Україна

Прем'єр-ліга

Дніпро-1 – Олександрія 1:0. Україна, 13-й тур. Звіт про гру, що тривала майже 5 годин

Перемога у матчі, котрий через повітряну тривогу розпочався пізніше, а потім, з тих же причин, ще тричі переривався, дозволила дніпрянам наздогнати у турнірній таблиці лідируючий «Кривбас».

2023-11-06 22:04

Тиждень тому дніпряни зустрічалися з лідером чемпіонату «Кривбасом» та поступилися з рахунком 0:3. Ця поразка стала першою для Юрія Максимова з «Дніпром-1» в УПЛ і перервала п’ятиматчеву переможну серію спортклубівців. Потім дніпрянам довелося зіграти перенесений матч із «Рухом», і вони обіграли львів'ян (2:0). «Дніпро-1» після зміни головного тренера втратив очки лише у двох матчах: поразка від «Кривбаса» та нічия 1:1 з ковалівським «Колосом». Інші шість матчів чемпіонату під керівництвом Юрія Максимова команда виграла.

ФК «Олександрія» перед сьогоднішнім матчем не могла виграти в УПЛ протягом десяти турів поспіль. Свої дві перемоги команда здобула у перших двох турах. Остання датована 5 серпня. Минулого тижня «жовто-чорні» вибули з Кубка України, у серії пенальті поступившись житомирському «Поліссю». З атакувальною лінією у команди великі проблеми: менше за олександрійців забив лише «Минай», який знаходиться на останньому місці у турнірній таблиці. Попереднє взяття воріт суперників «жовто-чорні» святкували понад місяць тому в протистоянні з «Динамо».

«Олександрія» мала кадрові проблеми. У кубковому матчі з «Поліссям» через пошкодження поле достроково залишили Михайленко та Мартинюк. У лазареті також перебуває Ковалець. Сьогодні у стартовому складі замість Мартинюка вийшов Копина, замість Михайленка – Шостак. На вістрі атаки з перших хвилин грав Погорілий, у запасі залишився Андрейчук. Також головний тренер Руслан Ротань змінив голкіпера: Єрмаков повернувся в «основу» замість Шевченка.

У «Дніпра-1» – без змін стартовому складі в порівнянні з попереднім матчем проти львівського «Руху». Попри напружений графік, адже дніпряни провели кілька перенесених матчів, Юрій Максимов майже не проводить ротацію. У цих матчах команда здобула 9 очок із 12 можливих.

Через повітряну тривогу матч розпочався на чверть години пізніш. У першому таймі команди діяли у середньому темпі, інколи прискорювалися. Приблизно 15 хвилин команди грали майже «без воріт», боротьба точилася переважно в районі центральної лінії поля. Більше м’ячом володів «Дніпро-1», також підопічні Максимова володіли ігровою ініціативою. Після 15 хвилини вони чимало часу проводили на половині поля «Олександрії», але гольових моментів не створювали. Кілька разів дніпряни завдавали ударів здалеку, але вони не були небезпечними. Підопічні Ротаня намагалися активно пресингувати суперника на його половині та у центрі поля. Інколи їм вдавалося відбирати м’яч, але все ж у більшості випадків дніпряни долали пресинг гостей.

Господарі втілили свою ігрову перевагу у гол на 35-й хвилині. Піхальонок зробив класний крос на дальній кут воротарського майданчика, Адамюк виграв верхову боротьбу та скинув м'яч у центр, Філіппов головою з одного метру переправив м'яч у ворота. Четвертий гол форварда в останніх 5 матчах. Також в його активі 2 результативні передачі.

«Олександрія» у першому таймі в атаці відзначилася двома непоганими ударами з-за меж штрафного майданчика. На 26-й хвилині Джевані з правого флангу змістився до центру та пробив з півкола штрафного майданчика – поруч зі стійкою воріт пролетів м'яч. За хвилину до кінця першою половини зустрічі Смирний завдав удару приблизно з 20 метрів – над поперечиною.

На початку другого тайму «Дніпро-1» продовжував володіти перевагою. На 48-й хвилині Піхальонок віддав класну розрізну передачу низом на Лєднєва, той увійшов до штрафного майданчика та пробив у дальній кут – Єрмаков зачепив м'яч кінчиками пальців, і він полетів за межі поля. Потім була оголошена повітряна тривога, яка, на щастя тривала недовго. Команди швидко повернулися на поле – і швидко його залишили через черговий сигнал про небезпеку з повітря. Безпосередньо перед ним класний гол забив Гуцуляк. Він у штрафному майданчику обіграв опонента й елегантно перекинув м’яч через голкіпера. Арбітриня Романюк гол не зарахувала, момент переглядав ВАР, але ухвалення рішення відклали до закінчення повітряної тривоги. Все ж гол не зарахували через те, що на початку атаки в офсайді був Філіппов.

«Олександрія» у другому таймі намагалася більше володіти м’ячем на половині поля господарів. Підопічні Ротаня значно додали в активності та швидкості. У період між тривогами вже окреслилась територіальна перемога гостей, після поновлення гри олександрійці більше часу проводили на половині поля господарів, ніж у першому таймі. Але гольових моментів майже не було. Запам’ятався лише дальній удар Скорка з правого флангу, після якого Кінарейкін у стрибку відбив м’яч, який летів у ближню «дев’ятку».

Коли до фінального свистка залишалася одна хвилина, знову пролунала сирена – команди пішли в укриття. Ця пауза розтягнулася аж на півтори години. Після поновлення гри спочатку Гуцуляк не влучив по воротах, коли пробивав головою. Потім Пуріта намагався закрутити м’яч у дальній кут, але удар вийшов неточним. На останніх секундах компенсованих трьох хвилин «Олександрія» заробила штрафний удар на лінії півкола штрафного майданчика, але не змогла результативно виконати його.

ДНІПРО-1 – ОЛЕКСАНДРІЯ – 1:0
Гол:
Філіппов (34)
Дніпро-1: Кінарейкін, Адамюк, Сваток, Сарапій, Мірошніченко, Бабенко, Рубчинський (Кравець, 90+5), Піхальонок, Гуцуляк, Лєднєв (Пуріта, 88), Філіппов (Вітіньо, 80).
Олександрія: Єрмаков, Савченко, Сігєєв, Шулянський (Базаєв, 84), Логінов, Скорко, Джевані (Безерра, 70), Копина, Смирний (Плакса, 60), Шостак (Кулаковський, 60), Погорілий (Андрейчук, 46).
Попередження: Сарапій (71), Скорко (80), Кулаковський (90+6).

sport.ua