Єврo-2012

Турнір

На марші – 14 претендентів

Перед останнім туром групового раунду ЄВРО-2012 на вісім чвертьфінальних путівок претендують 14 команд. UEFA.com аналізує турнірне становище й оцінює шанси на вихід у плей-офф кожного з учасників. Розрахунки, наведені нижче, – лише для інформації. Їхнє офіційне підтвердження буде зроблено…

UEFA.com

2012-06-16 14:00

…УЄФА по закінченню матчів відповідно до статей 8.07 і 8.08 Положення про чемпіонат Європи-2010/12.

Група А: субота
Греція (1 очко) – Росія (4), Чехія (3) – Польща (2)


Росії достатньо зіграти внічию, вона навіть може дозволити собі поразку з різницею до шести м'ячів за умови, що в іншому матчі буде підписана мирна угода.

Греція пройде далі, тільки якщо виграє.

Чехію влаштує перемога. Згодиться і нічия, якщо Греція обіграє Росію з різницею в п'ять або менше м'ячів.

Польща пройде далі, тільки якщо виграє.

Група B: неділя
Данія (3) – Німеччина (6), Португалія (3) – Нідерланди (0)


Німеччина ще не забезпечила собі участь у чвертьфіналі, але, навіть зігравши внічию, гарантовано опанує першу сходинку. Бундестім зійде з дистанції, якщо програє данцям з різницею в два м'ячі чи більше, і при цьому Португалія завдасть поразки Нідерландам.

Данія, вигравши, стовідсотково вийде з групи. Нічиєї буде достатньо їй, тільки якщо Португалія поступиться помаранчевим. Поразка ж данців поставить хрест на їхніх амбіційних планах.

Португалія отримає путівку, якщо переможе, і водночас Данія обіграє Німеччину (тільки не з рахунками 2:1 і 1:0). Підопічні Паулу Бенту залишаться в обоймі, й уклавши мир, але тільки якщо данці не виявляться сильнішими за німців. Португалію може влаштувати і поразка в один м'яч, якщо при цьому не наберуть очок і хлопці Мортена Ольсена.

Нідерланди мають перемагати португальців з різницею не менше ніж у два м'ячі й молитися, щоб Данія поступилася Німеччині. Будь-який інший підсумок залишить віце-чемпіонів світу за бортом ЄВРО-2012.

Група C: понеділок
Хорватія (4) – Іспанія (4), Італія (2) – Ірландія (0)


Іспанія вирішуватиме найпростіше завдання: нічия гарантує їй участь у плей-офф, перемога забезпечує перше місце в групі.

Хорватія, зрозуміло, розташується на першій сходинці, якщо здолає Іспанію. Її також виведе з групи будь-яка нічия, окрім 0:0 чи 1:1. Мирова угода без забитих голів вкупі з виграшем Скуадри Адзурри означатиме для картатих припинення боротьби. Підсумок 1:1 влаштує Хорватію, якщо Італія не здолає Ірландію з рахунком 3:1 або більше. Срна та компанія може дозволити собі програти, якщо апеннінці втратять очки.

Італія має перемагати і сподіватися, що інша гра не закінчується результативною нічиєю – 2:2 або більше. Якщо в паралельному матчі буде зафіксований рахунок 1:1, то підопічнимі Чезаре Пранделлі необхідно брати гору з рахунком 3:1 або більше, щоб обійти Хорватію. Якщо ж перевага Італії вимірюватиметься підсумком 4:0 або більше, цього буде достатньо, що гарантувати собі першу сходинку. За умови, що Хорватія з Іспанією не забиватимуть голів, Італія очолить групу, перемігши з будь-яким рахунком.

Ірландія втратила шанси на продовження боротьби у плей-офф, але вона підніметься на третю позицію, якщо здобуде три очки.

Група D: вівторок
Швеція (0) – Франції (4), Англія (4) – Україна (3)


Франція піде далі, якщо не програє. Якщо ж сильнішою виявиться Швеція, то підопічні Лорана Блана мають надіятися на те, що поступиться Англія й матиме після цього гірші показники – різницю м'ячів і кількість забитих м'ячів.

Англію влаштує нічия. Якщо вона програє, то має сподіватися що Франція також зазнає поразки, після чого триколірні матимуть гіршу ніж у англійців різницю м'ячів і гіршу ніж у них кількість м'ячів забитих (у рейтингу збірних Англія стоїть вище).

Україна опиниться в чвертьфіналі, тільки якщо покладе на лопатки англійців.
Швеція не підніметься вище четвертої сходинки, навіть якщо здолає Францію. 

Плей-офф

Чвертьфінали
Четвер, 21 червня 2012 року
# 25: 1A – 2B, 21.45CET*, Варшава

П'ятниця, 22 червня 2012 року
# 26: 1B – 2A, 21.45CET, Гданськ

Субота, 23 червня 2012 року
# 27: 1C – 2D, 21.45CET, Донецьк

Неділя, 24 червня 2012 року
# 28: 1D – 2С, 21.45CET, Київ

Півфінали
Середа, 27 червня 2012 року
# 29: П25 – П27, 21.45CET, Донецьк

Четвер, 28 червня 2012 року
# 30: П26 – П28, 21.45CET, Варшава

Фінал
Неділя, 1 липня 2012 року
# 31: П29 – П30, 21.45CET, Київ

*Вказаний київський час

УЄФА вніс зміни в положення про розподіл місць на груповому етапі після відповідного рішення Виконкому УЄФА на засіданні в Стамбулі 20 березня 2012 року. Зміни були зроблені, щоб позбутися суперечливих моментів, коли у загальній кількості зацікавлених команд треба визначити найкращу в окремій парі.

Пункт 08.07 Регламенту проведення чемпіонату Європи з футболу-2010/12 тепер містить пункт d), що виділений жирним.

«Якщо дві або більше команд здобули однакову кількість очок після завершення групового раунду, то для остаточного розподілу місць застосовуються наступні критерії:

a) Більша кількість очок, набраних у матчах між цими командами;

b) Краща різниця м'ячів у матчах між цими командами;

c) Більша кількість голів, забитих у матчах між цими командами;

d) Якщо після застосування критеріїв a)-с) дві команди з числа зацікавлених як і раніше перебувають у рівному становищі, то критерії а)-с) повторно застосовуються виключно до очної суперечки між цими двома командами для визначення розподілу місць. Якщо ця процедура не дозволяє виявити сильнішого, то критерії е) – i) застосовуються в зазначеному нижче порядку;

e) краща різниця м'ячів у всіх матчах групи;

f) більша кількість забитих м'ячів у всіх матчах групи;

g) позиція національної асоціації у рейтингу УЄФА (див. додаток I, пункт 1.2.2);

h) рейтинг fair play (у фінальному турнірі);

i) жеребкування.

ua.uefa.com