Єврo-2012

Підготовка

Стратегія заради майбутнього

UEFA.com УЄФА провів на Кіпрі безцінні стратегічні переговори з представниками 53 національних асоціацій, які допоможуть Європейському футбольному союзу в подальшій реалізації свого курсу по широкому спектру напрямів. Президенти і генеральні секретарі національних асоціацій зібралися в Лімасолі на дводенній нараді...

ua.uefa.com

2011-09-23 09:05

... задля обговорення низки тем, як то – європейські змагання, жіночий футбол і календар міжнародних матчів.

«Під час конгресів УЄФА у нас немає можливості для ґрунтовних дискусій із національними асоціаціями, – заявив у четвер президент УЄФА Мішель Платіні. – А тут були присутні всі 53 асоціації, отже, всі мали можливість висловитися і прояснити свою позицію».

Центральним питанням порядку денного був календар міжнародних матчів. «Наразі надано підтримку формату двох спарингів, а не проведенню окремих товариських зустрічей. Зокрема, члени футбольної сім'ї піднімали питання відокремлених товариських матчів у серпні, – пояснив генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно. – Процес обговорення триває, і тепер питання календаря винесене на рівень ФІФА. Цей аспект має відношення до всієї планети, бо Європа виступає в цьому аспекті з ініціативною позицією, але остаточне рішення буде прийнято у ФІФА».

«ФІФА попросила генеральних секретарів конфедерацій зайнятися питаннями міжнародного календаря, який важливий для всіх: клубів, асоціацій, ліг, – додав Платіні. – Це тема першочергового значення для всіх. Ми можемо обговорити, що для нас краще, та звернутися з пропозицією до ФІФА».

Торкаючись проблеми договірних матчів, Платіні та Інфантіно підкреслили необхідність безпосередньої співпраці спортивних та державних органів влади. Відображенням цього стало створення європейської мережі офіцерів по боротьбі з корупцією, які будуть працювати у своїх країнах спільно з поліцією і владою.

«Ми ввели систему виявлення шахрайства у царині букмекерської діяльності, яка сповіщає про будь-які підозрілі випадки в цій галузі, – нагадав Інфантіно про систему, яка відстежує кожен сезон близько 30 тисячі матчів, включаючи ігри турнірів УЄФА та двох вищих дивізіонів європейських першостей. – Що ви робите, коли отримуєте подібну інформацію? Ви звертаєтеся у поліцію і прокуратуру з проханням про ініціювання розслідування, бо у них є необхідні для цього інструменти».

«Співпраця органів державної влади із керівництвом спорту має величезне значення. Спортивна влада може приймати дисциплінарні санкції, не відправляючи при цьому нікого за грати і не застосовуючи кримінальних покарань. Однак, отримавши інформацію від різних органів поліції і державної влади, ми можемо вдатися до санкцій дисциплінарного характеру», – додав він.

У четвер на засіданні в Лімасолі Виконавчий комітет УЄФА дав новий імпульс кампанії поліпшення якості суддівства в усій Європі, продовживши термін дії Конвенції з навчання та організації рефері з 2012 до 2016 року. У завдання Суддівської конвенції входить підвищення рівня навчання арбітрів, популяризація значення рефері, а також розвиток інфраструктури суддівства всередині національних асоціацій. «Ми допомагаємо асоціаціям прогресувати у сфері суддівства, – підкреслив Платіні. – УЄФА робить усе можливе, щоб поліпшити якість суддівства у всіх країнах Європи».

Говорячи про ЄВРО-2012 в Україні та Польщі, що стартує наступного літа, президент УЄФА був сповнений позитивних емоцій. «Із самого початку організація ЄВРО була справжнім випробуванням для України та Польщі, і з цим випробуванням вони, безумовно, впоралися, – сказав він. – Прогрес видно неозброєним оком. Раніше ці країни ніколи не проводили у себе турніри такого масштабу, тож ми надавали їм всіляку підтримку. Ми дуже задоволені і сподіваємося, що у 2012 році все буде в порядку. Найбільше нам не терпиться побачити захоплюючі матчі за участю неперевершених виконавців. Саме це і є головною метою ЄВРО».

ua.uefa.com