно виправдав очікування. Швидкості, динаміка, цікаві ідеї, драйв та інтрига – це все ми побачили у столиці України у цей суботній вечір. Один з найкращих поєдинків цієї кампанії УПЛ, однозначно», – вважає Владислав Личик із Ua-football.com (21.09.24).

Не приховували захвату від дій гравців і тренери команд. У своїх коментарях на перший план вони виносили сам футбол, вважаючи справедливим і жодною мірою не критичним підсумковий розподіл очок.

«В першу чергу хочу сказати, що від сьогоднішньої гри отримали задоволення глядачі. Створювалися моменти біля обох воріт, були штанги, поперечини, незараховані голи – гра йшла на одному диханні. Безумовно, нічия – не той результат, на який ми розраховували, але в даному випадку треба пам’ятати, що в нашому теперішньому графіку щось напрацьовувати можливості немає, тільки відновлення і якісь певні корективи. Так, ми втратили два очки, але зіграли ще тільки шість матчів – все попереду», – наголосив Олександр Шовковський. (Dynamo.kiev.ua, 21.09.24).

«Це важливий для нас результат з точки зору психології. «Руху» вдалося зіграти у той футбол, який пропагує наш клуб. Ми намагаємось так грати проти кожного суперника. Думаю, що цей матч сподобався вболівальникам, адже були моменти як в однієї, так і в іншої команди. Наприкінці матчу хотілось втримати хоча б нічию, адже кожна з команд мала нагоди забити», – підтвердив Віталій Пономарьов. (Fcruhlviv.com, 21.09.24).

Медіа також вважають мирову цілком логічною. Однак деякі з них усе ж схиляються до думки, що «біло-сині» не ставили собі за мету здобути перемогу за будь-яку ціну, тримаючи в голові майбутній старт в осінній частині Ліги Європи проти «Лаціо».

«Рух» став першим клубом, хто у нинішньому сезоні УПЛ відібрав очки в «Динамо». І для іміджу Віталія Пономарьова це однозначно великий знак плюс. А для Олександра Шовковського – широке поле для роздумів перед виїздом до Гамбурга», – констатує Артур Малкин на Footboom1.com (21.09.24).

Незважаючи на втрату залікових балів, «Динамо» продовжує головувати в турнірній таблиці, і знову – на пару з «Олександрією», яку випереджає за рахунок додаткових показників. У наступному турі на киян чекає столичне дербі з «Лівим Берегом», що заплановане на неділю, 29 вересня.

Однак наразі вся увага – на битву з римлянами у наступну середу. До речі, цієї неділі «Лаціо», ведучи у рахунку на полі «Фіорентини» в рамках Серії А, переваги не утримав та поступився (1:2). При цьому обидва голи побували в сітці гостей після виконання 11-метрових ударів – на перших та останніх хвилинах другого тайму.

ЮНАЦЬКА СПРИТНІСТЬ КИЯН

Примітно, що «біло-сині» також очолюють пелотон у чемпіонаті U-19. Чинний чемпіон юнацької першості в п’ятницю зустрівся з однолітками з «Руху» й не залишив тріумфатору сезонів-2021/22 і 2022/23 жодних шансів – 10:0. І тут також не обійшлося без своїх родзинок.

Перш за все, львів'яни повторили долю ЛНЗ, який у 5-му турі теж пропустив від «Динамо» десять «сухих» голів. Таким чином команда Ігоря Костюка в 3-й раз стала співавтором найбільшої звитяги серед усіх клубів у розіграшах U-19.

Варто відзначити й особистий успіх голкіпера В’ячеслава Суркіса, який на початку другого тайму парирував пенальті у виконанні Назарія Мікляша. Це вже другий випадок у цій кампанії, коли 18-річний страж воріт киян врятував команду після удару суперника з «точки».

«У своєму третьому сезоні у лізі U19 В’ячеслав досяг позначки у 5 відбитих 11-метрових ударів та вийшов на третє місце серед голкіперів за цим показником за всю історію юнацьких чемпіонатів (разом з Богданом Хомою). Два удари Суркіс відбив, коли грав за юнацьку команду «Зорі», а вже три у складі «Динамо», – наводить актуальну статистику Fcdynamo.com (20.09.24).

