Україна

Прем'єр-ліга

Металіст 1925 – Шахтар 1:2. Україна, 1-й тур. Звіт

Ван Леувен дебютував на чолі гірників в чемпіонаті перемогою над харків’янами завдяки голу Траоре.

2023-07-29 19:09

На прем’єрну гру сезону головний тренер «Шахтаря» Патрік ван Леувен обрав такий стартовий склад: у воротах на офіційному рівні дебютував Дмитро Різник, у центрі захисту діяли Микола Матвієнко та Валерій Бондар, на флангах оборони – Георгій Гочолеішвілі (праворуч) і Дмитро Топалов (ліворуч), у середині поля розташувалися Дмитро Криськів і Артем Бондаренко, на позиціях вінгерів вийшли Олександр Зубков та Олексій Кащук (перший вихід за головну команду «Шахтаря»), під нападником грав Данило Сікан, центрфорвард – Лассіна Траоре.

«Шахтар» від перших хвилин мав відчутну ігрову перевагу над суперником і методично розхитував захист харків’ян. Настирливий Зубков раз по раз загострював ситуацію біля воріт господарів і був близьким до того, аби забити ще в дебюті, але його удар з-за меж штрафного парирував Мозіль. «Металіст 1925» відповів моментом, який завершував Курило – тепер уже Різник тягне м’яч з-під поперечини.

Зламати опір опонента «оранжево-чорним» вдалося на 30-й хвилині: Кащук виконав подачу з лівого корнера, а Микола Матвієнко головою розстріляв сітку з кількох метрів – 0:1. Наприкінці тайму «синьо-жовті» мали нагоду зрівняти цифри, та після пострілу Юсова м’яч пройшов над воротами.

На початку другої половини донеччани подвоїли перевагу: на 47-й хвилині Криськів у штрафному п’ятою віддав пас на Траоре, і той вразив лівий нижній кут – 0:2. Одразу ж міг довести справу до розгрому Сікан, однак його дальню спробу спинив голкіпер. А підопічні Едмара своїм шансом скористалися і на 56-й хвилині скоротили відставання: після подачі з лівого флангу і скидання на дальню стійку відзначився Дмитро Юсов.

Футболісти «Шахтаря» одразу посилили тиск на карну зону суперника, і вже Мозіль врятував господарів після двох поспіль небезпечних ударів Зубкова з правого кута штрафного. У перерві між цими моментами Патрік ван Леувен зробив перші заміни, випустивши Кевіна Келсі та новачка команди Невертона, для якого це дебют у офіційному матчі за «гірників». Команди ж, тим часом, обмінялися гольовими можливостями: Арі здалеку пробив за сантиметри від дев’ятки воріт Різника, а Криськів після паса Зубкова із вигідної позиції не поцілив у ближній кут. Далі відбулися ще два дебюти у складі «оранжево-чорних»: на полі з’явилися Педріньйо та Деніл Кастілло.

В останні хвилини матчу донеччани спокійно тримали суперника на відстані від власних воріт та зберегли необхідний результат. 2:1 – «Шахтар» розпочинає сезон з перемоги над «Металістом 1925».

МЕТАЛІСТ-1925 – ШАХТАР – 1:2
Голи:
Юсов (56) – Матвієнко (31), Траоре (47).
Металіст-1925: Мозіль, Жичиков, Є.Ткачук, Курило, Безуглий, Д.Кравченко (А.Ткачук, 24), Вачіберадзе, Бичек (Арі, 62), Русин, Сидоров (Абдуллаєв, 59), Юсов.
Шахтар: Різник, Гочолеішвілі, Бондар, Матвієнко, Топалов (Педріньйо, 79), Криськів, Бондаренко, Зубков, Кащук (Невертон, 72), Сікан (Кастілло, 89), Траоре (Келсі, 72).
Попередження: А.Ткачук (71), Безуглий (90), Русин (90+3) – Бондаренко (28), Траоре (63).

shakhtar.com