Єврo-2012

Підготовка

Вдале паломництво українців

Ізраїль − Україна − 2:3. За сто днів до домашнього ЄВРО-2012 синьо-жовті здобули першу перемогу над представниками Землі Обітованої. У складі гостей відзначилися Олег Гусєв, Євген Коноплянка й Андрій Ярмоленко.

UEFA.com

2012-02-29 21:37

ІЗРАЇЛЬ – УКРАЇНА – 2:3
Голи: Хемад (55, з пенальті), Бен Сахар (63) – Гусєв (17, із пенальті), Коноплянка (45), Ярмоленко (61).
Україна: Шовковский (Дикань, 46), Селін, Гусєв (Бутко, 90+2), Хачеріді (Мандзюк, 46), Михалик, Ярмоленко, Ротань (Гармаш, 76), Тимощук, Коноплянка, Девич (Алієв, 46), Воронін (Мілевський, 46). 
Ізраїль: Ават, Шпунгін (Габай, 63), Бен Хаїм, Гершан, Бен-Даян (Цедек, 87), Коен (Дамарі, 75), Натхо, Меліксон, Рафаелов (Зеаві, 46), Бенаюн (Бен Сахар, 46), Барда (Хемад, 46).

Збірна України, яка готується до домашнього ЄВРО-2012, на стадіоні «Мошава» в Петах-Тікві здолала ізраїльтян – 3:2.

У наставника українців Олега Блохіна не обійшлося без кадрових проблем напередодні першого матчу збірної в 2012 році. Так, багаторічний капітан синьо-жовтих Андрій Шевченко зазнав ушкодження. В лазареті перебуває також захисник донецького «Шахтаря» Ярослав Ракицький. Тренерський штаб було вирішив замінити гірника його одноклубником Дмитром Чигринським, однак той, як з'ясувалося, працює за індивідуальною програмою.

Сьогоднішній суперник збірної України, хоч і не топ-команда Європи, зате входить у п'ятірку найбільш незручних опонентів синьо-жовтих. Це, можливо когось здивує, але до сьогодні українці жодного разу не перемогли футболістів із Близького Сходу в чотирьох спарингах.

Незважаючи на рясний дощ і важке поле «Мошави», команди жваво розпочали поєдинок. Уже на другій хвилині був створений перший момент. Олег Гусєв доправив м'яча у штрафний по правому флангу, віддав передачу Марко Девичу, який, обігравши двох захисників, пробивав метрів із десяти – м'яч пролетів поруч з дальньою стійкою.

Підопічні Елі Гутмана з відповіддю не забарились. Штрафний із лівого флангу виконав Бебрас Натхо, навісивши у воротарський майданчик, де Рамі Гершон без перешкод бив головою – трохи невлучно. Далі на полі панувала рівна гра, яку перервав епізод на 17-й хвилині. Андрій Ярмоленко в безпосередній близькості до воріт Дуду Авата отримав підніжку, заробивши пенальті. Олег Гусєв підійшов до «точки» й не схибив – 1:0.

Пропущений гол трохи розбурхав активність господарів і вони почали гостріше атакувати. Зокрема, загрожував володінням Олександра Шовковського Елянів Барда, який із лівого кута штрафного потужно пробив над поперечкою. Підопічні Блохіна не розгубилися і дуже швидко відсунули суперників на їхню половину, а на 36-й хвилині ледь не подвоїли перевагу. Ярмоленко віддав передачу на хід активному Девичу, який вийшов сам на сам із кіпером гостей, але переграти його не зумів – той ногою парирував м'яч після удару українського форварда.

Перед самою перервою ізраїльтяни змусили понервувати українську дружину. Після подачі зі штрафного з лівого флангу Барда виграв верхову боротьбу й був близький до гола. Шовковський задалеко вийшов із воріт і поглядом супроводжував м'яч, який пролетів трохи вище поперечини. Українці на це відреагували атакою і збільшили перевагу. Це Євген Коноплянка після пасу Ярмоленка більярдним ударом із лівого кута штрафного відправив м'яч у дальній кут.

На другий тайм наставники зробили низку замін, які збільшили темп  гри, що в результаті позначилося на результативності обох команд. Так, на 55-й хвилині Томер Хемад скоротив відставання після удару з пенальті, призначеного за гру рукою Віталія Мандзюка.

Промайнуло шість обертів секундної стрілки, як красива комбінація за участю Коноплянки, Олександра Алієва та Ярмоленка завершилась голом останнього. Але недовго українці володіли перевагою в два м'ячі, бо вже на 63-й хвилині в результаті контратаки Бен Сахар опинився неприкритим на лівому краю штрафного й завдав разючого удару в дальній кут воріт Андрія Диканя.

Надалі обидві команди продовжили демонструвати комбінаційну гру, створюючи моменти, але втілитись у життя їм не судилося то через невдалу реалізацію, то завдяки вмілій грі голкіперів. Під кінець близьким до успіху був Алієв, який після прострілу Гусєва пробив із льоту – трохи невлучно. В підсумку українці втримали перемогу – першу над ізраїльтянами.

ua.uefa.com