Епізод із призначенням 11-метрового стався вже за рахунку 5:0, і за словами динамівського наставника, він навряд чи б вплинув на подальший розвиток подій. Однак мотивація в збереженні своїх володінь у недоторканості в його підопічних усе ж була.

«У перерві сказав хлопцям, якщо вони пропустять гол, то в них не буде вихідного. Це був жарт, але хлопці щиро подякували Славі за те, що він взяв пенальті. Ми знаємо, що він добре це робить. Тож заробили додатковий вихідний», – зізнався після матчу Ігор Костюк. (Dynamomania.com, 20.09.24).

Позитивний ігровий тонус динамівському колективу важливо зберегти до старту в Юнацькій лізі УЄФА, де він вступить у боротьбу з другого етапу Шляху чемпіонів. Щоправда, до цього моменту «біло-сині» ще мають провести три поєдинки на внутрішній арені – проти «Лівого Берега», «Кривбаса» й «Оболоні».

Першим супротивником киян в єврокубку 23 жовтня напевне стане словенський «Марибор», який розбив «Лінкольн Ред Імпс» із Гібралтару з рахунком 6:0 у першій грі (матч-відповідь відбудеться 2 жовтня).

Якщо киянам вдасться пройти далі, тоді на третьому колі плей-офф вони можуть зустрітися з кимось із чотирьох клубів, що поки з’ясовують стосунки між собою: УКД (Ірландія) – «Стьярнан» (Ісландія) та «Биліс» (Албанія) – «Корріку» (Косово). Відповідно, проведення поєдинків третього раунду заплановано на 27 листопада та 11 грудня.

ПОТУЖНІ «ТРАНСФЕРИ» КИЯН

Продовжує «Динамо» нарощувати м’язи й по інших напрямках клубного розвитку. Так, у вівторок, 17 вересня, найтитулованіший клуб України підписав договір про співпрацю до кінця сезону-2024/25 в статусі «Офіційний спонсор клубу» із брендом Money 24/7.

Співпраця передбачає представлення лого Money 24/7 на футбольній формі, на стадіоні під час матчів, спонсорство медіа-проектів клубу та активностей для уболівальників.

«Ми раді вітати нового партнера ФК «Динамо» (Київ) – бренд Money 24/7, – зазначив віце-президент столичного клубу Дмитро Бріф. (Fcdynamo.com, 18.09.24). – Дуже раді, що український бізнес у такі непрості часи для нашої держави часи знаходить змогу підтримувати вітчизняний спорт. Безперечно, спорт – це одна з небагатьох речей, що допомагає українцям виживати в ці непрості часи. Раді працювати з компанією Money 24/7 протягом цього сезону, і впевнений, що разом ми зробимо Україну сильнішою.

Переконані, що та зона співпраці, в якій ми контактуємо з новим партнером, дозволить нашому футбольному клубу залучити додаткові кошти для розвитку футболу, дитячо-юнацького спорту, наших команд – від дитячих до першої. Співпраця з новим партнером означає, що клуб розвиватиметься стабільніше, і наша співпраця обов’язково принесе успіх усім причетним…»
(Fcdynamo.com, 18.09.24).

А за два дні після проголошення співпраці, вже 19 вересня, відбулася спільна прес-конференція столичного гранда та його нового офіційного партнера в матчах єврокубків – компанії GGBET. Цей захід був присвячений участі команди в основному раунді Ліги Європи УЄФА.

Зокрема, Дмитро Бріф розповів, чому номінально домашнім стадіоном «Динамо» на майбутніх матчах буде «Гамбург Арена».

«Ми розглядали безліч варіантів, але найголовніший принцип, який ми для себе визначили при обранні стадіону – це була підтримка. Першу частину кваліфікації, як ви знаєте, ми відіграли в Любліні. Основною причиною для цього була найпростіша логістика, найпростіша можливість дістатися до цього міста, щоб команда змогла в найкращій формі підійти до сезону. Розглядаючи наступні наші кроки в єврокубках, ми відштовхувались від того, що місто Гамбург має прекрасну інфраструктуру, чудовий стадіон і широку українську діаспору», – зазначив віце-президент «Динамо» (Unian.ua, 19.09.24).

