Україна

Прем'єр-ліга

Минай – Шахтар 1:4. Україна, матч 9-го туру. Звіт

Гірники розпочали другу частину чемпіонату країни з переконливої перемоги. А головним героєм у складі переможців став Сікан, який оформив дубль.

Микита ШМЕЛЬОВ

2023-02-28 17:20

Спочатку в календарі цей поєдинок було призначено на 2 жовтня. Але «Шахтар», зайнятий восени лігочемпіонськими баталіями, звернувся із проханням перенести гру. «Минай» заперечувати не став, а УПЛ згодом призначило нову дату – 28 лютого. На тому й вирішили.

Звісно, «Шахтар» вважався фаворитом. Тут і клас гравців, і досвід, набутий ними у першому півріччі, і чудова тренерська робота. До того ж «Шахтар» прибув до Львова, маючи за плечима відмінну ігрову практику – після успіху у протистоянні з «Ренном» на стиковій стадії Ліги Європи.

Поєдинок у Львові розвивався за сценарієм, який нескладно було спрогнозувати. Гірники захопили ініціативу та налагодили контроль над м'ячем, ужгородці у свою чергу будували гру від оборони. Тільки обороні цій, як невдовзі з'ясувалося, не вистачає надійності.

Минуло лише вісім хвилин гри – і «Шахтар» повів у рахунку. Це Степаненко після подачі кутового виграв верхову боротьбу і завдав точного удару головою. А невдовзі гірники забили і другий м'яч – Матвієнко прострілив з правого флангу, а Сікан переграв Бандуру, влучивши у ворота з близької відстані.

2:0 на користь гірників – і, здавалося, інтрига у матчі померла. Але тут треба сказати, що «Минай» теж провів пару гострих випадів і цілком міг забити, але чудово проявив себе Трубін. На 12-й хвилині воротар «Шахтаря» виграв дуель у Вишневського, а на 24-й парирував складний м'яч після удару Байдала.

Словом, «Шахтар» не виглядав невразливим. І не дивно, що «Минаю» вдалося скоротити розрив у рахунку. Сталося це на 31-й хвилині, коли Воробчак завдав дальній удар, а Трубін якось незручно пропустив м'яч під собою.

Тільки раділи з такого повороту подій ужгородці недовго. На 39-й хвилині Рогозінський з порушенням правил перервав прохід Коноплі, а Судаков реалізував пенальті, відновивши перевагу «Шахтаря» у два м'ячі.

Резюме за першим таймом таке: ключову роль відіграла майстерність гірників, які, на відміну від суперників, реалізували свої шанси.

У перерві Шаран провів подвійну заміну. Але переламати перебіг зустрічі «Минаю» не вдалося. Тут ще явно позначилося те, що «Шахтар» був краще готовий фізично. Загалом, поступово запал у господарів вичерпався, так що гірники без особливих проблем контролювали гру, створивши ще з півдюжини небезпечних моментів і довівши в підсумку рахунок до великого. Остаточно цифри на табло «розставив» Сікан, який сміливо взяв ініціативу на себе і завдав класного удару з меж штрафної площі.

Отже, «Шахтар» успішно відновлює гонитву за «Дніпром-1». Тепер гірники залишаються від лідерів лише на два очки.

МИНАЙ – ШАХТАР – 1:4
Голи:
 Воробчак (31) – Степаненко (8), Сікан (15, 60), Судаков (40, з пенальті). 
Минай: Бандура, Гечев, Воробчак (Голуб, 85), Твердохліб (Паламар, 74), Немчанінов, Горін, Гончар, Вітенчук, Вишневський (Колісник, 79), Рогозинский (Мельник, 46), Байдал (Шишка, 46).
Шахтар: Трубін, Бондар, Степаненко (Назарина, 67), Зубков (Гочолейшвілі, 62), Сікан (Келсі, 62), Джурасек, Бондаренко, Матвієнко, Судаков (Петряк, 79), Конопля, Ракицький (Топалов, 64).
Попередження: Гечев (90+2). 

footclub.com.ua