Єврo-2012

Стадіони

Атаманенко: «Випереджаємо час»

Анфіса МОТОРА, Інформцентр «Україна-2012» Олександр Атаманенко – директор із експлуатації «Донбас Арени» під час її будівництва. З першого дня роботи спорткомплексу молодий топ-менеджер стане керівником арени. Незважаючи на регалії, керівний досвід у зарубіжних і вітчизняних компаніях, Олександр – проста та життєрадісна людина. Як справжній донбасівець радо зустрічає гостей і пишається рідним краєм.

euro2012.ukrinform.ua

2009-06-24 14:15

Перлину Донецька – «Донбас Арену» – Олександр Атаманенко знає як свої п’ять пальців.  Пропонуємо вашій увазі першу частину ексклюзивного інтерв’ю цього компетентного менеджера і просто палкого вболівальника футболу.

– Пане Олександре, «Донбас Арена» одразу після відкриття стане  єдиним стадіоном  класу «Еліт» в Україні, але не єдиним у світі. Чи можна наразі сказати, в яких аспектах він буде переважати інші арени («Уемблі» або «Альянс-Арену»), а в чому, можливо, поступатись?

– Насправді,  сьогодні по всьому світу існує всього 22 стадіони класу «Еліт». Після процедури сертифікації, яку ми розпочнемо 20-го числа, та оціночного візиту представників УЄФА,  «Донбас Арена» стане 23-м стадіоном класу «Еліт». Але ми перший стадіон в Україні і перший в усій Східній Європі, який проектувався та будувався під ці вимоги.

Кожен стадіон класу «Еліт» унікальний по-своєму – їх не можна порівнювати. Кожна з цих арен має свої характеристики, але оцінюється стадіон класу «Еліт» за сукупністю факторів: дуже ретельна увага до безпеки, охорони, сервісу та комфорту всіх, хто працює на арені під час матчу (це й представники ЗМІ, і команди, і рефері тощо).

У чому «Донбас Арена» переважатиме інші стадіони, так це, мабуть,  у тому, що тут використані найсучасніші ІТ технології, котрі лишень  є на даний час у Європі. Ми навіть випереджаємо час – використовуємо те, що тільки-но  має з’явитися. ІТ мережу ми проектували таким чином, щоби будь-які нововведення, які будуть з’являтися в найближчі 50 років, могли модульно нанизуватися, тобто «Донбас арена» готова для постійної модернізації.

– Як ви змогли передбачити ІТ технології наперед?

– Ми залучали таких грандів у сфері ІТ телекомунікацій, як компанія CISCO. Разом оцінювали всі сервіси, які працюють на стадіонах на сьогодні та вийдуть у майбутньому. Ми склали перелік, розподілений на три групи: перший пріоритет – сервіси, які запускаються разом із введенням арени в експлуатацію; другий пріоритет – сервіси, які будуть впроваджені впродовж першого року роботи арени; третій пріоритет (довгостроковий) – ті, що впровадимо найближчим часом.

Намагаємося зазирнути в майбутнє та спроектувати сервіси під майбутню модернізацію. І таким чином, щоб усі нововведення, які будуть з’являтися, впроваджуватися на «Донбас Арені», лишатися на надсучасному рівні.

– Кошторис стадіону «Уемблі» переглядався кілька разів у бік збільшення. Чи виникали у вас непередбачені проблеми, вирішення яких вимагало додаткових капіталовкладень?

Я теж добре знайомий із проектом арени «Уемблі», кілька разів був на цьому стадіоні, знайомий із колегами, котрі втілювали проект у життя. Це був дуже складний проект, дійсно,  кошторис багато разів переглядався у бік збільшення. Нещодавно в них був скандал, пов’язаний із постійними проблемами якості газону – Федерація футболу Англії неодноразово скаржилася на це.

Нам вдалося уникнути тих проблем, які виникали під час будівництва стадіону «Уемблі».

– Загальна вартість проекту «Донбас Арени» та парку 400 млн. доларів. Як формувався остаточний  кошторис?

– Ми також приймали рішення про збільшення бюджету будівництва, але це було пов’язано не з помилками при розрахунках чи проблемами втілення проекту – ми свідомо збільшували витрати на вдосконалення комплексу.

Наприклад, на момент затвердження проекту ще не було тих ІТ технологій, які ми вирішили реалізувати пізніше. У нас не було проекту парку. Ми не розраховували й на таке, як нині, оздоблення приміщень. Це було свідоме рішення інвесторів покращити проект «Донбас Арени»:   поетапно ми прийшли до загального бюджету 400 млн. доларів, які ще не використані. Це планка, вище якої ми не збираємося підійматися.

– Чи буде «Донбас Арена» повністю готова до дня відкриття 29 серпня? Чи будуть продовжуватися деякі роботи?

