Єврo-2012

Підготовка

ЄВРО-2012: відкриття України у світі

За кілька днів Україна зустрічає Новий рік, який ми проведемо під егідою ЄВРО-2012. Як минув рік підготовки до континентальної першості, про це в ексклюзивному інтерв’ю Інформаційному центру «Україна-2012» розповів директор турніру в Україні Маркіян Лубківський.

Леся СОЛОВЧУК, Інформаційний центр «Україна-2012»

2011-12-29 10:00

– У 2011-му у багатьох заходах УЄФА звучало слово «рекорд». Можете назвати найбільш вражаючі цифри?
– У заходах УЄФА справді поставлено вже чимало рекордів. По-перше, це найбільша кількість бажаючих купити квитки – 12 мільйонів претендентів, які зареєструвались через сайт УЄФА і замовили тікети на матчі Євро. Це на 14% більше, ніж на попередньому чемпіонаті.  Конкурс на отримання квитка – 1:20 свідчить про те, що інтерес до турніру величезний.  Незважаючи на те, що загалом  у 2012 році ми маємо більше квитків (1 млн 400 тисяч), у порівнянні з попередніми турнірами, бо місткість стадіонів більша.

По-друге, рекордна кількість заявок на роботу волонтера – 24 тисячі претендентів. З них нам треба відібрати 6 тисяч помічників турніру.

Значною, порівняно з попередніми, є інвестиція УЄФА в організацію турніру – 500 млн євро. Рекордом і особливістю турніру може бути і те, що всі найсильніші збірні континенту їдуть грати і в Україну і Польщу. Це унікальна ситуація, коли жодна з європейських країн, яка є грандом європейського футболу, не залишилась за межами фінальної частини турніру.

Ще одна подія, яка побила всі попередні рекорди – церемонія жеребкування. В Україні це свято стало наймасштабнішим і найкраще організованим за всі часи Євро. 700 гостей, 500 журналістів, весь світ побачив чудову картинку.

Але насправді  цих рекордів попереду буде ще багато. Турнір крупний, він проходять в двох країнах, які розташовані на величезних територіях. Хотілось би, щоб і наша збірна показала рекорд.

– Яким українським приймаючим містам найбільше пощастило зі збірними?
– Пощастило всім містам з точки зору проведення матчів. Так склалося в результаті жеребкування, що у нас гратиме Англія, Франція, Голландія, Португалія, Німеччина – це  гранди світового футболу. МОК проводить ретельний аналіз кількості вболівальників, які прибудуть в Україну різними видами транспорту. Розрахунки базуються на попередньому досвіді Євро, на аналізі квитків, які викуплені представниками тих чи інших країн. Незважаючи на те, що показники можуть мінятися, ми можемо очікуємо величезний наплив вболівальників в Україну, які приїдуть різними видами транспорту. Приїде навіть більше людей, ніж прогнозувалось раніше.

Є аналіз кількості вболівальників на конкретні матчі, зважаючи на 16% квоту, враховуючи віддаленість приймаючого міста, традиції груп фанів. Наприклад, ми говоримо, що в Україну може приїхати 75 тисяч англійських вболівальників, німців – 60-70 тисяч, 30 тисяч голландців,  до 20 тисяч шведів, данців 10-15 тисяч, португальців – 10 тисяч. У нас може скластися ситуація, коли гратимуть дві провідні команди, і в місті одночасно може перебувати до 100 тисяч іноземних вболівальників лише від двох збірних. Ясна річ, не всі потраплять на стадіон, частина буде дивитись матчі у фан-зонах. На Донецьк чекають цікаві матчі. Гра Франція—Англія  може зібрати 9 тисяч французьких фанів і 25 тисяч англійських.  Тому ми ще раз просимо Донецьк раз провести ретельний аналіз всіх засобів розміщення на території  міста і області, довести цю інформацію до вболівальника через інтернет англійською мовою. Кожна кімната, кожне ліжко сьогодні на вагу золота.

– Нещодавно в інтерв’ю Інфоцентру «Україна-2012» Борис Колесніков назвав 2011 рік найголовнішим у підготовці до Євро-2012. Яка оцінка УЄФА?
– Я повністю згоден з цим. Рік був важливий з точки зору основної маси роботи, це стосується більшою мірою будівництво. Треба віддати належне і Віце-прем’єру Борису Колеснікову, і команді, відповідальній за підготовку. В надзвичайно короткий час було зроблено левову частку робіт.

