Єврo-2012

Підготовка

Мата стремится победить

2012-06-08 10:18

За підсумками минулого сезону футболісти збірної Іспанії зібрали 40 медалей у національних першостях різних країн а також Лізі чемпіонів УЄФА. Один із них – півзахисник Хуан Мата.

Цей талановитий гравець поступово набирає вагу в збірній Іспанії, яка приїхала до України та Польщі в ранзі чинного чемпіона світу та Європи. Перші кроки у першій команді країни молодий талант робив за керівництва Луїса Арагонеса, а за останні чотири роки діамант Мати засяяв новими гранями.

Можливо, на ЄВРО-2012 півзахисник покаже, що вже здатен брати на себе роль лідера, як робив це на клубному рівні. Багато в чому завдяки його натхненній грі «Челсі» зумів вперше виграти Лігу чемпіонів, а також завоювати Кубок Англії. У колекції Мати є і золота медаль чемпіонату світу, проте на фоні останніх здобутків вона виглядає на так переконливо, оскільки два роки тому в ПАР Вісенте дель Боске не часто довіряв гравцю місце в основному складі команди.

Цього разу, вигравши також у складі «Челсі» Лігу чемпіонів УЄФА, плеймейкер готовий зі своєю спритністю, впевненістю, досвідом і, перш за все, талантом, замінити в збірній Іспанії Давіда Вілью. Тим не менш, залишається відкритим питання, чи не вплине витрата титанічних зусиль у лондонському клубі, на його гру в національній команді.

«Це був дійсно виснажливий сезон для багатьох із нас, навантаження лягало на плечі в різних турнірах, – сказав 25-річний нападник. – Але ми готові продемонструвати наші найкращі якості. Гордість і голод до перемог вагоміші за фізичну втому. Отже, з цим не буде жодних проблем».

Вілья забив більше за всіх у збірній Іспанії. В дель Боске достатньо результативних виконавців, таких як Андрес Іньіста, Хаві Ернандес, Хесус Навас і Давід Сільва, однак якщо хтось із них зіб'є приціл, суперники піренейців можуть скористатися цим. Утім, Мата має іншу точку зору. Він і його партнер по «Челсі» Фернандо Торрес налагодили інтуїтивне розуміння як на полі, так і поза його межами, й тепер прагнуть перенести його в національну команду з надією здобути третій поспіль міжнародний трофей для країни.

«У цій команді багато бомбардирів не тільки серед нападників, і ці виконавці можуть компенсувати втрату Давіда Вільї, – припустив Мата. – Подивіться, за нас також грають Торрес, Альваро Негредо й Фернандо Льоренте, котрі здатні в будь-який момент засмутити суперника. Торрес – один із найкращих центрфорвардів, і він стане важливою фігурою для нас на цьому ЄВРО. Він повернувся на свій звичний високий рівень завдяки віри в себе й свої сили. Я завжди намагався говорити йому, що він не тільки поїде на турнір, а й буде там ключовим виконавцем. Я багато чому навчився в нього, й він, безумовно, заслуговує бути тут».

ua.uefa.com