– «Донбас Арена» буде готова на 100%. Деякі виняткові умови необхідні для парку. Основні роботи буде завершено, але є об’єктивні умови для висадки деяких рослинних культур. Будемо висаджувати окремі види рослин (взимку, коли це необхідно, а деякі – наступної весни) та органічно розвивати зелену зону навколо арени ще довгий час і це можна робити безкінечно. Тим не менше, на момент відкриття арени парк виглядатиме так, як заплановано проектом.

– Чи не заважатиме робота персоналу гостям арени у дні заходів?

– Основний показник сервісу – це його непомітність. Тому буде спеціальна процедура підготовки арени до початку матчу. Усі роботи з прибирання територій під час матчу здійснюватимуться непомітно, але арена буде чистою. Безумовно, буде післяматчеве прибирання, але його вже ніхто з глядачів не побачить.

– «Донбас Арена» може бути запорукою проведення ЄВРО 2012 у Донецьку?

– Хочу наголосити, що рішення про створення «Донбас Арени» було прийнято ще до того, як Україна здобула право на проведення ЄВРО 2012. Так, ми дуже раді з цього приводу. І вважаємо ЄВРО 2012 дуже важливою подією як для арени, так і для всієї країни. Сподіваюся, що в Донецька не буде проблем із підтвердженням статусу приймаючого міста. Але експерти УЄФА неодноразово наголошували на тому, що не лише  арена є запорукою вдалого прийому матчів ЄВРО. Вони не мали жодних претензій по «Донбас Арені», по контракту, який ми підписали у зв’язку з ЄВРО 2012. Але у комісії були зауваження по загальній інфраструктурі міста. Окрім арени, це аеропорт, дороги, готелі 4-х і 5-и зірок, транспортне забезпечення. Тут нам є що «підтягувати». У розв’язанні проблем потрібна робота місцевої влади.

– Які міжнародні футбольні події прийматиме «Донбас Арена»?  

– Розраховуємо брати участь у таких серйозних міжнародних заходах як фінал Ліги Чемпіонів. Ми навіть зробили деякі доробки, щоби брати участь у тендері.

Проведення фіналу найпрестижнішого клубного Кубку Європи ставить до міста і арени ще жорсткіші вимоги, ніж до проведення ЄВРО. Заявка на прийняття фіналу ЛЧ подається спільно ареною та містом і це величезна спільна відповідальність.

Бажаючих прийняти в себе визначальний матч цього турніру вистачає – вже вирішено долю фіналу 2010-2011. Отож сподіваємося прийняти фінал цього турніру за 4-5 років. Але чи здійсниться наша мрія, дізнаємося заздалегідь, за 2 роки. Будемо боротися за це право.

Хочемо приймати матчі Національної збірної України. «Донбас Арена» може запропонувати максимум комфорту, емоцій і сервісу для вболівальників національної збірної.

Арена такого рівня надихає не лише вболівальників, а й гравців.

– Окрім футбольних матчів арена прийматиме масштабні шоу. Чи не зашкодить це газону?

– Для захисту газону є спеціальне покриття – терапласт. Воно дозволяє надійно закрити траву, при цьому мінімізувати тиск на газон. Останнє покоління цього матеріалу дозволяє накривати траву без шкоди для її зростання до 4-х днів. Можна накривати газон і на довший термін, але це значно збільшує ризик відмирання трави. Практика накривання газону вже давно поширена в Європі. Розгортається сцена, встановлюється світло, звук, на ній зосереджені люди, але газон при цьому не пошкоджується.

– Газон – це надважлива частина арени, особливо для команди. Як ви його обирали?

– До «зеленої частини» стадіону ми ставимося дуже дбайливо. Зараз газон уже розстелено. Ми обрали одну з найкращих компаній світу – Riсhter Rasen, яка продає найкращий спортивний газон.   Забронювали його заздалегідь та кілька разів інспектували цю ферму. Ми обирали найкращі ділянки поля, де вирощується газон, контролювали процес зрізання, доставки. Тепер уже наш агроном почав доглядати за газоном на «Донбас Арені».

Перш за все якість ігрового покриття та атмосфера підтримки фанів дуже важливі для команди.

– Що, окрім великих коштів, гарантує якість обраного газону?

– Значні капіталовкладення не є основою успіху. На вибір і функціонування газону впливає багато факторів. Провідні агрономи проводили дослідження газону на європейських аренах. Воно показало, що близько 90% стадіонів, які мають повністю чи частково закритий дах, мають проблеми зі зростанням трави. Необхідна своя програма догляду, яка дозволить утримувати газон в ідеальній якості. Зелень – це лише верхівка «айсбергу», під травою метровий шар системи аерації (повітряобміну), система зрошення, обігріву. Найближчим часом ми отримаємо додаткові лампи для освітлення газону, щоби стимулювати його зростання. Можливо, будуть необхідні додаткові вентиляційні установки згори, щоби створювати вентиляцію повітря. Тож, окрім важливого фінансування, не менш важливим є комплекс знань. Ми вже давно залучили до роботи в компанії агронома, постійно підвищуємо його кваліфікацію, відправляємо на стажування до провідних арен Європи.

