Україна

Прем'єр-ліга

Динамо – Минай 4:1. Україна, 1-й тур. Звіт

Дубль Ваната, дві червоні картки, пенальті, голи на старті та в компенсований час – камбек «Динамо» у першому турі вийшов дуже яскравим.

Влад МИРЕНКО, «Футбольний клуб»

2023-07-30 19:10

До матчу серед фахівців та вболівальників було багато дискусій з приводу оптимального складу «Динамо», тому вибір Мірчі Луческу в будь-якому випадку мав привернути особливу увагу. В підсумку, досвідчений тренер, який напередодні відсвяткував 78-річчя, очікувано випустив з перших хвилин Ярмоленка, а в середині поля довірився звичному тріо Сидорчук – Шапаренко – Буяльський, залишився Бражка в запасі.

Залишились за лаві й інші партнери Бражка по молодіжній збірній України – Сирота та Вівчаренко, які також пізніше приєднались до «Динамо» в міжсезонні. Там же опинились і юні Волошин, Царенко та Діалло. А от Ванат вийшов одразу – в центрі нападу. Відповідно, в центрі оборони дебютував на офіційному рівні в рідному клубі Біловар, а ліву бровку закривали Дубінчак та Кабаєв.

Уже на другій хвилині чудова передача Шапаренка з глибини знайшла Ярмоленка, який без перешкод перекинув голкіпера «Миная», але не влучив у ворота. Після цього арбітр зафіксував офсайд – але тоненький, тому в випадку голу ВАР міг би все змінити. «Минай» швидко відповів, та ще й як! Дві поспіль помилки Біловара призвели до того, що Вітенчук наважився на дуже дальній удар – м’яч зачепив трішки ногу Сидорчука і влетів у ближню дев’ятку: Бущан явно не очікував такого розвитку й на мить забарився із стрибком – 0:1.

Отримавши такого ляпаса, кияни одразу ж спробували посилити тиск на ворота суперників – вони довго і методично розхитували оборону «Миная», шукали слабкі місця там і через центр, і з обох флангів. Найбільше в побудові атак біло-синіх вирізнялись Шапаренко та Ярмоленко, але перелом в гру вніс Ванат.

Спочатку 21-річний форвард вдало зіграв на підборі після помилки Одарюка і вгатив м’яча в ближній верхній кут. «Минай», вочевидь, поплив, бо за кілька хвилин Шапаренко розігнав чудову контратаку киян: кілька передач в дотик-два – і Ванат знову чудовим ударом з меж карної зони забиває. Цікаво, що обидва рази нападник «Динамо» забивав неробочою правою ногою.

Тільки здалось, що «Динамо» нарешті повністю контролює матч, як господарі несподівано залишились у меншості: Попов необережно зіграв високо піднятою ногою і зачепив шипами плече Одарюка. Недбалість центрбека також коштувала біло-синім передчасної заміни Кабаєва.

Проте навіть у меншості кияни виглядали більш солідно та небезпечно й пішли на перерву з перевагою в рахунку. Також відзначу, що в першому таймі м’яч двічі влучав захисникам «Миная» в руку в штрафному, але ні арбітр Козиряцький, ні ВАР не розцінили ці епізоди як порушення правил. Не потягнув на червону, на думку суддівської бригади, і дуже грубий фол Панасенка проти Ярмоленка на першій хвилині другого тайму – прямою ногою в опорну супернику…

Між тим, кияни продовжували виглядати більш гострими в атаці. Зокрема, Ярмоленко не влучив у ворота з чудової позиції на 51-й хвилині. Невдовзі дуже несподівано склади вирівнялись: Сирота зі штрафного кинув у прорив Ярмоленка, який ідеально уникнув офсайду і заробив на собі фол останньої надії з боку Бандури, що дуже грубо помилився позиційно і врізався у вінгера киян за межами штрафного.

На додачу «Динамо» отримало право на дуже небезпечний штрафний, але Шапаренко з Ярмоленком вирішили його розіграли, і зрештою удар капітана збірної України прийшовся в опонента. Здавалось, господарі знову повністю повертають контроль над грою, але Вишневський міг все перевернути на 64-й хвилині: його удар головою пройшов повз безсилого Бущана, але й трішечки мимо воріт.

Динамівці відповіли прекрасною контратакою, але Буяльський та Ярмоленко не змогли розібратись як слід у штрафному, хоча до цього біло-сині класно скомбінували. «Минай» міг знову покарати господарів, коли Панасенко надзвичайно небезпечно пробивав низом метрів з 14, а м’яч зрикошетив від Біловара, але Бущан неймовірним чином зреагував.

Луческу зреагував, освіживши атаку за рахунок виходу Караваєва та Беніто замість Ярмоленка і Ваната, а згодом і центр поля – Бражко і Шепелєв поміняли Сидорчука та Шапаренка. Заміни додали киянам жвавості, й на 84-й хвилині Дубінчак був близький до голу після елегантного «черпачка» Буяльського – 19-річний Ольховий парирував.

Однак юний дебютант УПЛ був безсилий, коли за кілька хвилин Буяльський реалізував пенальті, призначений за фол Панасенка проти Дубінчака. Все? Як би не так – на 90-й хвилині Бражко, Сирота і Тимчик проґавили Гечева, котрий вискочив один на один, але не зміг ефектно перекинути Бущана. А за хвилину кияни забили свій четвертий: Бражко потужно пробив, Ольховий парирував, але Караваєв, який уникнув офсайду через надто глибоку позицію Нємчанінова, чітко зіграв на добиванні.

ДИНАМО – МИНАЙ – 4:1
Голи
: 0:1 Вітенчук (3), 1:1 Ванат (27), 2:1 Ванат (30), 3:1 Буяльський (87, пен), 4:1 Караваєв (90+3)
Динамо» Бущан, Тимчик, Попов, Біловар, Дубінчак, Шапаренко (Шепелєв, 82), Сидорчук (Бражко, 82), Буяльський, Ярмоленко (Караваєв, 76), Ванат (Беніто, 76), Кабаєв (Сирота, 34).
Минай: Бандура, Дмитрук (Ольховий, 59), Солдат (Ременяк, 68), Ю. Кравчук, Нємчанінов, Булеза (Рогозинський, 46), Одарюк (Гечев, 72), Вітенчук, Ралюченко (Панасенко, 46), Твердохліб, Вишневський.
Попередження: Вітенчук (45+1), Панасенко (46), Ю. Кравчук (54)
Вилучення: Попов (33, груба гра) – Бандура (57, фол останньої надії)

footclub.com.ua