За його словами, логістика є одним із найголовніших викликів, з яким стикнеться команда. Проте, кияни намагаються мінімізувати всі ризики та сподіваються, що їхні гравці зможуть якнайкраще підготуватися до виступів в єврокубках.

До того ж у клубі серйозно працюють і над покращенням відвідуваності домашніх матчів «Динамо» під егідою УЄФА. У цьому плані кияни також сподіваються на допомогу колишньої зірки боксу та улюбленця німецької публіки Володимира Кличка, який на минулому тижні став амбасадором київського клубу.

«Ми завжди сподіваємось на повні стадіони. Переконаний, що підтримка Володимира Кличка, якого знає не тільки Гамбург, а вся Німеччина і весь світ, є важливою для нас, – наголосив Дмитро Бріф. (Fcdynamo.com, 19.09.24). – Сподіваємось, що він приверне увагу жителів Гамбурга до цієї події.

Як з’ясувалося, розглядаючи Гамбург у якості місця для проведення домашніх міжнародних матчів, керівництво клубу спілкувалося у тому числі з Володимиром. І під час обрання місцевого стадіону Кличко був одним із тих, хто переконав «Динамо», що Гамбург – найкраще місто для базування команди на час єврокубкових баталій.

«Тому він підтримує «Динамо» у цій промокампанії, в комунікації з органами місцевої влади,
– доповнив картину Дмитро Бріф. Вони виконують шалену роботу, як місцева влада, так і працівники стадіону. Ми їм безмежно вдячні. Переконані, що, враховуючи віддаленість Гамбурга від України, без їх допомоги нам було б набагато важче. Вони перекривають багато питань. Ми вдячні Володимиру за те, що він порадив це місто для проведення наших матчів». (Fcdynamo.com, 19.09.24).

У свою чергу партнерство «Динамо» з компанії GGBET дозволить клубу отримати додаткову фінансову підтримку та посилити свою присутність у спортивних змаганнях.

«Ми дуже пишаємося тим, що стали партнером такої великої команди і такого великого спортивного бренду, як «Динамо» (Київ). Це перший партнер серед футбольних клубів і тому для нас це дуже велика відповідальність і дуже цікавий досвід для всієї команди», – сказав СЕО GGBET Сергій Міщенко (Tsn.ua, 19.09.24).

У ПОШУКАХ ЗАСПОКІЙЛИВОГО

Якщо «Динамо» тільки готується до старту на груповому етапі другого за силою оновленого єврокубку, то «Шахтар» минулої середи вже відчув на собі новий формат Ліги чемпіонів. У поєдинку 1-го туру гірники на виїзді зустрілися з п'ятою командою італійської Серії А «Болоньєю».

Утім, на високій позиції суперник українців фінішував за підсумками минулого розіграшу чемпіонату Італії. Наразі ж «Болонья» перебуває не в найкращому стані, переживши за останні кілька місяців чимало потрясінь. Насамперед, з команди пішов її головний творець і натхненник – наставник Тьяго Мотта, котрий перебрався до «Ювентуса». Окрім того, стан «червоно-синіх» влітку залишили ключовий виконавець в обороні Ріккардо Калафьорі та головний бомбардир Джошуа Зіркзе.

І нехай новим коучем «Болоньї» став Вінченцо Італьяно, який заслужив чимало гарних відгуків на попередніх місцях роботи, на старті сезону колектив не вражає з точки зору результатів у Серії А – три нічиї та одна поразка у чотирьох поєдинках, внаслідок чого на момент зустрічі з «Шахтарем» «Болонья» посідала лишень 17-те місце в таблиці…

Проте, вітчизняну футбольну спільноту куди більше цікавило, в якому стані до старту Ліги чемпіонів-2024/25 підходять донеччани й на що можна чекати від них.

