Україна

Прем'єр-ліга

Потенціал є, чи будуть голи? Чи зможе Філіппов замінити Довбика

У «Дніпрі-1», вочевидь, Філіппова розглядають як наступника для екс-кращого снайпера чемпіонату та дніпровської команди Артема Довбика, котрий відбув у «Жирону». Але чи вийде в Олександра, який наприкінці жовтня відсвяткує свій 31-й день народження, змусити фанатів «спортклубівців» забути про їхнього попереднього кумира-бомбардира?

Олексій СЛИВЧЕНКО

2023-08-14 09:45

9 серпня «Дніпро-1» офіційно повідомив про підписання однорічної трудової угоди з форвардом Олександром Філіпповим. З вересня 2020 року цей нападник мав контракт із бельгійським «Сент-Трюйденом», проте зараз, якщо покладатися на дані Transfermarkt, залишив європейський клуб на правах вільного агента, щоб оформити своє повернення до української Прем'єр-ліги.

«Десна» вчасно попрощалася із Філіпповим

Уродженець Авдіївки та вихованець донецького УОР Олександр Філіппов виступи на професійному рівні розпочинав у столичному «Арсеналі», після чого встиг пограти за «Маріуполь», «Нікополь» та «Авангард», проте широкому загалу став відомий завдяки успіхам у складі «Десни». У клуб із Чернігова Філіппов перебрався влітку 2016 року на правах вільного агента, у статусі якого перебував кілька місяців після завершення співпраці з краматорським «Авангардом».

Перед тим, як офіційно стати футболістом «Десни», Філіппову довелося навіть пройти перегляд у цьому клубі. До цього він приїжджав на аналогічні «випробування», але в «Олександрію», і там залишити про себе гарне враження, чого вистачило б для підписання контракту, не зумів. А от у «Десні» Олександру вдалося заявити про себе практично одразу ж, оскільки у товариських матчах він почав демонструвати видатну результативність.



Олександр Рябоконь, котрий на той момент очолював «Десну», не пошкодував, що наважився залишити Філіппова у власній команді. У першому ж сезоні за чернігівчан форвард відзначився 11 голами у 23 поєдинках Першої ліги, а наступного розіграшу цього ж дивізіону також записав на свій рахунок 11 точних ударів, але вже у 32 поєдинках. Багато в чому завдяки старанням та старанності Філіппова «Десні» вдалося підвищитися у класі та зіграти в українській Прем'єр-лізі.

Справжньою «вишенькою на торті» у кар'єрі Філіппова став сезон-2019/20, коли в рамках УПЛ форвард відзначився 16 забитими м'ячами у 30 поєдинках, програвши у бомбардирських перегонах чемпіонату лише Жуніору Мораесу із «Шахтаря», який відзначився 19 голами. Відмінна результативність привернула до Філіппова увагу з-за кордону, й у вересні 2020 року український форвард за 1,5 мільйони євро перейшов у бельгійський «Сент-Трюйден», коли в тамтешній лізі був пік попиту на вітчизняних виконавців, спровокований успішними виступами Руслана Маліновського, Романа Яремчука та певною мірою Едуарда Соболя.

Як показав час, «Десна» дуже вчасно попрощалася із Філіпповим, отримавши від його відходу, мабуть, максимум економічної користі.

Вояж до Бельгії виявився невдалим

А ось для самого Філіппова вояж до Бельгії виявився, м'яко кажучи, невдалим. У стані середняка «Сент-Трюйдена» Олександр провів лише 16 офіційних матчів, в яких записав до активу 1 забитий м'яч та 4 результативні передачі. Головними перешкодами для кращої адаптації українського форварда до нової команди стали зміна головного тренера, яка відбулася у «Сент-Трюйдені» буквально за два із половиною місяці після переїзду до Бельгії Філіппова, а також проблеми з мовою, про що згодом зізнавався й сам Олександр.

«Я сам підняв для себе таку планку, що приїду до Бельгії та без жодної адаптації гратиму. Легко і просто. Але зіткнувся з труднощами у плані мови, менталітету та команди», – розповідав Філіппов у травні 2021 року.



Більш того, Філіппову ще перед трансфером у «Сент-Трюйден» варто було б врахувати, що японський конгломерат DMM, який володіє цим клубом, свій бельгійський футбольний актив розглядає як можливість для «прокачування» маловідомих азіатських гравців (переважно з Японії) із подальшим їх перепродажем в більш багаті клуби. Також акцент робиться й на молодих європейців та представників інших національностей, але Філіппов перебрався до «Сент-Трюйдена» вже у зрілому віці – майже у 28 років.

