Єврo-2012

Підготовка

Спільні дії УЄФА та ІНТЕРПОЛу

На зустрічі в штаб-квартирі Європейського футбольного союзу президент УЄФА Мішель Платіні й генеральний секретар ІНТЕРПОЛу Рональд Ноубл окреслили сфери співпраці двох організацій у напрямку боротьби зі злочинами у футболі, включаючи договірні матчі й прояви насилля на стадіонах.

UEFA.com

2012-01-12 11:10

Мішель Платіні й Роналд Ноубл домовилися попрацювати над меморандумом, який буде підписаний у найближчому майбутньому. Він іще більше зміцнить робочі стосунки й поліпшить обмін інформацією між двома організаціями.

«У період мого другого президентського терміну боротьба з практикою договірних матчів залишиться одним із пріоритетів діяльності УЄФА, – пояснив Мішель Платіні. – Угода про укладення меморандуму про розуміння і робота з мережею ІНТЕРПОЛ за підтримки нашої системи з виявлення шахрайства у сфері букмекерства дозволяють все тугіше затягувати кільце навколо осіб, залучених в подібні махінації».

Ноубл зі свого боку підкреслив готовність міжнародної організації кримінальної поліції допомогти у викорінюванні всіх форм кримінальної діяльності у футболі, й зокрема договірних матчів.

«Цілком очевидно, що договірні матчі – проблема світового масштабу, – заявив він. – У ІНТЕРПОЛу є все необхідне, щоб ефективно допомагати УЄФА, ФІФА і всім футбольним професіоналам у боротьбі з цією проблемою на світовому рівні. Разом із тим дуже важливо не випускати з поля зору й інші види злочинів, які можуть впливати на спорт».

«Після сьогоднішньої зустрічі з президентом УЄФА Мішелем Платіні я впевнено можу сказати, що співпраця УЄФА і ІНТЕРПОЛу в боротьбі з договірними матчами стане ще тіснішою», – додав Рональд Ноубл.

Ще до звітної зустрічі існувала домовленість, що ІНТЕРПОЛ надасть УЄФА допомогу напередодні та під час фінальної стадії ЄВРО-2012. ІНТЕРПОЛ надасть групи підтримки на великих спортивних заходах (IMEST) двом країнам-господаркам чемпіонату Європи – Україні та Польщі. В результаті буде налагоджено взаємодію у боротьбі з усіма видами злочинів із метою захисту футболу, а також гравців, рефері та вболівальників.

У рамках цієї програми групи підтримки в Україні та Польщі будуть взаємодіяти з усіма 190 державами, що входять до складу ІНТЕРПОЛу. В режимі реального часу всіма сторонами буде вестися обмін оперативною інформацією, включаючи відбитки пальців, повідомлення про розшукуваних злочинців, а також дані про вкрадені і втрачені документи, про вкрадені транспортні засоби.

ua.uefa.com