«Справа в тому, що «Шахтар» також не виглядає напередодні матчу із «Болоньєю» командою без слабких місць. Після вкрай переконливого, як за рахунком (5:0), так і за грою, старту в УПЛ проти «Ворскли» на виїзді, «гірники» раптом припустилися одразу кількох суттєвих осічок у чемпіонаті, програвши «Поліссю» (0:1), а потім й «Олександрії» (3:4). Навіть перемога у шостому турі над «Карпатами» (5:2), яку чемпіон України здобув безпосередньо перед вояжем до Італії, не переконала усіх шанувальників «помаранчево-чорних» в тому, що команда Маріно Пушича справді готова до такого серйозного виклику як Ліга чемпіонів», – напередодні старту донеччан розмірковував Олексій Сливченко зі Sport.ua (18.09.24).

Не дивно, що нестабільна хода чемпіона України на внутрішній арені змусила ЗМІ чекати на єврокубковий старт із певним острахом. У той же час медіа намагалися заспокоїти себе та вболівальників.

«Шахтар» уже неодноразово демонстрував, що здатний бути в Лізі чемпіонів зовсім іншою командою. Звичайно, не варто очікувати, що команда Пушича раптово почне виносити всіх своїх суперників, але необхідність грати по-різному на внутрішній та міжнародній аренах команда усвідомлює чітко, і, можливо, до футболу під ЛЧ донеччани зараз будуть готові краще.

…Матч проти «Болоньї» матиме для «Шахтаря» величезне стратегічне значення в контексті боротьби за топ-24, адже ця команда належить до тих, з якими гірникам можна і потрібно брати очки. Вдалий старт може надихнути український клуб на всю подальшу кампанію, а ось поразка у важливій грі навпаки зробить її набагато складнішою
», – наголошував Михайло Цирук на Хsport.uа (18.09.24).

Головний тренер «помаранчево-чорних» також не виказував хвилювання в спілкуванні з журналістами перед грою. Відповідаючи на запитання щодо надій на успіх, він не надав переваги жодному з суперників.

«Для мене це турнір найвищого рівня, де шанси команд завжди 50 на 50 – і цим прекрасний футбол. І в нашому матчі шанси також рівні. Звичайно, певні топклуби можна виділити, але зараз футбол вийшов на якісно новий рівень і усі команди розпочинають матч із нулем у графі забитих м’ячів. Тому завтра шанси суперників однакові, усе вирішиться на футбольному полі», – зазначив Маріно Пушич. (Shakhtar.com, 17.09.24).

Побоювання скептиків не справдилися. «Шахтар» постав справним механізмом, в якому кожен знає та розуміє своє місце на полі. Відтак, чи не головною чеснотою українського клубу в протистоянні з «Болоньєю» була відчутна ігрова дисципліна. Як в обороні, так і в атаці гірники взяли на озброєння принцип мобільності, за рахунок якого позбавили суперника левової частки його ігрових козирів.

Поєдинок узагалі розпочинався для гостей якнайкраще. Вже в дебюті вони отримали право на пенальті, але не реалізували його…

«То як оцінювати нульову нічию за підсумками цього матчу? Склянка на половину повна чи на половину порожня? Мабуть, якби такий результат нам оголосили ще до матчу, то на нього би практично всі погодилися, правда? Одне очко на виїзді проти представника Серії А на старті Ліги чемпіонів – це не так вже й погано. Особливо якщо зважити на те, що «Болонья» таки мала перевагу в цьому поєдинку і створила значно більше шансів біля воріт «Шахтаря», аніж український клуб. З іншого боку, мабуть, кожного українського вболівальника турбує: «А якби Судаков все ж реалізував пенальті на старті?» – ставить питання Ігор Цвик (Sportanalytic.com, 20.09.24).

Переважна більшість експертів уважає, що італійські 0:0 – хороший підсумок вояжу гірників на Апенніни. За їх переконанням, якщо оцінювати матч із точки зору того, хто більше здобув, то кожна команда напрацювала на свій заліковий бал. Тож обидві суперники можуть бути задоволені.

