Єврo-2012

Міста

Учасників Євро запрошують до столу

Віталій КУРІННИЙ, «Хрещатик» Нагодувати учасників і вболівальників футбольної першості зможуть 2800 ресторанів, кафе, закладів швидкого обслуговування. Більшість із них розташовані поблизу НСК «Олімпійський». Як з’ясувалося, сфера харчування столиці найліпше підготувалася до футбольних змагань. Загалом на облаштування об'єктів передбачено понад 12 млн грн…

2008-10-18 06:15

…з яких понад третина – інвестиційні кошти. Гроші спрямують на перекваліфікацію кадрів, виготовлення торгового обладнання для облаштування фан-зон, пошиття оригінального одягу для персоналу. Остаточно оцінять стан об’єктів сфери обслуговування інспектори УЄФА.

Із усіх напрямків підготовки до фінальної частини Євро-2012 сфера громадського харчування в столиці є наразі найрозвиненішою. У місті зосереджено 2800 закладів ресторанного бізнесу, з яких 1810 – кафе, 600 – бари, кафетерії, 270 – ресторани, 120 – місця швидкого обслуговування. Загалом усі вони розраховані на понад 152 тис. місць. Про це учора розповів заступник начальника Управління з підготовки та проведення Євро-2012 – начальник відділу аналітичної роботи та взаємодії з УЄФА Юрій Галушка.

За його словами, найбільше пунктів громадського харчування розташовані в центрі столиці, неподалік НСК «Олімпійський». «Конкретно висловлених умов до ресторанного обслуговування в УЄФА немає,– сказав він.– Але можна з впевненістю сказати, що за класом якості, тобто «зірковістю», різноманітністю кухонь у місті достатньо і ресторанів, і кафе». Спеціально будувати заклади громадського харчування не варто, адже ця мережа досить скомплектована і впорядкована. Якщо протягом 3-4 років і з’являться нові пункти харчування, то тільки при готельних комплексах.

«Загалом ця сфера досить приваблива, особливо для інвесторів. Тому до 2012 року вона набере потужності та досягне рівня європейського обслуговування,– переконаний пан Галушка.– У цьому насамперед зацікавлені самі власники ресторанів і кафе». Він додав, що у програмі Євро-2012 передбачено підготовку кадрів і ресторанного господарства, але переважно за інвестиційні кошти. Ці заходи мають на меті обов’язкове опанування персоналом кількох іноземних мов для вільного спілкування з учасниками і гостями футбольного єврочемпіонату.

Як розповів Юрій Галушка, на поліпшення сфери побутового обслуговування та ресторанного господарства передбачено понад 12 млн грн, з яких більше третини – інвестиційні кошти. Зокрема 4,5 млн грн використають на перепідготовку кадрів, 2 млн грн – на виготовлення торгового обладнання для облаштування фан-зон. Ще 3 млн грн пустять на пошиття оригінального одягу для обслуги. «Наразі ми ще не можемо прив’язуватися до символіки Євро-2012, оскільки це бренд УЄФА,– пояснив пан Галушка.– Однак буде розроблено якусь єдину концепцію для наших фан-зон, що не належатимуть УЄФА. Їх та місця відпочинку вболівальників облаштовуватимуть безпосередньо поблизу «Олімпійського», силами міськдержадміністрації. Вони будуть стилізовані під чемпіонат і створюватимуть єдину атмосферу футбольного свята».

Юрій Галушка додав, що можливі коригування програми підготовки, адже постійно надходять нові пропозиції від інвесторів. Остаточно все визначиться наступного року. Загалом же ресторанне господарство Києва мають оцінити інспектори УЄФА під час однієї з перевірок. «Тоді ми зможемо побачити слабкі місця, щоб устигнути їх ліквідувати до початку континентальної першості», – запевнив пан Галушка.

Як розповів «Хрещатику» начальник ГУ з питань торгівлі і побуту Василь Щербенко, вже визначено перелік ресторанів та пунктів громадського харчування, які обслуговуватимуть учасників і гостей Євро-2012. «Усі ці заклади мають належне обладнання, вишколений персонал,– запевнив він.– Окрім цього, столичні ресторани запропонують відвідувачам чималий вибір кухонь різних країн світу. До того ж, за бажанням клієнтів, організують дво– чи триразове харчування.