Турніри

Чемпіонати

Велич «Реала» чи 100 мільйонів від «ПСЖ»?

Рік почався з порції нових чуток про майбутнє Кіліана Мбаппе, що, в принципі, можна пояснити. Контракт французької зірки з «ПСЖ» спливає влітку, а про те, що футболіст не активуватиме опцію його продовження, він повідомив минулого літа.

2024-01-17 14:00

Тоді це викликало грандіозний скандал, адже офіційного повідомлення не потрібно, а тут усе виплеснулося в інформаційний простір. Втім, та історія вже забута, і відносини Мбаппе з клубом як мінімум прийшли до норми.

Натяки з Мадриду

Якщо коротко, то перші дні січня ми почули багато нового. По-перше, про те, що «Реал» нібито вимагає від Кіліана визначитися з вибором до 15 січня, але при цьому знизив пропозицію із зарплати до 30 мільйонів євро. По-друге, про альтернативний варіант мадридського клубу з Ерлінгом Голанном, хоча в Англії запевняють, що норвежець продовжить контракт із «Манчестер Сіті», а інші джерела анонсують переговори форварда з кількома клубами, включаючи «Барселону». Зрештою, заговорили про можливий перехід Мбаппе до «Ліверпуля», хоча до цього провідні інсайдери світового футболу стверджували, що клуби АПЛ у планах француза не значяться.

Тільки все це – на рівні чуток. І, наприклад, L'Equipe на їхньому фоні закликав не квапити події, стверджуючи: рішення про своє майбутнє Мбаппе прийматиме ближче до лютневого старту плей-офф Ліги чемпіонів. Насправді ніяких зрушень помічено не було, але «Реал» дуже тонко підштовхував Мбаппе до ухвалення рішення. Після перемоги мадридців у Суперкубку Іспанії клубна прес-служба (зрозуміло, цілком випадково і з власної ініціативи) попросила прокоментувати останні чутки Флорентіно Переса, і хоча той технічно уникнув відповіді, натяк вийшов більш ніж прозорим.

Тим більше незабаром у L'Equipe з'явилися інсайди з посиланням на представників «Реала». І також дуже акуратні. Про відсутність будь-якого тиску на гравця і терпіння керівництва, а також про те, що в Мадриді вірять: як і у випадку з Беллінгемом, рішення Мбаппе буде ухвалено, виходячи зі спортивних амбіцій. Ну а якщо Кіліан знову передумає, нічого страшного не станеться, бо Родріго з Вінісіусом Жуніором стрімко прогресують, а влітку, досягнувши повноліття, ще й бразильський вундеркінд Ендрік під'їде.

Тобто ти думай, але втретє в «Реал» точно не покличуть. Та й терпець лідера іспанського чемпіонату не безмежний. За інформацією видання, до оточення Мбаппе довели інформацію про небажання повторення історії 2022 року, коли форвард все ж таки прийняв рішення залишитися в Парижі перед відкриттям літнього трансферного ринку. Тож у Мадриді хочуть зрозуміти: чи перемикатися їм на інші кандидатури? Якщо ж відповідь буде позитивною для «Реала», її ще до підписання контракту хочуть підкріпити письмовими гарантіями. На усних один раз уже обпіклися.

Імперія завдає удару у відповідь

Як на це реагує «ПСЖ»? Загалом, передбачувано. Після першої хвилі чуток на сцену вийшов президент чемпіонів Франції Нассер Аль-Хелаїфі. Побувавши у програмі колишнього гравця парижан Жерома Ротена, він заявив: «У мене з Мбаппе дуже добрі стосунки. Кіліан – велика людина, великий гравець. Як він сказав після чемпіонського трофею, у нього зі мною угода. Це залишається між нами, я не хочу говорити, що у цій угоді, але угода є. У нас «джентльменська угода», наша угода не є питанням грошей. Це між гравцем та президентом клубу, спортивним директором та тренером. Це більше, ніж підписана угода. Звичайно, я хочу, щоб Кіліан залишився. Звичайно. Для мене він найкращий гравець у світі, а найкращий клуб для Кіліана – «ПСЖ».

Далі Аль-Хелаїфі подався до розлогих міркувань про те, що рівень «ПСЖ» повністю відповідає вимогам Мбаппе. Тренувальний центр, рівень команди, тренер. Привів і додаткові аргументи на кшталт реформи Ліги чемпіонів, де на парижан чекає більше конкурентних матчів з командами топ-рівня. Все це йшлося у програмі, яка виходить на RMC Sport, що автоматично піднімає рівень довіри до цього джерела. Нехай у нього й траплялися скандали з парижанами, коли випливла тема расистських висловлювань головного тренера «ПСЖ» Крістофа Гальтьє, або в ситуації з вигаданим на рівному місці (відхід із тренування через травму) конфліктом цього фахівця з Мессі.

Тільки якби проблеми мали глобальний характер, ніякого ексклюзиву від Аль-Хелаїфі не було б. Тому слід прислухатися до останньої інформації RMC, яку варто розглядати як удар паризької імперії у відповідь на тонкий тиск «Реала». Як стверджує видання, «ПСЖ» запропонує Мбаппе зарплату понад 100 мільйонів євро. Хтось скаже, що у Саудівській Аравії платять більше, але для Європи це космічний оклад. Причому це стосується й альтернативних джерел, які називають суму 70 мільйонів, запропонованих кілька місяців тому.

Тож розмови про жадібність сім'ї та персонально Кіліана у разі вибору французького варіанту неминучі. Так, мама Мбаппе вже зіграла на випередження. Вона розповіла, що історія-2022 – ринкова, і якби клуб дав 10 мільярдів, від них не відмовилися б. А ще розповіла про те, що 30 відсотків доходів сина йдуть до заснованого ним благодійного фонду, хоча сама вона пропонувала відраховувати половину доходів.

Але хоч би що вона говорила, рішення Кіліана трактуватиметься як вибір між дитячою мрією про великий «Реал», де він стане однією з багатьох зірок, і особливим статусом і величезними грошима в паризькому клубі. Одного разу він уже вибрав золоту клітку, і якщо нічого не зміниться, для абсолютної більшості Мбаппе залишиться людиною, яка залишилася в зоні комфорту, так і не спробувавши себе на топ-рівні.

Наступний матч Мбаппе проведе все ще у футболці «ПСЖ» – 20 січня лідер чемпіонату Франції в 1/16 Кубку країни зіграє з «Орлеаном».

footclub.com.ua