Україна

Прем'єр-ліга

Хто запалює на зборах «Динамо» після продажу Забарного та Циганкова

На зборах у Туреччині «Динамо» вже провело шість спарингів. І з кожним стає все цікавіше: киянам належить навчитися грати без таких багаторічних лідерів, як Циганков, Забарний або Кенджера.

Ігор ДАШКОВ

2023-02-07 12:30

І важко сказати, в якій лінії гранд зазнає більших оновлень – адже провідні гравці пішли з оборони, півзахисту та атаки. Замінювати провідних гравців доведеться у кожній ланці, і всі стежать за грою динамівців, вишукуючи серед нових імен майбутніх зірок.

Розбираємося, що являють собою гравці, яких випробовує на спарингах під час зборів Мірча Луческу.

24 СІЧНЯ

Динамо – Рапід (Австрія) – 0:4
Голи:
Забарний (13, автогол), Бургшталлер (32, 47), Кнасмюллер (80).
Динамо, перший тайм: Нещерет – Вівчаренко, Забарний, Попов, Кенджера – Сидорчук, Кабаєв, Гармаш, Караваєв, Лонвейк – Ванат; другий тайм: Нещерет (Моргун, 75) – Кравченко, Сирота, Бурда, Дубінчак – Шепелєв, Яцик, Андрієвський, Діалло, Лєднєв – Ванат (Волошин, 60).
Рапід (стартовий склад): Хедль, Кершбаум, Віммер, Бургшталлер, Пеїч, Штрунц, Ауер, Грейль, Освальд, Баїч, Керфельд.

28 СІЧНЯ

Динамо – Марибор (Словенія) – 0:2 (0:0)
Голи:
Антолін (49), Брніч (79).
Нереалізований пенальті: Ванат (51).
Динамо: Нещерет ? Тимчик, Попов, Сирота, Дубінчак ? Сидорчук (с), Яцик ? Царенко, Діалло, Волошин ? Бєсєдін; другий тайм: Нещерет (Моргун, 71) ? Кравченко, Попов (Сирота, 71), Бурда, Вівчаренко ? Андрієвський, Лонвейк (Беніто, 76), Гармаш, Лєднєв, Караваєв ? Ванат.
Марибор (стартовий склад): Бергсен, Божич, Сікошек, Антолін, Брніч, Ватсон, Мілець (к), Каріч Шоштаріч, Лаушич, Ілічіч, Віпотнік.
Вилучення: Лонвейк (76, повторне попередження).

31 СІЧНЯ

Динамо – Аустрія Лустенау (Австрія) – 2:2 (0:2)
Голи:
Попов (52), Вівчаренко (60) – Грабер (26), Фрідрікас (35).
Динамо, перший тайм: Нещерет ? Караваєв, Бурда, Сирота, Дубінчак ? Сидорчук (к), Шепелєв, Лонвейк, Діалло, Волошин, Пономаренко; другий тайм: Нещерет ? Тимчик, Попов, Боль, Вівчаренко ? Андрієвський, Шепелєв, Яцик, Беніто (Кремчанін, 77), Царенко ? Гармаш.

3 ЛЮТОГО

Динамо – Уніря Деж (Румунія) – 5:1 (4:0)
Голи:
Беніто (2, 13), Тимчик (25), Ванат (32), Супряга (83) – Анд. Поп (89).
Динамо, перший тайм: Нещерет – Вівчаренко, Боль, Дячук, Тимчик – Сидорчук, Яцик, Царенко, Беніто, Кабаєв – Ванат; другий тайм: Моргун – Караваєв, Попов, Сирота, Дубінчак – Андрієвський, Лонвейк, Волошин, Шепелєв, Діалло – Супряга.
Уніря Деж (стартовий склад): Райлян, Керекі, Бурдет, Бута, Гіт, Катінян, Ад. Поп, Матіш, Блай, Ал. Поп, Кочан.

5 ЛЮТОГО

Динамо – Вайле (Данія) – 2:0
Голи:
Супряга (11), Яцик (81).
Динамо: Нещерет – Дубінчак, Попов, Дячук, Караваев – Сидорчук, Царенко, Лонвейк, Беніто, Волошин – Супряга; другий тайм: Нещерет (Моргун, 62) – Малиш, Бурда, Сирота, Вівчаренко – Андрієвський, Яцик, Беніто (Пашко, 62), Гармаш, Кабаєв – Супряга (Горбач, 62).
Вайле (стартовий склад): Тротт – Альборноз, Провстгор, Вельков, Ельвіус, Драме, Офорі, Амбі, Лаурітсен, Сукута-Пасу, Кіркегор.

