Україна

Калейдоскоп

Шотландія – Україна 3:0. Ліга націй. Звіт

Для господарів майже заповненого «Гемпден Парку» ця зустріч була шансом не тільки взяти реванш за червневий відбірний поєдинок ЧС 2022, але й змістити суперника з першого рядка таблиці.

Тарас САВЧУК

2022-09-21 23:50

Українці, звісно, щодо другого аспекту мали зовсім протилежні плани – незважаючи на кадрові проблеми, більш серйозні, ніж в опонента. До відсутніх через травми додався дискваліфікований Забарний. У підсумку пару центральних захисників склали гірники, та й узагалі «Шахтар» цього разу виступив базовим клубом для стартового складу національної дружини – шестеро представників донецького колективу вийшли на поле з перших хвилин.

Давши гостям промацати злагодженість своїх оборонних порядків на межі офсайду (де на свою нагоду чатував Довбик), шотландці відповіли проривом по лівому флангу Адамса. Той із зручної позиції пробив прямо в руки Трубіну. Невдовзі повітряні дуелі на передовій виграли Макгінн і Крісті, але в ціль не влучили.

Бурхливий початок не став сигналом до фехтувального обміну уколами. Британці володіли територіальною перевагою, однак до небезпеки у володіннях Трубіна справа майже не доходила. Хіба що той-таки Адамс на останній хвилині першого тайму ледве не втік від Бондаря, котрий зупинив візаві тільки ціною десь уже помаранчевого «гірчичника».

Загалом щит у цьому протистоянні впродовж першої години ігрового часу виглядав потужнішим за меч. Не космічні швидкості, позиційна боротьба, де гостроту спричиняли не стільки вигадка і драйв, скільки помилки. Та з 59 по 62 хвилини шотландці створили декілька моментів, які не назвеш випадковими. На висоті опинився Трубін, чий сейв ногами практично з лінії воріт після удару головою Адамса – то справжнє голкіперське ультра-сі. Ще двічі Анатолій холоднокровно парирував спроби Армстронга. А на 63-й хвилині українців урятувала поперечина, Адамс був у кількох сантиметрах від того, аби відкрити рахунок.

Це зробив невдовзі Макгінн, продемонструвавши Бондарю, що й серед господарів є кремезні хлопці, а за тим – спрямувавши м’яч точнісінько в нижній кут.

На свій гол шотландці точно награли. Питанням було – чим відповість команда Петракова. Дві заміни мали б пожвавити дії його підопічних в атаці, але «тартанова армія» й не думала збавляти оберти свого наступу, ледь не затиснувши синьо-жовтих на їхній половині поля.

Тірні «записав» кілька вістів на Трубіна за черговий ефектний кидок у кут. І вже в наступній атаці відзначився свіжий Дайкс, завершивши подачу кутового невідпорним ударом головою – 2:0.

Гості так і не оговталися від двох поспіль нокдаунів. А Дайкс іще раз дав майстер-клас, фактично скопіювавши попередній гол і довівши рахунок до розгромного. Тепер уже нашим хлопцям варто замислитися над реваншем. Наступна зустріч із Шотландією  27 вересня. А 24-го на українців чекає поєдинок у Єревані.

ШОТЛАНДІЯ – УКРАЇНА 3:0 (Макгінн, 70, Дайкс, 80, 87)
Шотландія: Гордон, Паттерсон (Гікі, 26), Мактоміней, Генрі, Маккена, Тірні (Тейлор, 86), С.Армстронг (Фрейзер, 76), Макгінн, Макгрегор, Крісті (Маклін 85), Адамс (Дайкс, 76).
Україна: Трубін, Караваєв, Бондар, Матвієнко, Михайличенко, Степаненко (Сидорчук, 46), Ярмоленко (Циганков, 68), Пихальонок (Зубков, 83), Малиновський, Мудрик (Ігнатенко, 83), Довбик (Яремчук, 67).
Арбітр – Маріані (Італія).
Попередження: Степаненко (18), Бондар (45+1), Сидорчук (83), Малиновський (90+1).