Єврo-2012

Підготовка

2012 – ЄВРОрік для УЄФА

Кожні чотири роки увага шанувальників футболу фокусується на найсильніших збірних Старого Світу, які з'ясовують стосунки у фінальній стадії чемпіонату Європи. Улітку 2012-го загальна увага буде прикута до Польщі та України.

UEFA.com

2012-01-02 10:00

Ці країни з 8 червня по 1 липня прийматимуть ЄВРО-2012, у рамках якого за європейську корону посперечаються 16 збірних. Можна не сумніватися, що черговий чемпіонат подарує сотням тисяч уболівальників на восьми стадіонах у приймаючих містах та мільйонам шанувальників футболу біля телеекранів безліч пам'ятних матчів і незабутніх голів, нових кумирів і яскравих емоцій.

Поки ж поляки та українці роблять усе, щоб майбутнє свято футболу вдалося і стало найкращим чемпіонатом в історії. Прийняте у 2007 році рішення Виконавчого комітету УЄФА довірити проведення ЄВРО країнам зі Східної Європи себе повністю виправдало, про що свідчать зусилля, яких доклали Польща та Україна в процесі підготовки. Однак робота організаторів у жодному разі не буде марною – обидві країни отримають багатющу інфраструктуру на майбутнє.

«Вигода для цих двох країн в тому, що вони немов зробили крок на 30 років у майбутнє, – зазначив Мішель Платіні на грудневій зустрічі Виконавчого комітету УЄФА. – Польща та Україна оновили дороги, комунікації, автомагістралі, термінали аеропортів. Були вкладені величезні кошти».

«ЄВРО триватиме лише три тижні, але інфраструктура залишиться на десятиліття, – додав президент УЄФА. – Для двох країн-господарок це прекрасно. А якщо футболісти покажуть хорошу гру, це буде чудово для футболу».

Жеребкування фінальної стадії, яке відбулося в Києві на початку грудня, показало, що вболівальники мають усі підстави очікувати особливого чемпіонату. Однак після 1 липня, коли в українській столиці пройде фінальний поєдинок, футбольне життя в жодному разі не припиниться. Естафетну паличку перехопить Франція, де у фінальній стадії ЄВРО-2016 зіграють уже 24 збірні.

За блиском і гламуром ЄВРО-2012 УЄФА продовжить працювати над реалізацією завдань, які позитивно позначаться на добробуті європейського футболу. Серед іншого футбольний союз візьметься за впровадженням заходів фінансового «фейр-плей», необхідних для захисту стабільності клубного футболу. У рамках цієї ініціативи клуби протягом певного періоду часу повинні збалансувати свої витрати з доходами. Таким чином, у рамках запропонованої концепції вони не зможуть постійно витрачати більше, ніж заробляють.

Цілісності та добробуту футболу загрожують такі негативні явища, як корупція, договірні матчі й шахрайство у грі на тоталізаторі. «Боротьба з договірними матчами та корупцією, безумовно, є головним пріоритетом Європейського футбольного союзу, президента та Виконкому УЄФА на найближчі кілька років, – заявив нещодавно генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно. – Захищати футбол – наша робота. Ми зобов'язані зробити все можливе, щоб протистояти корупції, боротися з цим раком, який необхідно викорінити з гри номер один».

«Якщо у вболівальників і навіть дітей складається враження, що результат того чи іншого поєдинку відомий ще до його початку, це безперечно негативно впливає на саму суть футболу або будь-якого іншого виду спорту, – додав він. – Готові робити все від нас залежне, щоб ефективно боротися з договірними матчами. Але ми також потребуємо допомоги правоохоронних органів і влади. Маємо працювати пліч-о-пліч, діяти рішуче і злагоджено».

УЄФА продовжуватиме активну діяльність у цьому напрямку. Зокрема, використовуючи систему виявлення шахрайства у грі на тоталізаторі, за допомогою якої УЄФА відстежує тисячі матчів. Окрім того, була створена європейська мережа офіцерів із боротьби з корупцією, які працюють у своїх країнах спільно з поліцією і владою. Їхнє завдання – викорінення і покарання організованих банд і окремих осіб, що загрожують здоров'ю футболу.

Майбутній рік буде для Європейського футбольного союзу вкрай цікавим. Як завжди, пройдуть фінальні турніри юнацьких збірних, де вперше заявлять про себе на повний голос майбутні зірки світового футболу. Стрімко розвивається і жіночий сектор гри, який популяризують національні асоціації та клуби за сприяння УЄФА. Було придумано безліч проектів та ідей, які повинні залучити до футболу ще більше жінок і дівчат – майбутніх гравців, суддів, тренерів або навіть просто глядачів.

Масовий футбол залишається ключовим складником діяльності УЄФА, який дотримується простої філософії: здорові корені означають благополуччя всього футбольного дерева. У середу, 16 травня, відбудеться вже третій День масового футболу УЄФА, і всі 53 національні асоціації в цьому зв'язку проведуть безліч заходів.

Із 1954 року, коли був заснований Європейський футбольний союз, національні асоціації завжди були наріжним каменем УЄФА. Так буде і надалі. Асоціації продовжать отримувати допомогу в розвитку за підтримки програми HatTrick, а також обмінюватися досвідом у рамках проекту KISS і Мережі дослідницьких груп УЄФА. У березні в Стамбулі відбудеться XXXVI Черговий Конгрес УЄФА, де представники всіх 53 національних асоціацій УЄФА допоможуть розробити план подальших дій.

Соціальне і гуманітарне серце УЄФА продовжуватиме битися у 2012 році. Кампанія Respect буде присутня в низці проектів на фінальній стадії ЄВРО-2012 – вона і надалі битиметься з ключовими соціальними проблемами, а також спробує справити позитивний вплив на життя населення Польщі й України. УЄФА і далі боротиметься з расизмом і насильством, прагнучи викорінити їх з футболу. Найдостойніша організація або будь-які варті уваги проекти отримають від Європейського футбольного союзу благодійний чек на один мільйон євро. Робота УЄФА в галузі соціальної відповідальності серед іншого підкреслює, що футбол здатний об'єднувати, покращувати ситуацію в зонах збройних конфліктів і приносити радість дітям, які так цього потребують.

Загалом, напередодні 2012 року УЄФА продовжує залишатися одним із головних дійових осіб у європейському футболі. Наступний рік УЄФА знову проведе у відповідності зі своїми цінностями, дотримуючись девізу «Головне – це футбол» і піклуючись про благополуччя найпопулярнішого виду спорту планети.

ua.uefa.com