Персони

Інтерв'ю

Павелко: «Ми обрали європейську стратегію розвитку футболу»

У понеділок, 27 березня, президент Федерації футболу України Андрій Павелко провів неформальну зустріч із журналістами.

Прес-служба ФФУ

2017-03-27 21:00

Неформальні зустрічі президента ФФУ Андрія Павелка з представниками мас-медіа стають уже приємною традицією. Цього разу свій короткий брифінг перед «розмовою за чашкою кави» очільник Федерації футболу України розпочав зі своїх вражень від останнього матчу національної збірної країни проти команди Хорватії, який 24 березня відбувся у Загребі.

«У матчі з Хорватією всі ми очікували, як, власне, і завжди чекаємо від національної збірної, позитивного результату в плані здобутих очок. Але впевнений, що всі також розуміють той факт, що зараз відбувається формування нової команди. Треба запастися терпінням і дати можливість тренерському штабу створити єдиний колектив, з тим малюнком гри, який би подобався вболівальникам і приносив результат», – відзначив президент ФФУ.

В очікуванні змін

Розповів Андрій Павелко й про свої очікування від чергового Конгресу УЄФА та розкрив деякі деталі майбутнього Конгресу Федерації футболу України. «З моменту першої зустрічі у нас накопичилося немало запитань, – відзначив Андрій Павелко. – Великі зміни, які ми обговорювали зі своїми колегами – зокрема, новообраним головою німецького футбольного союзу і генеральним секретарем італійської федерації футболу, відбуваються і в європейському футболі. 5 квітня, в Гельсінкі відбудеться Конгрес УЄФА, який, думаю, принесе багато нововведень в роботу, скажімо так, до певної міри такої консервативної організації, як УЄФА, у якого були як хороші результати, так і не дуже. Президент Європейського футбольного союзу Александер Чеферін виступав з маніфестом балансу ідей і інтересів усіх федерацій, і цей шлях має отримати продовження і в Гельсінкі. У зв’язку з Конгресом УЄФА ми трохи змістили час проведення Конгресу Федерації футболу, на якому будуть прийняті кілька важливих організаційних рішень. Зокрема, введемо до складу Федерацію футболу Криму, Всеукраїнське об'єднання тренерів. Відбудуться ротації і в Виконкомі.

Виробництво, за яке не буде соромно

За словами президента ФФУ, завод із виробництва штучних полів, після переходу на повний цикл виробництва, зможе працювати й на експорт. «Сучасні технології, які ми впроваджуємо, та поставка обладнання, вносять корективи в дату запуску повного циклу виробництва на заводі із виготовлення полів зі штучним покриттям. Справа в тому, що багато технологій на нашому виробництві будуть впроваджені вперше, але за них не буде соромно найближчі років десять. Зараз же, в розмовах з колегами з інших федерацій, ми обговорюємо і можливі експортні контракти. Хоча повторюся: основне завдання заводу – забезпечення українських потреб.

Битва за молодь

Однією з пріоритетних завдань Федерації футболу України Андрій Павелко назвав боротьбу за підростаюче покоління. «Криза, яку ми зараз спостерігаємо, зобов'язана допомогти нам переосмислити стратегію розвитку футболу, змінити підходи, – відзначив президент ФФУ. – Зараз розпочинається боротьба за молодь. Причому, якщо раніше види спорту конкурували між собою, то зараз йде конкуренція між спортом у цілому та гаджетами з інтернетом. Ми зобов'язані докладати максимум зусиль, щоб турніри, які ми організовуємо, поля, які будуємо, м'ячі та форма, яку поставляємо в регіони – допомагали нам в цьому. Разом з тим, ми отримуємо важливу інформацію, яка допомагає нам в підготовці стратегії розвитку футболу. Я задоволений тим, як спільно з «Ернст енд Янг» та УЄФА працює наш Комітет стратегічного розвитку. Ні для кого не секрет, що багато наших програм, які були прийняті або озвучені раніше, залишалися тільки на папері. Зараз же ми хочемо, щоб стратегія розвитку футболу була європейською, зрозумілою і найголовніше тою, яку можна виконати у сьогоднішніх реаліях».