Успіх газону – це солідні кошти, знання, досвід і ті ж таки технології.

– Наскільки ви впевнені у боєздатності газону «Донбас Арени»?

– Ми впевнені на всі сто, що газон «Донбас Арени» витримає перевірку боєм. Поки що ми не випускали на поле футболістів, але плануємо цікаву акцію, яка продемонструє і журналістам, і гравцям найвищу якість нашого газону. Це відбудеться приблизно за місяць.

– Чи були ситуації, коли ви питали поради у Мірчі Луческу та гравців «Шахтаря»?

– Безумовно. Навіть на етапі проектування «Донбас Арени» ми враховували побажання щодо  комфорту,  інфраструктури  всіх сторін, які будуть працювати на арені, – це і команда, і рефері, і журналісти. До речі, умови для журналістів – найкращі, навіть експерти УЄФА виокремлювали надзвичайно сучасні та зручні умови для медіа. Тому, гадаю, всі будуть задоволені – і відвідувачі арени, і ті, хто на ній працює.

Ми неодноразово запрошували на екскурсію команду «Шахтар» і зазвичай футболісти цікавляться станом і якістю газону.

– Чи звертались до вашої компанії за досвідом втілення таких масштабних проектів, як «Донбас Арена»?

– Якщо рік тому ми їздили на навчання та здобуття досвіду, то тепер уже звертаються за порадами й до нас. Відчуваю певну гордість і радість за це.

У нас тісні партнерські стосунки з «Амстердам Ареною», яка була однією з перших споруд сучасного покоління в Європі, так звана багатофункціональна арена. Спочатку я, а потім і вся команда «Донбас Арени» їздили до Голландії на тренінги. Останнім разом директор «Амстердам Арени» Хенк Маркерінк сказав, що чув про ті ІТ технології, які використовуємо ми. Нині голландці планують модернізацію своєї арени і, судячи з усього, вже вони приїдуть переймати найкращий останній досвід по інфраструктурі арени до Донецька.

У галузі проектування та будівництва надсучасних спортивних арен ми вже стали спеціалістами. Справжніми спеціалістами, які володіють знаннями, технологіями та досвідом.

– Ви готові поділитися досвідом із колегами по проведенню ЄВРО 2012?

– До нас уже приїздили делегації з Польщі, щоби взяти в нас досвід. У нас зав’язалися дружні стосунки, і тепер до нас звертаються за порадами.

Ми не закриті й для співвітчизників. Наша будівельна компанія давала консультації для інших українських міст – зверталися Одеса, Львів, були запити з Києва.

– Зараз на проекті працює понад 1 000 людей. Скільки робочих місць забезпечить уже працююча «Донбас Арена» донеччанам?

– Зараз працює близько 2 000 людей. Після відкриття, у матчеві дні, за максимального заповнення «Донбас Арени» також працюватиме до 2 000 людей. Але це не означає, що всі вони будуть  у штаті компанії.

Ми вивчали досвід роботи провідних європейських арен і вводимо провідні європейські практики. Перш за все це тимчасова зайнятість персоналу за трудовою угодою. Постійний персонал, який входить до складу компанії, це 10%, тобто до 200 людей.

– Хто увійде до постійного штату «Донбас Арени»?

– Перш за все, це – висококваліфіковані технічні спеціалісти, які обслуговують ІТ мережу, газон, відповідають за безпеку, юридичні аспекти, фінансові питання, інформаційне забезпечення.

Деякі ресторани «Донбас Арени» будуть працювати щоденно, тому там теж буде постійний персонал. Крім того, постійно проводитимуться екскурсійні тури, працюватиме музей ФК «Шахтар», фітнес-клуб та інші.

– Як ви добираєте кваліфіковані кадри?

– Підбір топ-менеджерів середньої та найвищої ланки – це дуже складне завдання не лише для нас, а взагалі для всіх компаній, які працюють за євростандартами.

Готових спеціалістів немає. Беремо спеціалістів із базовими навичками та досвідом роботи, а потім проводимо з ними інтенсивні програми навчання. Уся наша команда менеджерів навчалася в Амстердамі. Ми постійно користуємось найкращими практиками з Європи.

В результаті отримуємо висококласних спеціалістів. Ми не долучаємо до роботи іноземних спеціалістів, а виховуємо свої кадри з керування ареною.

www.euro2012.ukrinform.ua