Україна

Прем'єр-ліга

Тіньові герої УПЛ: гравці, вклад яких у гру команди недооцінюють

Дуже важка перша частина сезону в Прем’єр-лізі не відкрила нових суперзірок. Так, продовжив багато забивати Артем Довбик, за відсутності бразильців заграв Михайло Мудрик, проте його потенціал був давно відомий.

Назар МИРОНЕНКО

2023-02-03 15:41

Але цілий ряд гравців був незаслужено обійдено увагою журналістів та вболівальників, проте саме вони робили різницю на полі та відігравали ключові ролі у результатах своїх команд.

Олександр Піхальонок (СК «Дніпро-1»)

На фоні Артема Довбика розмов про роль Піхальонка було не так багато, як він цього заслуговував. Але за багатьма статистичними метриками він був найкращім атакувальним (або ж креативним) півзахисником чемпіонату.

Фантастичне бачення поля, неймовірна культура паса – це все епітети, які точно десь прозвучали на адресу Піхальонка. А ось 5 гольових передач, 19 ключових пасів в атаці (більше тільки у чотирьох гравців), другий показник залучення в атакувальні дії серед усіх центральних півзахисників (так звана Attack contribution метрика WyScout), 10 балів за системою «гол+пас» – це є факти проти яких важко сперечатись.

Роль Піхальонка в організації гри «Дніпра-1» не просто ключова, вона системотворча. Саме пара Піхальонок – Довбик є найбільш ефективною зв'язкою нашого чемпіонату, а якщо «Дніпру-1» вдасться виграти золото УПЛ, то внесок півзахисника буде точно не менший, ніж у зіркового нападника його команди.

Ключові статистичні показники (серед всіх гравців)
– Гол+пас – 10 (4-й показник в УПЛ)
– Вклад в атакувальні дії – 1,07 за матч (6-й показник в УПЛ)
– Удари – 29 (10-й показник в УПЛ)
– Ключові передачі – 2,63 за матч (3-й показник в УПЛ)
– «Друга» гольова передача – 3 (2-й показний в УПЛ)

Богдан Сарнавський («Кривбас»)

Від «Кривбасу» чекали набагато більшого. Перш за все, через фігуру головного тренера, яка в Україні асоціюється з поняттями успіху та організованої команди. Але криворіжці тривалий час більш нагадували якийсь набір гравців, а не єдиний колектив, який здатен на перемоги.

Проте ситуація могла бути набагато гіршою, якби не голкіпер Богдан Сарнавський. «Кривбас» пропустив лише 16 голів (менше тільки трійка лідерів), причому це точно не була заслуга оборони команди. «Кривбас» має третій позитивний показник у лізі у різниці між пропущеними голами та xG суперників. Це означає, що оборона команди діє не найкращим чином, але власний воротар та суперники зробили все можливо, щоб у ворота команди залетіло менше голів.

Додайте 17 сейвів, які завадили суперникам забити (це не загальна кількість відбитих ударів, а саме тих, які дійсно були небезпечними), і картина буде не дуже веселою для самої команди, але для Сарнавського це топ-рівень виступів. За всіма воротарськими метриками в УПЛ цього сезону він входить до трійки кращих голкіперів.

Втримати Сарнавського у складі для клубу з Кривого Рогу буде, можливо, навіть більш важливо, ніж підписання нових гравців захисного плану. Хоча й ця ланка потребує підсилення.

Ключові статистичні показники (серед всіх гравців)
– Важливі сейви – 17 (3-й показник в УПЛ)
– Сейви – 40 (4-й показник в УПЛ)

Арсеній Батагов («Зоря»)

Незважаючи на великі втрати та досить посередній склад, луганці тримаються дуже близько до другого-третього місця. Команда не дуже стабільно грала, проте декілька виконавців тримали свій рівень та здивували у багатьох аспектах.

Справжнім відкриттям саме на позиції центрального захисника став Арсеній Батагов. Колись він був перспективним опорником, але у Зорі йому знайшли роль у центрі оборони, і на те були логічні причини. У тактиці з трьома центрбеками він чудово читав гру та починав атаки.

Батагов став одним з найкращих з передач в останню третину поля у всій лізі (тобто, контроль м'яча Зорі у виході з оборони в атаку здійснювали через нього), став найкращим гравцем УПЛ за середньої кількості передач з просуванням м'яча та зробив найбільшу кількість підборів м'яча серед всіх гравців УПЛ.

Звісно, що не обійшлося без індивідуальних помилок, але внесок Батагова в один з найважливіших компонентів командної гри (якісний перехід від оборони в атаку) був ключовим для Зорі.

Ключові статистичні показники (серед всіх гравців)

– Передачі з просування м'яча – 14,9 за матч (більше всіх в УПЛ)
– Підбори м'яча – 145 (більше всіх в УПЛ)
– Передачі в останню третину поля – 10,35 за матч (8-й показник в УПЛ)
– Виграно єдиноборств – 75% (2-й показник в УПЛ серед тих, хто взяв участь у 150-ти та більше єдиноборствах)
– Перехоплень м'яча – 104 (7-й показник в УПЛ)

Максим Брагару («Чорноморець»)

Це справжня «людина без позиції». Універсалізм Брагару це якась загадка цього сезону, але можна зробити припущення, що Роман Григорчук ставить Максима на те місце, де команда найбільше потребує бійцівських якостей, швидкості та дриблінгу в одному конкретному матчі.

Брагару протягом першої частини сезону грав лівого вінгера, лівого захисника, центрального нападника, правого захисника, атакувального півзахисника, лівого вінгбека. Безумовно, Максим був найкращим гравцем команди, але дуже погані виступи «Чорноморця» затьмарили цікаву гру універсала.

Максим став одним з найкращих дриблерів чемпіоната, він використовув цей технічний прийом навіть частіше, ніж Мудрик (91 спроби проти 90 у Михайла). Взагалі, Брагару поєднав в собі якості флангового форварда (величезна кількість спроб дриблінгу), центрального нападника (у топ-5 за ударами серед всіх гравців УПЛ) та непоступливого крайнього захисника.

Якщо «Чорноморець» не відшукає шляхів покращення фінансового стану клуба, то влітку у Брагару не повинно бути проблем з пошуком нової команди.

Ключові статистичні показники (серед всіх гравців)
– Удари – 33 (5-й показник в УПЛ)
– Спроби дриблінгу – 91 (2-й показник в УПЛ)
– Єдиноборства – 307 (1-й показник в УПЛ)

ua-football.com