6 ЛЮТОГО

Динамо – Шкендія (Македонія) – 1:0 (1:0)
Гол:
Лонвейк (45).
Динамо: Нещерет – Караваєв, Боль, Дячук, Дубінчак – Андрієвський, Гармаш (к), Лонвейк, Пашко, Кабаєв – Пономаренко; другий тайм: Нещерет (Моргун, 65) – Малиш, Бурда, Попов, Дубінчак (Гусєв, 73) – Сидорчук (к), Василець, Царенко, Беніто, Волошин – Горбач.
Шкендія (стартовий склад): Захов, Максімов, Бейтулай, Діта, Велія, Р.Рамадані, Чінарі, Тотре, Хасані, Шала, Мілєв.
Попереджені: Дубінчак (11), Андрієвський (18), Сидорчук (59) – Чінарі (42).

Хто кого замінює?
Мірча Луческу сповідує принцип «єдиної команди»: у Туреччині займаються і основний, і юнацький склад, а головний тренер залучає до спарингів першого клубного складу всіх із молодих, хто тільки може йому знадобитися. При цьому переглядає Мірча Міхайович дуже широко – за цей час із умовної юнацької когорти він викликав на ігри уже 12 гравців.

Валентин Моргун
21 рік, воротар
Цього сезону не грав

Син легендарного голкіпера Ворскли та Левськи, чемпіона Болгарії Олега Моргуна. Юним перейшов із Металіста, певний час був на досить високому рівні, дебютував у юнацькій Лізі чемпіонів. Після скасування першості U-21 гостро потребує ігрової практики. На зборах у п’яти матчах пропустив три м’ячі, втім, у двох останніх спарингах зіграв на нуль. Максимально пробує зачепитися за свій шанс, зважаючи на травми Бущана та Бойка.

Замість кого? Бойко, Бущан.

Навін Малиш
19 років, захисник
Цього сезону ? 15 матчів і 1 гол за юнацький склад
Вихованець вишгородського Діназа. В Динамо за кілька років дійшов до предметного інтересу Луческу. Володіє хорошою антропометрією, ударом і лідерськими якостями. Грає з глибокими, розлогими підключеннями по всій протяжності флангів. Має міжнародний досвід – як за юнацьку збірну, так і в Лізі чемпіонів U-19. Після того, як Кенджера пішов в оренду в ПАОК, все частіше залучається «під» Караваєва. Зіграв у двох останніх (переможних і «сухих»!) спарингах Динамо.

Замість кого? Кенджера

Антон Боль
20 років, захисник
Цього сезону ? 9 матчів за юнацький склад

Житомирянин ? теж не новачок на зборах першої команди. Чудова антропометрія, стрибок, перший пас. Має суттєвий потенціал у підключеннях на стандарти. Не уникнув грубих помилок у попередніх спарингах, але загалом явно прогресує. Кажуть, котирується найвище серед усіх нинішніх гравців юнацького складу. Втім, зараз грає, переважно, в «резервній зв’язці» з Дячуком, якого повернули з Олександрії – а Попов із Сиротою награються як основні. Провів три спаринги.

Замість кого? Забарний.

Максим Дячук
19 років, захисник

Цього сезону ? 5 матчів за основний склад Олександрії, 3 ? за юнацький
Вихованець івано-франківського футболу свого часу потрапив у Динамо з моршинської Скали. Кілька років прогресував у юнацькому складі, причому, якийсь час вважався другим за талантом після Забарного. Оренду в Олександрії використав плідно, навіть попри перше вилучення в УПЛ. Чіпкий, наполегливий гравець. Дуже жорсткий (в межах правил) у боротьбі один в один. З Болем точно буде «під» основним дуетом центрбеків.

Замість кого? Забарний.

Олександр Яцик
20 років, півзахисник

Цього сезону ? 1 матч за першу клубну команду (ЛЧ), 11 матчів і 5 голів за юнацький склад
Уже давно «під» першою командою. Капітан юнацького складу грає в центрі півзахисту, проте не є чистим опорником – скоріше, центральний півзахисник широкого діапазону, «восьмий номер». У Яцика хороше бачення поля, витривалість і сильний удар. Це не перші його збори – Саша вже грав і забивав у попередніх спарингах. У п’яти матчах на цих зборах відзначився одним голом – смачно забив Вайле. У плані внутрішньоклубних перспектив він явно отримає свій шанс, але коли Лонвейк остаточно освоїться в Динамо, а Шапаренко вийде на бойову форму після травми – шансів у Яцика стане мало. Хіба що він розкриється глибше, в ролі опорника більш сучасної формації, ніж Сидорчук.

Замість кого? Шапаренко, Лонвейк, Андрієвський, можливо – Сидорчук.

Максим Василець
17 років, півзахисник
Цього сезону ? 4 матчі за юнацький склад

Ще один центрхав широкого профілю. Кажуть, вразив тренерський штаб об’ємами роботи. Вміє грати в динамічний, темповий футбол. Працездатний. Очевидний талант у своєму амплуа. Поки, звичайно, на далеку перспективу, але один із тих, хто може здивувати. За грою опитані нами фахівці порівняли його з Павлом Яковенком, а нам навіть здається, що він більше схожий на Юрія Максимова часів Дніпра – навіть до Динамо та Вердера.

