Єврo-2012

Міста

Євро-2012: телеміст «Київ – Львів»

Володимир КУЛЕБА, інформаційний центр «Євро-2012» Інформаційний центр «Євро-2012 – Україна» провів перший телеміст, в ході якого було проаналізовано готовність одного з міст-претендентів – Львова до проведення фінальної частини Євро. Так співпало, що саме в цей день, відбулося засідання Координаційної ради з підготовки та проведення в Україні Євро під головуванням Президента України Віктора Ющенка.

2008-12-23 12:15

З основними тезами його виступу журналістів, які зібралися в прес-центрах Укрінформу в Києві та Львові, ознайомив керівник Виконавчої дирекції Євро-2012 Федерації футболу України Іван Федоренко. Він, зокрема, відзначив, що Президент України закликав доносити до суспільства позитивну інформацію щодо цього процесу, в цілому позитивно оцінив динаміку підготовки протягом нинішнього року, який став, по суті, організаційно-підготовчим. «Ми мали на меті, відзначив Президент, забезпечити підготовку програмно-планових документів, сформувати систему управління, визначити обсяги і джерела фінансування та провести початковий етап відповідних будівельних робіт».

Серед головних зрушень він, зокрема, назвав відкриття у вересні стадіону в Дніпропетровську, початок підготовки НСК «Олімпійський» – завершення демонтажу центру «Троїцький», підписання контрактів з генеральним проектувальником (GMP) і генеральним підрядником («Київміськбуд») та початок з 1 грудня будівельних робіт. Водночас Президент критично оцінив порожні розмови і скандали, які виникають навколо теми підготовки до ЄВРО-2012. У той час, коли кожний, причетний до підготовки ЄВРО-2012, має усвідомлювати важливість формування в суспільстві позитивних очікувань.

Говорячи про проблему підготовки інфраструктури, Президент відзначив «неприпустимо повільне» приведення аеропортів у відповідність до вимог УЄФА. Запропоновано до січневого засідання Координаційної ради провести власну оціночну місію підготовки аеропортів кожного з шести міст, що претендують на прийняття ЄВРО-2012, і визначитися – які два з них можна пропонувати лишити поза програмою через незадовільну роботу.

Пролунали зауваження щодо забезпечення готельної інфраструктури розміщення учасників та гостей чемпіонату. Президент нагадав, що, за інформацією уряду, для виконання вимог УЄФА Генплан підготовки цієї інфраструктури передбачає наявність у 2012 році 77 готелів категорії 5*, 121-го готелю категорії 4* – з них належить побудувати відповідно 70% від запланованої кількості та 55%.

«При цьому уряд запропонував місцевим органами виконавчої влади, органам місцевого самоврядування спростити дозвільні процедури, використати пільгові механізми, низку преференцій у роботі з інвесторами, які забезпечують розбудову інфраструктури розміщення», – нагадав В.Ющенко, також відзначивши недостатньо ефективну роботу місцевої влади в цьому напрямку.

Що стосується проблем підготовки інфраструктури, то на засіданні Координаційної ради було відзначено, що голови облдержадміністрацій, мери міст особисто відповідальні за кінцевий результат – а саме: чи використають їхні міста наданий їм шанс прийняти престижне змагання, до якого буде прикуто увагу всього цивілізованого світу. У цьому контексті Іван Федоренко зауважив, що часу залишилося небагато – експерти УЄФА визначать конкретні міста вже у травні 2009 року.

Чи потрапить до їх числа Львів? Природно, ці питання цікавили журналістів як у Києві, так і у Львові. Директор департаменту «Євро-2012» Львівської міської ради Олег Заставний у своєму виступі розповів, що останнім часом роботи прискорилися, зокрема, по реконструкції аеропорту. Вдалося знайти вітчизняного підрядника на будівництво стадіону – маріупольську компанію «Азовінтекс», яка одразу і без розкачки взялася до роботи. Є надія, що відставання, допущене в попередні місяці, вдасться ліквідувати, і вийти на заплановані строки. Зараз практично завершено земляні роботи, в січні 2009 р. розпочнеться заливка фундамента, ведеться будівництво тимчасових доріг, будівельного містечка, фундаментів під монтажні крани. Всього до будівництва залучено більш як 100 чоловік, 70 одиниць техніки. А на завершальній стадії спорудження стадіону ці цифри збільшаться в рази. Львівською міськрадою, повідомив Олег Заставний, підписано угоду про співпрацю з консорціумом німецьких компаній стосовно розробки загальноміської транспортної стратегії Львова. Тепер упродовж п’яти місяців компанія розроблятиме для Львова проекти у сферах управління транспортною інфраструктурою на найближчі 20 років.

Проте, як зазначалося під час обговорення в ході телемосту, залишається ще чимало проблем, невирішених питань. Не досягнуто взаєморозуміння з голландськими партнерами стосовно програми «Львівська євроколія», не дійшли руки у організаторів до туристичних проблем, відсутні стратегічні підходи у створенні готельної інфраструктури. Найбільше «вузьких» місць в реконструкції аеропорту, нинішній стан якого викликає занепокоєння. Потребують значно більшої уваги організаторів питання медичного обслуговування та забезпечення належного рівня безпеки під час проведення змагань.

Підбиваючи підсумки обговорення, Іван Федоренко зазначив, що Львів має шанси з міста-претендента стати одним з господарів Євро-2012. Та для цього належить значно поліпшити якість усієї організаторської роботи, наповнити її конкретним змістом, підвищити вимогливість до тих, кому доручено забезпечити ту чи іншу ділянку. Якщо все це буде виконано, наголосив виконавчий директор проекту Євро-2012 ФФУ, Львів зможе претендувати на проведення змагань. «Ми все зробили, щоб Львів із зони високого ризику вийшов до низької зони. У кожного міста є проблеми. Без Києва і Варшави Євро не пройде, а на інші три місця претендують п’ять наших міст», – сказав він.

Вирішено, що такі телемости проводитимуться регулярно, наступний стане оглядом підготовки до Євро-2012 в Донецьку.