ІНШІ ПИТАННЯ ФУТБОЛЬНОГО ЖИТТЯ

Рейтинг ФІФА. Збірна України, попри вересневий старт у Лізі націй, піднялася у світовому рейтингу з 25-го на 24 місце. «Синьо-жовті» також перебувають на 13-му щаблі серед європейських збірних.

«Цікаво, що після попереднього оновлення Україна зазнала двох поразок у Лізі націй – від Албанії (1:2) та Чехії (3:2), але це не завадило «синьо-жовтим» випередити Австралію, яка також невдало провела попереднє «вікно» – нульова нічия з Індонезією та мінімальна поразка від Бахрейну у відборі на чемпіонат світу-2026.

Зазначимо, що суперники команди Сергія Реброва по Лізі націй розташовуються значно нижче: Чехія – 46-та, Грузія – 66-та, Албанія – 67-ма. Свій наступний матч збірна України проведе 11 жовтня проти Грузії (номінально домашній поєдинок у Варшаві). За три дні після того на українців очікує протистояння з Чехією
», – нагадує Champion.com.ua (19.09.24).

Визнання успіхів збірних України. На 14-й конференції тренерів збірних команд і технічних директорів національних асоціацій, яку організував УЄФА в Берліні, було особливо відзначено досягнення українських збірних за останній рік.

Одним із ключових учасників конференції став наставник молодіжної збірної України Унаї Мельгоса, який разом із представниками Італії та Хорватії взяв участь у круглому столі, де обговорювалися успіхи вертикалі наших збірних. Україна є однією з лише чотирьох національних асоціацій, чиї збірні змогли досягти видатних результатів: виходу на чемпіонати Європи серед національних команд, а також у категоріях U-17, U-19, та класифікації на ЧС-2025 (U-20). Окрім нас, подібними результатами можуть похизуватися лише Іспанія, Італія та Франція.

«Дуже насичені та продуктивні дні. Це дозволило нам отримати різні точки зору на світовий футбол та футбол збірних. Поділитися враженнями та досвідом від роботи в різних контекстах та за різних умов. А також завдяки спілкуванню налагодити нові контакти для українського футболу. Під час цієї події організатори також дуже чітко висвітлили успіхи усієї вертикалі збірних України за останній рік. А це у свою чергу надає ще більше наснаги для подальшої роботи та покращення усього інституту збірних», – поділився своїми враженнями Унаї Мельгоса в коментарі Uaf.ua (18.09.24).

Футбольне свято для дітей українських героїв. Матч проти «Ворскли» став особливим для київського «Динамо». На гру були запрошені дітлахи, якими опікується громадська організація «Мрія дітей України», що займається освітою та розвитком дітей полеглих, полонених і зниклих безвісти військових.

Для маленьких уболівальників провели екскурсію стадіоном імені Валерія Лобановського, де вони дізналися багато цікавого з історії «Динамо» та арени, побували в клубному музеї та відчули себе гравцями команди, які починають матч із лави запасних. Після гри діти поспілкувалися та зробили фото з гравцями команди та Олександром Шовковським.

«Для «Динамо» є великою честю допомагати українській армії та дарувати свято дітям, які переживають ці непрості часи нарівні з дорослими. На жаль, дуже багато українських дітей зазнали болючих втрат, які ми не в змозі компенсувати, – йдеться у повідомлені на офіційному сайті «Динамо». Але подарувати їм позитивні емоції та хоч на якийсь час дати можливість відірватися від важкої ситуації – це наш обов'язок та одна з соціальних місій клубу.

Ми щиро дякуємо кожному українському військовому за героїзм та хоробрість. Наш клуб продовжить робити все можливе, щоб допомогти країні у цій війні на всіх можливих напрямках. У тому числі, реалізуючи різноманітні соціальні проєкти та підтримуючи дітей наших героїв. Дякуємо громадській організації «Мрія дітей України» за їхню щоденну непросту роботу з підтримки дітей українських військових
» (Fcdynamo.com, 20.09.24).

pressing.net.ua