Замість кого? Шапаренко, Лонвейк, Андрієвський, Яцик.

Антон Царенко
18 років, півзахисник

Цього сезону ? 2 матчі за першу клубну команду (ЛЧ), 10 матчів і 4 голи за юнацький склад
Технічний атакувальний півзахисник також уже встиг дебютувати в першій клубній команді. «Світла голова», технічний і винахідливий гравець. Чудово бачить поле, причому, не лише може відрізати кількох суперників тонким пасом, але й завершити атаку. Особливо здорово виглядає в короткій перепасовці та швидкісних багатоходівках. Мінус – антропометрія: поруч із високими, статними конкурентами буде програвати в боротьбі, а проявити себе настільки важливим гравцем, щоб стати стилеутворюючим, не зміг. На зборах зіграв п’ять спарингів.

Замість кого? Буяльський, Лонвейк, Шапаренко.

Кирило Пашко
16 років, півзахисник/нападник
Цього сезону ? 9 матчів і 2 голи за юнацький склад Зорі

Ще один кадр із луганської Зорі. Пройшов школу Металіста та Динамо. Багато забивав по ДЮФЛУ – особливо в позаминулому сезоні. Стрімкий, технічний, з хорошим баченням поля. Очевидний, яскравий талант. Але, безперечно, як і інші «зоряни», потрапив на збори першої команди екстерном – хороші селекціонери, стало бути, в юнацькому складі луганців.

Замість кого? Циганков, Беніто, Караваєв, Кремчанін.

Дмитрій Кремчанін
18 років, півзахисник/нападник
Цього сезону ? 14 матчів і 2 голи за юнацький склад

Швидкий гравець – може зіграти як центрального нападника, так і флангового. Відзначається вмінням оживити гру через заміну. 2005 р.н., але вже давно в обоймі юнацького складу U-19. По ДЮФЛУ забивав дуже багато (у 63 матчах – 53 голи), але в основному – за чернігівську Юність (рідна школа Ярмоленка). Після переходу в Динамо частіше використовувався не на вістрі атаки, а з глибини, з флангів. На цих зборах раз вийшов на заміну – замість Беніто. Це підкреслює, що в першу команду для Дмитра поки що зарано.

Замість кого? Циганков, Беніто, Караваєв, Ванат, можливо – Супряга.

Назар Волошин
19 років, півзахисник/нападник
Цього сезону ? 13 матчів і 5 голи за Кривбас

Повернення із оренди Волошина – очікувана подія. Назар здорово проявив себе в юнацьких змаганнях. Він ефективний у ролі вінгера та атакувального півзахисника. Це технічний, стрімкий футболіст, який однозначно буде розглядатися як один із замінників Циганкова – тим більше, травмувався Лєднєв. Ще одна опція – суто нападник. На нашу думку, в цій ролі Волошин поступиться і Супрязі, і Ванату, проте як варіант – маємо на увазі. Проблема – взявши участь у всіх спарингах, Назара ніяк не «прорве». Він поки без голів.

Замість кого? Циганков, можливо – Бєсєдін.

Матвій Пономаренко
17 років, нападник
Цього сезону ? 8 матчів і 3 голи за юнацький склад Зорі

Як відомо, в Зорю відправилась чи не половина юнацького резерву Динамо. Пономаренко – перший приклад, хто повернувся назад сильнішим. Щоправда, в першій половині сезону в першості U-19 він не вражав – всього три голи, всі – в одному матчі з Інгульцем. Наразі виклик Пономаренка – далекий аванс і свідчення, що в колективі його люблять і поважають. Зіграв два спаринги на цих зборах, за першу команду не забивав.

Замість кого? Ванат, Супряга, Горбач.

Ігор Горбач
18 років, нападник
Цього сезону ? 12 матчів і 5 голів за юнацький склад

Корінний динамівець. Найкращий бомбардир усіх сезонів свого юнацького складу. В 120 матчах – 69 голів. У юнацькій лізі чемпіонів не забивав, але які суперники… Баварія, Бенфіка, Барса… Вважається найбільш гармонійним юним форвардом у Динамо: не «бігунок», а швидкість є; не «таранник», а антропометрія в порядку; не «транжира», але в кожному матчі за моменти чіпляється. От йому б більше довіряти в першій команді! Поки тільки пару разів виходив на заміни, проте потенціал дуже непоганий.

Замість кого? Бєсєдін, Гармаш, Супряга.

* * *

Ми старалися оглянути саме юних талантів, хто робить свої, грубо кажучи, перші кроки. Якщо у вас викликають питання прізвища Беніто, Кравченка, Бурди – вам на інші сайти. Проте, звичайно, під час зборів виринуть і ще менш відомі імена. І це буде правильно. Ніж ліпити, умовно, Гармаша в нападники чи Шабанова в оборонці, набагато корисніше дати шанс Волошину, Яцику, Дячуку чи навіть тому ж Горбачу. В цьому плані ми повністю підтримуємо курс Динамо.


sportarena.com