Недивно, що не дочекавшись миттєвої гольової віддачі від українця, у «Сент-Трюйдені» досить швидко сфокусувалися на інших гравцях, які виглядали набагато перспективнішими з точки зору майбутнього перепродажу. А ось Олександр в певний момент виявився непотрібним, та був змушений підшукувати інші можливості.

Спроба повернутися на колишній рівень у Латвії провалилася

Шанс виправити ситуацію Філіппов отримав на початку лютого 2022 року. Тоді українець підписав орендну угоду з латвійською «Ригою», де й мав намір не лише отримувати значно більше ігрової практики, а й повернутись на колишній рівень, у тому числі й з точки зору результативності.

Важливо, що Філіппова під своє бачення футболу особисто запрошував тодішній головний тренер «Риги» Торстен Фінк, в котрого українець досить регулярно з'являвся на полі та відзначився 2 голами та 3 асистами у 13 матчах. Однак потім німецький фахівець прийняв рішення попрощатися з латишами, й прийняв пропозицію від «Аль-Насра» з Дубая, де Фінку просто «насипали» значно більше грошей, і відмовлятися від такої можливості як слід підзаробити той не став.

Молодий хорватський тренер Сандро Перкович, який змінив Фінка біля керма «Риги», спочатку начебто продовжував довіряти Філіппову, але потім українець почав відчувати проблеми зі здоров'ям, й остаточно вибув зі списку футболістів, на яких розраховував головний тренер.

Як підсумок – за рік у «Ризі» Олександр Філіппов відзначився лише 3 голами та 3 асистами у 20 офіційних поєдинках. Повернути впевненість у своїх силах та знову почати забивати м'ячі у ворота суперників «пачками» українському форварду так і не вдалося, а тому недивно, що на початку 2023 року Філіппов повернувся до «Сент-Трюйдена», де волею долі з 1 липня його безпосереднім босом знову виявився Торстен Фінк, який отримав посаду головного тренера «канарок» на сезон-2023/24.

Потенціал для успіху в УПЛ Філіппов має, але чи будуть голи?

Втім, незважаючи на прихід Фінка, який досить високо оцінював здібності Філіппова, та непогані виступи на зборах у товариських матчах, у новому сезоні в «Сент-Трюйдені» на українського форварда все одно не розраховували. Бельгійський клуб дав зрозуміти екс-лідеру «Десни», що буде не проти, якщо той займеться пошуками нового місця роботи.

На початку серпня у вітчизняних ЗМІ з'явилася інформація про те, що у послугах Філіппова виявляють зацікавленість «Дніпро-1» та «Ворскла». Першому підписання якісного форварда було вкрай необхідне після домовленості з «Жироною» щодо продажу Артема Довбика, а тому недивно, що в результаті Філіппов таки підписав контракт саме із «спортклубівцями».

Чого чекати від Філіппова у «Дніпрі-1» та чи здатний він реально замінити Довбика? Насамперед, треба розуміти, що форвард досить багато пропустив і зараз йому однозначно буде потрібен час на повернення колишніх кондицій. І якщо з фізичною підготовкою особливих проблем виникнути не повинно, то ось на ментальному рівні тренерський штаб Олександра Кучера має як слід попрацювати, аби вивести Філіппова з глибокої кризи, у якій опинився колись дуже результативний нападник.

Треба сказати, що у «Ризі», якщо спиратися виключно на статистичні показники, Філіппов показав свій потенціал, але не зміг його реалізувати. Зокрема, за середньоматчового показника очікуваних голів у 0,7xG, що є дуже високою цифрою, реальна результативність Олександра опинилася на рівні 0,2 голи в перерахунку на 90 хвилин… Наприклад, у «Десні» картина у Філіппова була абсолютно інша – в реальності форвард забивав навіть більше, аніж створював небезпеки у теорії.



Багато інших показників Філіппова на рівні латвійської Вірсліги також виглядали вельми пристойно. Він був чудово залучений до командних взаємодій, маючи на своєму рахунку велику кількість загальних виконаних на полі дій, зокрема, відданих пасів, отриманих передач, дотиків до м'яча у штрафному майданчику суперника, єдиноборств, та й обведень теж. Усього цього дуже не вистачало «Дніпру-1» у матчах без Довбика, а тому форвард із такими характеристиками та вміннями, як у Філіппова, може суттєво допомогти дніпрянам.

Очевидно, що свій корисний потенціал Філіппов зумів зберегти, навіть незважаючи на не найвдаліші періоди у «Сент-Трюйдені» та «Ризі». Як мінімум за мірками УПЛ, цей форвард має високі шанси бути успішним для «Дніпра-1», якщо тільки зможе вирішити свою ключову проблему, що лежить десь глибоко у площині ментальної психології…

sport.ua