Єврo-2012

Турнір

«ЄВРО-2012 було фантастичним»

На прес-конференції у Києві операційний директор УЄФА Мартін Каллен та директор ЄВРО-2012 в Україні Маркіян Лубківський зазначили, що пишаються організацією турніру.

UEFA.com

2012-07-16 17:30

На сьогоднішній прес-конференції у Холі чемпіонів НСК «Олімпійський» операційний директор UEFA Events SA Мартін Каллен та директор турніру в Україні Маркіян Лубківський підбили підсумки проведення ЄВРО-2012, оцінивши його організацію на відмінно.

«ЄВРО-2012 – це наймасштабніша подія в історії Незалежної України і найкраще організований спортивний захід, – наголосив Маркіян Лубківський. – Ми всі можемо ним пишатись, адже його проведення вимагало неймовірних зусиль з боку УЄФА, приймаючої асоціації (ФФУ) та місцевого оргкомітету, українського уряду, а також наших польських колег. Цей турнір встановив надзвичайно високі стандарти організації футбольних матчів, котрих буде дуже важко досягти на наступних змаганнях».

«Нам вдалось провести фантастичний чемпіонат Європи, і ми дуже щасливі рівнем його організації як в Україні, так і в Польщі. Президент УЄФА Мішель Платіні та глава Федерації футболу України Григорій Суркіс, як і вся велика європейська футбольна родина, залишились вельми задоволені турніром», – зазначив Мартін Каллен, підкресливши, що ЄВРО-2012 викликав неймовірний інтерес у всьому світі й побив низку рекордів.

Зокрема, безпосередньо на стадіонах за матчами спостерігало 1,44 мільйона глядачів, що є абсолютним рекордом чемпіонатів Європи. До слова, найбільшу аудиторію на ЄВРО-2012 зібрав не фінальний матч, а поєдинок Англії та Швеції на НСК «Олімпійський» (64 640). Загальна наповненість арен протягом турніру склала 98,6%. «І це нормально, – пояснив Каллен. – Завжди хтось із власників квитків не приїжджає. А в цілому це дуже високий показник».

Небаченою популярністю користувались офіційні фан-зони. За період ЄВРО-2012 вони зібрали понад сім мільйонів відвідувачів, з котрих 2,186 млн – у Києві. Найбільший інтерес, звісно, викликав фінал – подивитися матч між збірними Італії та Іспанії у всіх восьми фан-зонах прийшло 539 000 уболівальників. А от «індивідуальний» рекорд був встановлений у Харкові 13 червня, коли в місцеву фан-зону завітали 300 тисяч уболівальників.

Вражаючу статистику подарували й телетрансляції. Скажімо, У польщі двобій Кадри з Росією зібрав рекордну аудиторію (14,7 мільйона глядачів). Англія – Італія став найпопулярнішим чвертьфіналом в історії ЄВРО. Півфінальна дуель Іспанії з Португалією привабила найбільшу кількість глядачів у Іспанії за всю історію (15,5 млн у середньому; 17,9 млн – у пікові моменти). До того ж щонайменше один із п'яти вболівальників дивився ігри не вдома, що значно підвищує реальну величину аудиторії.

Окремо учасники прес-конференції зупинились на питаннях інфраструктури ЄВРО-2012. «Ми залишились дуже задоволені інфраструктурою, котру Україна підготувала до турніру, – підкреслив Мартін Каллен. – Ви самі маєте можливість бачити зміни, які пережила країна. Для прикладу можете просто проїхатись із аеропорту «Бориспіль» до НСК...» Маркіян Лубківський погодився: «За це українському уряду можна поставити виключно відмінну оцінку!»

За словами директора турніру в Україні, аеропорти в Україні чудово впоралися із навантаженням під час ЄВРО. «Приміром, «Бориспіль» у день фіналу пропустив крізь себе 45 тисяч пасажирів, 630 авіаресів та 450 чартерів (приліт та відліт)», – розповів Лубківський, додавши, що ані в команд, ані в представників родини УЄФА не було жодних нарікань на бази, готелі, транспорт та безпеку. З найкращого боку проявили себе і 2879 волонтерів та 3760 стюардів в Україні.

uefa.com