Україна

Прем'єр-ліга

5 гравців, які повертаються після оренди та можуть підсилити «Динамо»

Літнє трансферне вікно-2023 буде неймовірно складним для топових українських клубів. І «Динамо», і «Шахтар», не кажучи вже про «Зорю», «Дніпро-1», «Олександрію», «Ворсклу» та інших, нині переживають непрості часи, і вже навряд чи здатні на грандіозні покупки. На це немає ані нечуваних бюджетів, ані інших умов, якими можна було б спокусити легіонерів на переїзд до УПЛ.

Олексій СЛИВЧЕНКО

2023-06-19 13:12

Насамперед, розраховувати доведеться на власні сили – наявні кадри, академію, а також внутрішні резерви. До останніх відносяться, в тому числі, й футболісти, відправлені раніше в оренду та яким вдалося проявили себе там на вельми гідному рівні, щоб повернутися й отримати шанс у першій команді.

Хто ж із раніше відданих в оренду футболістів «Динамо» може підсилити нинішній склад «біло-синіх», повернувшись назад до Києва?

Томаш Кендзьора
Амплуа: правий захисник
Вік: 29 років
Громадянство: Польща



Томаш Кендзьора виявився одним із небагатьох легіонерів «довоєнного періоду», які погодилися залишитися в УПЛ після початку повномасштабної фази російсько-української війни. Польський захисник сезон-2022/23 розпочинав у «Динамо» і до зимової паузи провів за киян по 9 матчів як на внутрішній арені, так і в єврокубках (кваліфікація Ліги чемпіонів плюс основна сітка Ліги Європи).

Проте у січні 2023-го Кендзьора висловив бажання залишити Україну. «Динамо» вело переговори щодо трансферу захисника з «Анкарагюджю» та ПАОКом, і в результаті погодило деталі угоди з греками. Із самого початку подейкували, що клуб з міста Салоніки, головним тренером якого є син наставника «Динамо» Мірчі Луческу – Разван, викупить контракт Кендзьори, але зрештою сторони зійшлися на оренді.

У другій частині сезону-2022/23 Кендзьора провів за ПАОК 10 матчів, в яких відзначився 1 забитим м'ячем. Виступи поляка не спонукали грецький клуб до того, щоб розпочати переговори з «Динамо» про повноцінний трансфер або хоча б продовження оренди, і найближчим часом Томаш повинен буде повернутися до табору «біло-синіх».

Очевидно, що для «Динамо» у його нинішньому стані Кендзьора в новому сезоні був би не зайвим. Швидше за все, київський клуб залишить Олександр Караваєв, у якого закінчується контракт, а робити ставку на одного лише Олександра Тимчика – ірраціонально. Польський легіонер має контракт з «біло-синіми» до літа 2024 року, і він не зможе використати правило ФІФА, щоб в односторонньому порядку залишити Україну, оскільки після початку війни вже грав за «Динамо». Виходить, що киянам потрібно або продавати Кендзьору, або залишати його під першу команду. І тут, якщо не надійде вигідна пропозиція, практично немає сумнівів, що боси оберуть другий варіант.

Георгій Цітаішвілі
Амплуа: правий вінгер
Вік: 22 роки
Громадянство: Грузія



Цітаішвілі мав стати новим лідером атак «Динамо» після того, як команду покине Віктор Циганков. Однак російсько-українська війна прискорила не від'їзд останнього, а призвела до відходу грузинського легіонера. Спочатку Цітаішвілі подався до краківської «Вісли», а сезон-2022/23 на правах оренди підписався провести за «Лех» із Познані.

Потрібно сказати, що у «Леху» Цітаішвілі абсолютно провалився. До зимової паузи Георгій ще більш-менш виходив на поле у складі першої команди, а ось в 2023-му грузин остаточно перетворився на резервіста, й навіть був задіяний у матчах дубля. Очевидно, що такий стан речей не міг влаштовувати ані «Лех», ані Цітаішвілі, й тому сторони прогнозовано дійшли рішення не продовжувати співпрацю після завершення сезону-2022/23.

Поки що все виглядає таким чином, що Цітаішвілі повернеться до «Динамо», але чи залишиться він у стані «біло-синіх» на сезон-2023/24 – велике питання. На відміну від Кендзьори, Цітаішвілі має можливість скористатися сумнозвісним Annex 7 від ФІФА та домовитися з будь-яким клубом, який зацікавлений у його послугах, без урахування думки «Динамо». Проте сам грузин нещодавно в інтерв'ю давав зрозуміти, що готовий розглянути можливість повернення до Києва, якщо там на нього всерйоз розраховують.

Чи потрібний Цітаішвілі «Динамо»? Тут відповідь залежить лише від однієї обставини – чи повернеться влітку до табору «біло-синіх» Андрій Ярмоленко. Якщо так, то майбутнього в грузинського легіонера у столичній команді не буде, а ось у протилежному випадку виграти конкуренцію в аж ніяк не титанів футбольної думки Беніто та Кахіма Перріса чемпіон світу серед юніорів-2019 цілком здатний.

