Україна

Калейдоскоп

Резніков: Україна отримала ЗРК Patriot та другий ЗРК IRIS-T

Міністр оборони Олексій Резніков підтвердив, що зенітно-ракетні комплекси вже прибули в Україну.

2023-04-19 20:40

«Сьогодні наше прекрасне уrраїнське небо стає більш захищеним, адже в Україну прибули зенітно-ракетні комплекси Patriot», – зазначив міністр оборони у Twitter.

За його словами, українські зенітники «освоїли їх так швидко, як тільки могли».

Він подякував міністру оборони Німеччини Борису Пісторіусу, міністру оборони Нідерландів Кайсі Оллонгрен, а також американському, німецькому та нідерландському народам.

Напередодні Німеччина повідомила про відправлення в Україну ЗРК Patriot. У Берліні обіцяли передати Україні одну батарею системи протиповітряної оборони Patriot. Одна батарея налічує від чотирьох до восьми пускових установок, розрахованих на чотири ракети кожна.

Першими про передання Україні системи Patriot оголосили США в грудні 2022 року в межах чергового пакета військової допомоги. Крім того, Нідерланди також поставлять в Україну ЗРК Patriot та низку ракет.

Також сьогодні Олексій Резніков підтвердив, що Україна отримала від Німеччини другий зенітно-ракетний комплекс IRIS-T. Про це, зокрема, йдеться у Facebook-дописі Резнікова, де він дякує партнерам за допомогу в розбудові протиповітряної оборони України.

«Чергова установка IRIS-T, за яку ми дякуємо німецьким партнерам – підвищує можливості боротьби з крилатими ракетами", – зазначив міністр оборони.

У дописі Резніков уточнив, що перелічені ним системи «вже у лавах Сил оборони».

Раніше про те, що Німеччина передала Україні другий з чотирьох обіцяних зенітно-ракетних комплексів IRIS-T SLM, повідомило видання Spiegel із посиланням на джерела.

Система протиповітряної оборони IRIS-T SLM складається з трьох машин: пускової установки на військовій вантажівці з місцем для восьми ракет, радарної машини і командної машини. Зенітні ракети можуть вражати цілі на висоті до 20 кілометрів і на відстані до 40 кілометрів.

pravda.com.ua