Єврo-2012

Стадіони

Позитивний «Олімпійський»

За матеріалами УНІАН Операційний директор Євро-2012 Мартін Каллен позитивно оцінив хід реконструкції національного спортивного комплексу «Олімпійський». Про це повідомив міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко. За його словами, експерт УЄФА «півгодини особисто подивився, що відбувається на НСК і був позитивно вражений».

2009-08-18 12:20

Юрій Павленко пояснив, що делегація експертів УЄФА на чолі з операційним директором турніру перебуває в Україні з метою моніторингу стану підготовки до чемпіонату. Він підкреслив, що експерти УЄФА, в тому числі й Мартін Каллен, постійно проводять подібні перевірки, і за їх результатами складають звіти про стан підготовки України до Євро-2012.

Крім того, міністр пожалкував, що на відміну від експертів УЄФА жоден народний депутат України, навіть члени Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з перевірки дотримання законодавства при проведенні реконструкції НСК «Олімпійський» жодного разу не відвідали стадіон. Але при цьому, зазначив Юрій Павленко, вони «наговорили багато упереджених і в окремих частинах просто неправдивих речей».

Як повідомив міністр, учора на засіданні колегії Міністерства сім’ї, молоді та спорту було прийнято рішення про направлення до голови ВР Володимира Литвина, народних депутатів та членів ТСК звернення щодо порядку оприлюднення у ЗМІ попередніх висновків цієї комісії.

Що до самого національного спортивного комплексу «Олімпійський», на сьогодні виконано майже всі вимоги УЄФА для того, щоб фінальний матч Євро-2012 року відбувся у Києві на цьому стадіоні, зазначив він на брифінгу.

Юрій Павленко нагадав, що після останнього засідання виконкому УЄФА минулої весни до НСК «Олімпійський» було висунуто 12 вимог, які Україна повинна була виконати до 31 серпня, щоб фінальний матч відбувся в Києві.

«Майже всі 12 вимог, поставлені УЄФА вже виконано на сьогодні. До 31 серпня будуть виконані всі вимоги, висунуті УЄФА до НСК «Олімпійський», – сказав він та додав, що це буде гарним аргументом на користь проведення фіналу чемпіонату саме у Києві.

Міністр також повідомив, що найближчим часом в Інтернеті розпочнеться трансляція робіт з реконструкції стадіону. Для цього, за його словами, на НСК «Олімпійський» вже встановлено 4 веб-камери.

Крім того, Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту до 19 серпня розгляне скарги учасників тендера з відбору виконавця робіт з будівництва навісу над трибунами стадіону і прийме остаточне рішення щодо переможця.

За словами Юрія Павленка, «Київміськбуд», як генеральний підрядник реконструкції, провів тендер у відповідності до законодавства і визначив виконавцем робіт дніпропетровську компанію «Майстер Профі». Після оголошення результатів тендеру, як зазначив міністр, «традиційно інші учасники конкурсу подали скарги».

Він повідомив, що отримав ці скарги і наразі Мінспорту, як замовник, проводить їх детальне вивчення і ознайомлення з аргументацією. Також працює й незалежна експертна група, яка оцінює можливості переможця та інших учасників конкурсу. Остаточне рішення за цим питанням буде прийнято у середу, 19 серпня.

«Ми після детального ознайомлення винесемо свою остаточну позицію стосовно погодитися чи не погодитися з рішенням тендерного комітету. Це теж у наших повноваженнях», – сказав Юрій Павленко. Після цього, додав він, розпочнеться реалізація проекту. Міністр підкреслив, що будівництво навісу над трибунами спорткомплексу є дуже складною технологічною складовою всього проекту реконструкції НСК «Олімпійський» до Євро-2012.

Крім цього, за словами Павленко, вже сьогодні розробляється бізнес-план використання спорткомплексу після Євро-2012. За його словами, НСК, хоча і буде в державній власності, не повинен стати тягарем для держбюджету.

Юрій Павленко повідомив, що для забезпечення функціонування спорткомплексу після його введення в експлуатацію щорічно необхідно буде близько 40 млн. грн. І ці кошти, додав він, спорткомплекс повинен заробляти самостійно. З цією метою міністерство спільно з фінськими та британськими консультантами розробляє бізнес-план та структуру НСК «Олімпійський», які забезпечать його оптимальну і ефективну експлуатацію після чемпіонату Європи з футболу 2012 року.