Єврo-2012

Стадіони

Правда навколо «Олімпійського»

Kmu.gov.ua Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту діє відповідно до законодавства та національних інтересів в питаннях, пов’язаних з реконструкцією НСК «Олімпійський». У зв’язку з появою у пресі безпідставних звинувачень на адресу Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту, надаємо офіційну позицію щодо ситуації.

kmu.gov.ua

2008-06-17 12:00

Реконструкція центральної спортивної арени, яка має прийняти фінал чемпіонату Європи з футболу 2012 року, є одним з першочергових та пріоритетних завдань Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту.

Враховуючи масштабність та складність проекту, а також високу відповідальність за вчасну та успішну підготовку стадіону до чемпіонату Європи, Міністерством було ініційовано проведення відкритого архітектурного конкурсу з визначення кращої проектної пропозиції щодо реконструкції НСК «Олімпійський». 14 квітня журі визначило переможця конкурсу – Аrсhasia Design Group Limited.

Відповідно до умов конкурсу, компанія добровільно взяла на себе всі конкурсні зобов’язання, які були включені в кінцевий перелік умов або були пов’язані з ними. Зокрема, відповідність проектної пропозиції вимогам УЄФА до стадіонів, строки виконання робіт, орієнтовна вартість, функціональне та архітектурне рішення.

24 квітня у відповідності до умов конкурсу Міністерство рекомендованим листом запросило переможця конкурсу для участі в переговорах з метою якнайшвидшого підписання угоди.

З початку переговорів з Аrсhasia Design Group Limited – 5-8 травня – до сьогодні Міністерство надавало всіляке сприяння компанії, розуміючи важливість даного проекту. Проте компанія неодноразово висловлювала неготовність дотримуватись термінів виконання проекту, його фінансових та партнерських зобов'язань.

Лише 29 травня після неодноразових звернень Міністерства компанія надала офіційний запит щодо переліку технічної документації, необхідної для підготовки угоди та початку проектування. І тільки 2 червня Аrсhasia Design Group Limited надала пропозиції щодо своїх потенційних партнерів та проект попередньої угоди. Ненадання компанією до сьогодні оформлених належним чином опитувальних листів для отримання технічних умов у службах міста та завдань на топогеодезичні та геологічні вишукування, без яких неможлива підготовка необхідних для проектанта вихідних даних, унеможливило виконання замовлення з боку Міністерства. Тому незрозумілою є позиція компанії, яка намагається в такій ситуації перекласти свою відповідальність на плечі Міністерства.

 

Незважаючи на те, що Міністерство вживало заходи щодо відображення в проектній пропозиції Аrshasia Design Group Limited організації заходів безпеки під час проведення матчів, в останньому презентованому компанією проекті ці рішення не знайшли свого відображення. Що зайвий раз підтвердило позицію експертів УЄФА про відсутність у компанії розуміння базових принципів щодо проектування стадіонів та організації безпеки.

Незалежні експерти з питань проектування стадіонів, які перебували в Україні на початку червня 2008 року на запрошення Міністерства, підтверджують висновки експертів УЄФА, висловлюючи сумнів щодо можливості реалізації запропонованої Аrсhasia Design Group Limited концепції реконструкції стадіону.

 

Незважаючи на те, що Міністерство ставило вимоги про підписання угоди із переможцем конкурсу ще в травні, переговорний процес затягується з вини Аrсhasia Design Group Limited.

Протягом останніх десяти днів після доручення Президента України з врегулювання суперечностей, пов’язаних з підготовкою стадіону НСК «Олімпійський» до проведення матчів фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу Міністерство завершило розроблення структури управління проектом та у відповідності до чинного законодавства і державних будівельних норм забезпечило виконання усього комплексу заходів, які мають передувати роботам з реконструкції стадіону.

Одночасно в режимі щоденних нарад та робочих зустрічей з представниками Аrсhasia Design Group Limited був розглянутий увесь перелік проблемних питань, що стоять на заваді формалізації стосунків та початку практичних дій з виконання проекту.

Більшість таких зустрічей відбувалась під головуванням Міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Юрія Павленка.

За останні 10 днів Міністерством були прийняті рішення, покликанні у найкоротші терміни завершити організаційний етап та розпочати реконструкцію НСК «Олімпійський», а саме:

– наказом Мінсім’ямолодьспорту № 2297 від 04.06.2008 державне підприємство «НСК «Олімпійський» було визначено замовником робіт з реконструкції стадіону;

– вирішено питання щодо джерел фінансування робіт з виготовлення вихідних даних на проектування, як передбачених державними будівельними нормами, так і додатково замовлених компанією;

– спільно з представниками компанії Аrсhasia Design Group Limited була опрацьована структура управління проектом, на якому Аrсhasia Design Group Limited. Цією структурою передбачено створення Консорціуму, у вигляді об’єднання різних юридичних осіб для проведення повного циклу робіт з реконструкції стадіону, які неспроможна виконати Аrсhasia Design Group Limited самостійно. Дана вимога не є прийнятною для Міністерства, оскільки суперечить заявленим компанією гарантіям та вимогам законодавства України;

– з метою координації робіт Міністерством України у справах сім’ї, молоді та спорту спільно з Національним агентством України з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу проведено ряд зустрічей щодо узгодження правових та технічних аспектів подальшої реалізації проекту. Сторона переговорного процесу Аrсhasia Design Group Limited у особі президента Еріка Шу та його команди 9 та 10 червня 2008 року з невідомих причин та без пояснень на офіційні зустрічі не прибула, чим зірвала проведення засідань.

За результатами проведеної роботи можна стверджувати, що на сьогодні питання взаємовідносин Міністерства і Аrсhasia Design Group Limited лежить в двох площинах – технічній і правовій.

З технічної точки зору запропонований проект Аrсhasia Design Group Limited не в повній мірі відповідає вимогам УЄФА щодо безпеки.

Юридичний статус Аrсhasia Design Group Limited до сьогодні залишається невизначеним. Компанія досі не надала документів, що підтверджують право на здійснення будь-якої діяльності в Україні, а також не запропонувала організаційної схеми виконання робіт з реконструкції стадіону, яка б відповідала законодавству України.

 

Позиція компанії щодо виправлення технічних помилок та врегулювання юридичних процедур загрожує зривом переговорів.

 

Водночас Міністерство запевняє, що діяло і буде діяти відповідно до чинного законодавства та національних інтересів України з метою реконструкції НСК «Олімпійський» як сучасної спортивної арени, що відповідає вимогам до стадіонів та безпеки УЄФА.

Прес-служба Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту

www.kmu.gov.ua