– Які події чекають нас напередодні Євро-2012?
– На наступний рік у переліку подій УЄФА першою є 29 лютого – 100 днів до турніру, тоді ж відбудеться презентація офіційної пісні ЧЄ. Трофі-тур приймаючими містами розпочнеться з середини квітня і триватиме до початку червня в 6 містах, ми хочемо долучити Одесу і Дніпропетровськ. За 50 днів до першого матчу турніру головний трофей – повітряня куля в вигляді Кубку Анрі Делоне вирушає в подорож. Під час роуд-шоу містами відбудеться показ фільму про історію турніру та концерти за участю українських зірок.  Наступний етап – оренда чотирьох українських стадіонів 9 травня, які УЄФА та МОК забирають в управління. Власники стадіонів отримають орендну плату за використання арен. А далі - 16 матчів, в тому числі фінал у Києві.

Щодо інших завдань, першочерговим пріоритетом УЄФА визначає налагодження операційної діяльності стадіонів у Києві та Львові, аеропортів, організація фан-зон.

– Як УЄФА бачить українську специфіку чемпіонату?
– Я б говорив про європейську специфіку турніру в Україні. Ми ніколи не бачили такої великої кількості людей. А більшість європейців не бачили України. Тож це буде велике знайомство народів. Я переконаний, що наші люди проявлять гостинність, яка є хорошою рисою українців. Наша культура, наш характер, переконаний, зацікавлять європейцям.

– Питання щодо базування національних команд вирішено остаточно? Чи можуть бути інші варіанти?
– Команди обрали тренувальні центри в Польщі та Україні. З іншого боку деякі команди-учасниці фінальної частини Євро-2012, які гратимуть в Україні, можуть змінити свій вибір щодо базування в Польщі. Якщо команда приїде в Україну напередодні матчу, проживе кілька днів на трансферній базі, вона може залишитися в ній для того, щоб краще підготуватись до матчів і змінити місце прописки бази. Незважаючи на те, що питання базування національних команд вирішено, місце прописки збірних може бути змінене на нашу користь. Скажімо, збірна Голландії наразі вирішила, що буде базуватись в Польщі і літати до нас на матчі. Але після того, як вона зупиниться в трансферній базі («Металіста» чи іншій) – команда може передумати. Адже загалом команда буде проводити в Україні переважну більшість днів. Наприклад, матч 9 червня в Харкові. Голландським футболістам необхідно 8 червня прилетіти в Харків, переночувати, ще один день гри, можуть і 10-го залишитись. Тож я не виключаю, що деякі з команд, які їдуть до того чи іншого міста, не захочуть повертатися до Польщі на свої бази, щоб відпочити і краще підготуватися до матчів. Це мій прогноз.

2 грудня після жеребкування усім 16 збірним був представлений каталог трансферних баз України. «До переліку центрів, зокрема,  ввійшли такі об’єкти, як у Донецьку РСК «Олімпійський» чи стадіон «Металург» з проживанням  у готелях «Вікторія» чи «Рамада». У Харкові – стадіон «Динамо» і готель «Космополіт». У Києві стадіон «Динамо» і готелі «Рів’єра» і «Діарсо». Львів представлений базою «Скіф» і готелями на вибір «Дністер» чи «Нобіліс». Загалом трансферних баз може бути й більше, оскільки  у нас не використовується основні тренувальні бази.

Що стосується можливості спілкування з командами, у українців їх буде достатньо, оскільки більшість свого часу команди, що гратимуть в Україні, проведуть все одно у нас. Так що деякі команди справді можуть переїхати Україну.
   
– Незабаром 2012 рік. Які побажання українцям – вболівальникам, нашій збірній?
– Бажаю, щоб наступний рік став роком відкриття України в Європі  і світі. Щоб нас пізнали як народ, який дуже любить гостей і готовий поділитись з ними останнім. Щоб Україна показала свою самобутню культуру і сильний характер, як країна, що здатна проводити великі європейські свята. У нас є всі шанси показати себе світові як молоду і перспективну країну, яка йде своїм власним шляхом. Щодо збірної - я чекаю лише  перемоги, бо є одним з тих, хто вірить до кінця в нашу перемогу. В умовах такої всенародної підтримки, мотивації гравців збірна може скочити вище голови.

ukraine2012.gov.ua