Україна

Регіони

Реформирование ровенского «Вереса»

2008-07-08 05:02

Футбол

Розвиток футболу

Поруч з темою Євро-2012 не менш актуальною є, на думку причетних до футболу людей, ситуація у вітчизняному футболі. Зокрема, на думку президента ФК «Верес» Святослава Власюка футбол в Україні повинен розвиватися під чиєюсь однією егідою. Наприклад, під дахом Федерації футболу, як це практикується в розвинутих державах. Роздрібнення на ФФУ, ПФЛ та Прем’єр-лігу не дасть бажаного поштовху, оскільки кожна структура переслідуватиме власні інтереси, а не питання розвиту футболу в цілому. З такими пригніченими настроями Святослав Власюк повернувся із зібрання ПФЛ, яке відбулося 1 липня.

На жаль, президентові ФК «Верес» не судилося виступити з трибуни конференції, бо в такому разі висловив би свої критичні думки щодо ситуації в українському футболі, по суті бездіяльність міністерства сім’ї, молоді та спорту, котре виділяє, скажімо, на розвиток спорту в рівненській області мізерну суму, котрої не вистачає навіть на мінімальну оплату праці тренерів. У Святослава Власика багато запитань, на які він не може знайти логічні відповіді. Так, часто по телебаченні транслюють ролики, де зірки світового футболу демонструють майстер-клас малолітнім спортсменам. Натомість того ж Шевченка показують з пляшкою пива. У якій ролі виступає він як кумир українського юнацтва? Зрештою, зауважень і пропозицій, з якими він не раз виступав з високих трибун, у президента ФК «Верес» дуже багато. Однак жодних так і не сталося.

ФК «Верес»

Увага футбольної громадськості області прикута до реформування ФК «Верес». Команда, в складі 28 футболістів вирушила на 10-денний збір у Закарпаття. Саме там буде сформований склад, котрий заявлять на наступний чемпіонат. Натомість керівництво клубу проводить активну роботу по залученню спонсорських коштів. Зі слів віце-президента «Вереса» Ігоря Климишина, на стадії вивчення питання створення Фонду підтримки рівненського фонду на базі Рівненської промислово-торгової палати, ФК «Штурм» і МФК «Рівне». Водночас до діяльності цього фонду планується долучити управління з питань фізкультури і спорту облдержадміністрації та обласну податкову адміністрацію.

Покликання Фонду – надавати матеріальну допомогу всім видам спорту, в тому числі й ФК «Верес». Якщо взяти до уваги, що на новій формі «Вереса» з’явиться напис «Рівненська торгово-промислова палата», можна говорити про те, що саме ця структура дала бодай попередню згоду виступити в ролі генерального спонсора «Вереса». Зрештою, Ігор Калимиш дуже сподівається на те, що до створення у Рівному боєздатної команди долучаться бізнесові структури, котрі допоможуть забезпечити облаштування матеріально-технічної бази ФК «Верес». За попередніми підрахунками вже зараз необхідні три мільйони на монтаж штучного поля, заміну зеленого газону центрального стадіону Рівного «Авангард» та відновлення електронного табло. Водночас під час зустрічі потенційних співзасновників Фонду обговорювалося питання відповідної доплати тренерам дитячо-юнацьких шкіл, аби упередити з їх боку «сплав» юних обдарувань в інші регіони країни.

План підготовки команди до чемпіонату та список футболістів, котрі поїхали на збори.

Зі слів головного тренера ФК «Верес» Миколи Філіна, на тренувальний збір на Закарпаття вирушило 28 футболістів. Зокрема:

1.             Бєлобровський Максим

2.             Воротеляк Сергій

3.             Гаврилюк Олександр

4.             Гергелюк Олександр

5.             Герус Ігор

6.             Дмитрук О.

7.             Жук Андрій

8.             Кінах Д

9.             Климишин Роман

10.          Ковальчук М.

11.          Козіброда Василь

12.          Козлюк Юрій

13.          Корнутяк

14.          Котюк Олег

15.          Любар Олександр

16.          Майдан Марк

17.          Мельничук Т.

18.          Мозеров Андрій

19.          Морозенко Максим

20.          Назаренко Дем’ян

21.          Носарів Ігор

22.          Печинський П.

23.          Сергійчук Михайло

24.          Тивончук Михайло

25.          Ткачук Володимир

26.          Царьов Вадим

27.          Українець А.

28.          Федорчук Андрій.

Таким чином, за місце в команді (22 футболісти) змагатимуться 9 «вересівців», 12 «штурмівців» і 7 новобранців. У міжсезоння ФК «Верес» залишили Юрій Гаркуша (поки що невідома подальша доля), Василь Лавренюк 9призивається на службу в армію), Вадим Лозян (залишив футбол), Андрій Колаковський (3 липня вдруге прооперований після перелому руки), Анатолій Коломієць (став тренером «Штурм_МЕГУ», 1-а обл. ліга)Володимир Никончук (перейшов у «ОДЕК», перша обласна ліга), Віктор Оніщук (ОДЕК), Андрій Сокальський («Сокіл» Радивилів, 1-а обласна), Віталій Шевчук ( тренер «Штурм-МЕГУ). Решта, а це «штурмівці», які були заявлені за ФК «Верес» наприкінці чемпіонату, виступають за «Штурм-МЕГУ». На першість області планується заявити футболістів, котрі не потраплять після зборів до складу ФК «Верес».

На Закарпатті «Верес» планує зіграти 5 товариських поєдинків, зокрема, з «Арсеналом» (Київ), «Арсеналом» (Харків) «Нивою» (Тернопіль) та двома місцевими командами.