Україна

Прем'єр-ліга

Шахтар – Полісся 0:0. Україна, 15-й тур. Звіт

Гості встояли у грі з чемпіоном, не дозволивши тим продовжити тривалу забивну серію.

«Футбольний клуб»

2023-11-24 21:15

Житомирська команда, яка підійшла до екватору чемпіонату на другій позиції, цілеспрямовано готувалося до зустрічі з «Шахтарем», небезпідставно розраховуючи здобути позитивний результат. Дев’ятиматчева безпрограшна серія надавала впевненості, та й надія на те, що гірники після двотижневої міжнародної паузи не зможуть видати свій максимум, не полишала.

Наставник «Шахтаря» Марино Пушич напередодні скаржився, що його підопічні встигли провести у повному складі лише два тренування, але тішився через відсутність травм у численних збірників.

Номінальні господарі дійсно почали зустріч найсильнішим складом, одначе вже наприкінці першої 10-хвилинки Пушич таки був змушений вдатися до заміни: зашкутильгав і не зміг продовжити гру правий бек Юхим Конопля.

Згодом по ногах від В’ячеслава Танковського отримав Георгій Судаков, якому також знадобилась допомога лікарів. Півзахисник, щоправда, на полі залишився і десь за двадцять хвилин не змарнував нагоди відплатити своєму кривднику, за що й побачив перед собою «гірчичник».

Але куди важливішими були атакувальні дії Судакова, який між згаданими епізодами класними розрізними пасами двічі виводив партнерів на ударну позицію. Проте Денис Бойко і Дмитра Криськіва переграв у ближньому бою, і на удар Олександра Зубкова зреагував вправно. Врятував «Полісся» 35-річний голкіпер і тоді, коли з-за меж карного майданчика до м’яча непогано прикладався Тарас Степаненко.  

Загалом, перший тайм, сповнений багатою кількістю жорстких єдиноборств, пройшов за відчутної переваги «Шахтаря». Хоча й гості, свідомо обравши гру другим номером, намагалися за кожної ліпшої нагоди вилітати в контратаки і також встигли кілька разів потривожити Дмитра Різника.

У перерві Юрій Калитвинцев здійснив дві заміни. Владислава Шаповала зняв, напевне, через жовту картку, на якій висів захисник, а ось Бені Макуана прибрав через пошкодження.

Визнаємо, втрата конголезця, здавалося б, мала суттєво звузити коло можливостей житомирян на чужій половині. Проте саме Дмитро Шастал, який вийшов замість Макуана, мав реальний шанс відкрити рахунок на початку другого тайму. Атакуючий хавбек цілив у нижній кут метрів із сімнадцяти, проте гірників підстрахувала стійка.

Після спалаху активності від гостей гра повернулася ближче до їх воріт, і Бойку вкотре довелося доводити свій високий рівень. Ціною пошкодження воротар нейтралізував прорив Данили Сікана, після чого впорався з підступним ударом Судакова, якому здорово асистував той таки Степаненко.   

Згодом і капітан «Шахтаря» отримав чудову можливість відзначитися, але пробиваючи без перешкод з незручної правої, запустив м’яч на трибуни порожньої «Арени Львів»…

Донеччани, які не бажали ані втрачати очки, ані переривати свою забивну 41-матчеву серію в чемпіонаті, до останнього шукали щастя біля чужих воріт, проте успіху не досягли. Міг забити Олексій Кащук, однак і 23-річному «джокеру», який відгукнувся на простріл з правого флангу, не судилося влучити у ціль. Так само як і іншому чемпіону світу Валерію Бондарю, який схибив із відмінної позиції перед самим фінальним свистком.

Щодо «Полісся», то воно відзахищалося достатньо спокійно і дисципліновано, у підсумку виборовши надважливу нічию. На її тлі вилучення Танковського, який свідомо пішов на роковий фол у центрі поля, не виглядає надвеликою ціною.

Житомиряни наздоганяють на вершині «Дніпро-1», а гірники залишаються четвертими і тепер відстають від дніпрян навіть за втраченими очками. Утім, львівську невдачу варто забувати – вже у вівторок на «помаранчево-чорних» чекає важливий матч Ліги чемпіонів проти «Антверпена».      

ШАХТАР – ПОЛІССЯ 0:0
Шахтар: 
Різник, Конопля (Гочолеїшвілі, 11), Бондар, Матвієнко, Азаров, Степаненко, Криськів, Зубков, Судаков, Невертон (Кащук, 77), Сікан (Келсі, 73).
Полісся: Бойко, Тейлор, Чоботенко, Шабанов, Шаповал (Смоляков, 46), Крушинський (Кушніренко, 64), Грицук (Аріелсон, 78), Козак, Танковський, Макуана (Шастал, 46), Будківський (Огіря, 88).
Попередження: Судаков (34), Сікан (58) – Шаповал (10), Аріелсон (80), Танковський (82).
Вилучення: Танковського (90+2, друге попередження).
Арбітр
 – Ігор Пасхал (Херсон).
24 листопада. Львів. «Арена Львів». +1’C. Сніг.

footclub.com.ua