Україна

Прем'єр-ліга

Зоря – Металіст 3:2. Україна, 11-й тур. Звіт

Луганчани оформили лихий камбек, забивши два м'ячі наприкінці зустрічі. Долю матчу вирішили футболісти, які вийшли на заміну.

Микита ШМЕЛЬОВ

2022-11-05 16:04

У міжсезоння «Зоря» та «Металіст» пережили легкі потрясіння, пов'язані з кадровими перестановками: зміна тренерів, втрата важливих гравців… І не дивно, що деякі експерти передбачали, що сезон буде для них невдалим. Однак насправді все у луганчан та харків'ян дуже пристойно. Особливо радували останнім часом гравці «Зорі». Підопічні Патріка ван Леувена здобули три перемоги поспіль із загальним рахунком 8:0, закріпившись у топ-трійці.

Звичайно ж, «Зоря» мала намір залишити за собою третій рядок турнірної таблиці. Але у «Металіста» теж були амбітні плани на гру.

Як і слід було очікувати, поєдинок розпочався з атак «Зорі», яка за нинішнього тренера взагалі грає досить сміливо і класно використовує високий пресинг. Наслідок цього – небезпечний момент вже на п'ятій хвилині: Чурко завдав щільного удару з правого кута штрафного майданчика, Костик не дуже вдало парирував м'яч, але воротаря підстрахував Ралюченко.

Ще через п'ять хвилин після кутового біля воріт «Металіста» міг відзначитись Імереков, якому в останній момент завадив захисник – буквально зняв м'яч з ноги. А на екваторі першого тайму гарний момент був у Русіна, але і він не досяг мети.

Зрозуміло, що «Металіст» не збирався тільки відсиджуватися в обороні. Харків'яни цієї осені непогано освоїли гру на контратаках, від чого й відштовхувалися у цій грі. Але у них довгий час не виходило абсолютно нічого. Гостям явно не вистачало десь попереду спритного Прядуна, який цього сезону забив уже чотири м'ячі (форвард пропускав матч через дискваліфікацію). Тож за весь перший тайм «Металіст» створив лише одну умовну загрозу воротам «Зорі» – коли на 37-й хвилині Імереков заблокував удар Підліпенця.

Найгостріший же момент першого тайму припав на 41-у хвилину: після кутового та серії рикошетів у штрафному майданчику «Колоса» м'яч зручно ліг на ногу Батагову, а той, що є сили метрів з восьми пробив… прямо у воротаря.

Другий тайм почався з небезпечного кутового від «металістів»: Чурко невдало виніс м'яч від своїх воріт і Мацапура зреагував на сильний удар Танковського з півкола. Ну і взагалі харків'яни після перерви вийшли на поле значно рішучішими. Тож гра частково підрівнялася. А невдовзі «Металіст» повів у рахунку: після помилки Бражко Імереков сфолив у своєму штрафному майданчику на Підлепенці, арбітр призначив пенальті і сам постраждалий його реалізував.

Ось такий несподіваний поворот підніс сценарій матчу, який, здавалося, складався за «роздруками» тренерського штабу «Зорі».

Ну а далі – ще цікавіше. На 72-й хвилині «Зоря» рахунок зрівняла – це Чурко класно пробив головою після навісу Хланя. Але не встигли луганчани порадіти, як суперники знову вийшли вперед – Панасенко завдав потужного удару майже в дев'ятку метрів з 24-х, зненацька застав Мацапуру.

20 хвилин, що залишилися після цього, пройшли з перевагою «Зорі», яка будь-що намагалася спасти игру. И это ей удалось! На 88-й минуте Романюк припустився помилки у своєму штрафному, подарувавши м'яч Мішньову, а той ударом у ближній кут з лівої частини штрафного майданчика прошив Костика. А вже у компенсований час матчу головним героєм став Шахов, котрий добив м'яч у сітку воріт «Металіста» після знижки Батагова.

3:2 – дуже цікава гра і все ж таки заслужена перемога «Зорі». Хоча харків'янам, безперечно, хочеться поспівчувати.

ЗОРЯ – МЕТАЛІСТ – 3:2
Голи:
 Чурко (72), Мішнєв (88), Шахов (90+3) – Підлепенець (58, з пенальті), Панасенко (74).
Зоря: Мацапура, Бутко, Бражко, Чурко (Луньов, 88), Булеца (Шахов, 78), Н.Русин (Антюх, 78), Імереков, Нагнойний (Хлань, 59), Батагов, Кирюханцев (Мишньов, 88), Данченко.
Металіст: Костик, Мизюк, Ралюченко, Панасенко, Картушов, Підлепенець, Демченко, Каплієнко, Танковський, Романюк, Чідомере (Рязанцев, 44).
Попередження: Бражко (86). 

footclub.com.ua