Державний рівень програм ФФУ

Після запуску заводу з виготовлення штучних полів, кількість майданчиків та стадіонів, які в регіони поставляє Федерація футболу України зросте у кілька разів, але вже зараз, не чекаючи переходу виробництва на повний цикл, ФФУ веде системну роботу, щодо майбутньої глобальної модернізації інфраструктури. «За два роки збудували п'ять великих стадіонів і біля 30–40 майданчиків. Я розумію, що це занадто мало, аби покрити всі потреби країни, – відзначив Андрій Павелко. – Однак, це було зроблено без прийнятої програми і без заводу, який, як я казав, скоро вийде на повний цикл виробництва. Очікуючи на його запуск, ми проводимо системну роботу з мерами міст, керівниками областей, народними депутатами, щоб кожна школа в Україні отримала сучасний спортивний майданчик. Причому, сертифікований на державному рівні – по цьому питанні проводиться робота з профільним міністерством. Запустити такий завод, пройти всю процедуру сертифікації – не швидкий процес. Але не хочеться, щоб все це робилося заради галочки і популізму. Потрібно, щоб процес, після його налагодження, проходив і без нашої участі.

Реформування професіонального футболу

Очікують зміни і на український футбол. Зокрема, реформування потребує обміну між аматорським та професіональним футболом. «Гадаю, що робоча група, яка займається цим питанням, повинна виробити рішення, які дозволять нам провести зміни як в професійному футболі, так і на вищому рівні аматорського футболу, – заявив президент ФФУ. – Ми бачимо, що вибудувана піраміда дозволила отримати суттєве оновлення в другій лізі, але не дає можливості повноцінного обміну за спортивним принципом між чемпіонатом області та професійним дивізіоном. У цьому питанні не може бути ніякого перетягування ковдри: всім нам – журналістам, президентам і власникам клубів – треба знайти рішення, яке дасть можливість системно вибудувати професійний футбол. Повернути до нього увагу вболівальників, спонсорів і меценатів».

Не залишати Крим без уваги

За словами Андрія Павелка, рішення, яке Європейський футбольний союз прийняв по кримському футболу, допоможе у розвитку гри мільйонів та не залишить жителів півострова без можливості займатися улюбленим видом спорту та професійно зростати. «Ми провели ряд зустрічей і переговорів стосовно Криму з представниками УЄФА, – розповів Андрій Павелко. –  Ситуацію не варто сприймати однобічно. Крим – це Україна, там живуть українці, футболом займаються наші діти. Упевнений, що за деякий час окупація Криму закінчиться, а окупанти залишать територію нашої країни, але діти, які вирішили займатися футболом, не повинні втратити цей час. Вихід було знайдено спільно з УЄФА: Європейський футбольний союз виділить рівні суми допомоги Федерації футболу Криму в Україні і кримчанам. Причому, останні отримають її не грошима, а інвентарем – м'ячами, формою і т.д. Наше завдання – підтримати наших людей у Криму, а також тих, хто виїхав з півострова на Україну. Причому, в однаковій мірі».

З вірою в майбутнє

Як відзначив президент ФФУ, є всі підстави сподіватися на прогрес українського футболу та його вихід на якісно новий рівень у найближчі роки.

«Системна робота і взаємини з клубами, єдиний процес підготовки всіх збірних дадуть нам можливість вже найближчим часом не тільки їхати на матчі з провідними збірними з надією на позитивний результат, але і досягати його, – заявив Андрій Павелко. – Нам не варто забувати і про відбірковий турнір Євро–2020, кваліфікацію на Олімпійські ігри та про Лігу націй УЄФА. Ми не можемо не говорити й про ті зміни, які відбуваються в плані боротьби з договірними матчами. Франческо Баранка, який очолив Комітет етики та чесної гри, дуже якісно підійшов до роботи, і вже 7 квітня має відбутися перше засідання оновленого комітету. У мене є великі очікування, що робота Баранки принесе системні зміни в боротьбі з договірними матчами і корупцією в нашому футболі».

Спільні зусилля

Очільник ФФУ відзначив і важливу роль журналістів у розбудові українського футболу в непростий час. «Критика дуже важлива, і я особисто ціную кожну думку. Критика необхідна, але має бути і розуміння ситуації, в якій опинився професійний футбол. Кризу, яка пов'язана не лише з футбольними моментами, але і з внутрішньополітичною та економічною ситуацією в країні, ми обов'язково подолаємо. Але зараз пресинг або маніпуляція в якийсь бік точно не допоможуть. Так, критикувати необхідно, але, на мій погляд, робити це треба по справі, підбираючи слова та вислови. Інакше, кожне слово або однобоко подана ситуація можуть відбити бажання займатися футболом, як у дітей, які вирішили присвятити цьому виду спорту частину свого життя, так і у спонсорів. Об'єднавшись, наші фанати показали нам хороший приклад, а ми усі хочемо бачити спорт і футбол, як можливість отримати позитивні емоції».

 

ffu.org.ua