Крістіан Біловар
Амплуа: центральний захисник
Вік: 22 роки
Громадянство: Україна



Крістіан Біловар є вихованцем академії «Динамо», проте до своїх 22 років так і не провів жодного матчу за першу команду. Сезон-2022/23 кремезний центрбек провів на Кіпрі, будучи орендованим тамтешнім АЕЛом з Лімасола. І, треба сказати, закордонний вояж пішов Біловару на користь.

За кіпрську команду Крістіан виступав стабільно. На його рахунку 31 поєдинок (2479 хвилин ігрового часу) та всього 2 жовті картки. Решта статистики також говорить на користь того, що Біловар з'їздив на Кіпр не дарма. У рядах АЕЛа він вигравав 61% єдиноборств та 53% - верхових єдиноборств, відзначався майже 9 відборами та підбиранням м'яча за 90 хвилин, а також може похвалитися дуже пристойною статистикою довгих передач – 4,4 в середньому за гру при точності у 59%.

З огляду на це можна сміливо стверджувати, що Біловар заслужив як мінімум на те, аби поїхати на літні збори з першою командою «Динамо», у якій він, є відчуття, явно не виявився б зайвим. Перший крок у цьому напрямку вже зроблено – Крістіан нещодавно оголосив, що не залишатиметься на Кіпрі та повертається до України. Питання тільки, яке майбутнє йому приготувала доля і тренерський штаб «Динамо»?

Сергій Булеца
Амплуа: атакувальний півзахисник
Вік: 24 роки
Громадянство: Україна


Ще з літа 2021 року й до кінця сезону-2022/23 Сергій Булеца на правах оренди виступав за «Зорю». І якщо минулий чемпіонат, який був перерваний через війну, для хавбека не виявився якимось надзвичайним, то ось в УПЛ-2022/23 Булеца показав себе у всій красі. На його рахунку 7 забитих м'ячів та 9 результативних передач за луганську команду в 28 поєдинках чемпіонату. Багато у чому це допомогло «Зорі» не просто фінішувати в трійці призерів, а й обійти «Динамо», яке сенсаційно опинилося на неймовірно скромному для себе четвертому місці.

Недивно, що ще із середини весни до преси почали потрапляти новини про те, що влітку Булеца повернеться до «Динамо» і його візьмуть на тренувальні збори, щоб оцінити перспективи у першій команді. Дивно, але наразі вихованець академії «біло-синіх», як і згадуваний вище Біловар, не має жодного офіційного матчу в кар'єрі за «Динамо», і напевно Булеца дуже хотів би виправити подібне непорозуміння.

От тільки чи потрібен Булеца «Динамо» прямо зараз? На його позиції у стані «біло-синіх» більш ніж пристойна конкуренція – це і Віталій Буяльський, і Владислав Кабаєв, і Богдан Лєднєв, і Денис Гармаш, і Антон Царенко… Навіть якщо уявити, що чутки про бажання босів київського клубу влітку попрощатися з віковими та високооплачуваними Буяльським та Гармашем правдиві, залишається все одно як мінімум три виконавці, за рівнем гри яких Булеца навряд чи виглядає на голову вище, а тому і його шанси на стабільне потрапляння в основу не бачаться надто високими.

Втім, не виключено, що Луческу знайде для Булеци інше застосування, почавши випускати Сергія чи то в центрі поля, чи то навіть на фланзі. Румунський наставник неодноразово до цього «перепрошивав» футболістів, і деякі з них після таких «процедур» справді додавали та робили ривок у кар'єрі.

Володимир Бражко
Амплуа: опорний / центральний півзахисник
Вік: 21 рік
Громадянство: Україна


21-річний Бражко став, мабуть, одним з головних відкриттів сезону, що завершився в українській Прем'єр-лізі. Влітку минулого року «Зоря» орендувала цього хавбека у «Динамо» терміном на два сезони, і цей трансфер не привернув тоді жодної додаткової уваги як в експертному, так і в уболівальницькому середовищі.

Але Бражко, як і вся «Зоря», видав феноменальний сезон. У 29 матчах хавбек відзначився 7 забитими м'ячами та 1 результативною передачею. Завдяки цьому оціночна трансферна вартість Володимира злетіла в кілька разів, проте далеко не факт, що наступний сезон він, як і було обумовлено, також проведе у «Зорі». Згідно з останньою інформацією, у «Динамо» оцінили якісні виступи свого вихованця та влітку хочуть повернути Бражка, щоб подивитися на того у справі під час передсезонної підготовки.

Поки що складно сказати, наскільки Бражко може бути конкурентоспроможним на фоні Сидорчука, Шепелєва та інших (того ж Рамадані «Динамо», вочевидь, купувало не просто так, особливо у період, коли економія коштів має бути понад усе), проте важливо, щоб керівництво «Динамо», як і сам Володимир, розуміли: для кращого розвитку хавбеку потрібна стабільна ігрова практика, і якщо її він у стані «біло-синіх» буде позбавлений, то однозначно краще залишитися ще на рік у «Зорі». Адже скільки таких випадків знає історія українського футболу, коли талановитих футболістів «висмикували» гранди, де ті згодом щільно осідали на лаві запасних, а потім втрачали як у профпридатності, так і в мотивації розвиватися.

sport.ua