Єврo-2012

Турнір

Позитивний звіт П'єрлуїджі Колліни

Старший офіцер УЄФА з арбітражу П'єрлуїджі Колліна висловив своє задоволення якістю роботи рефері в усіх 24 зустрічах групового етапу ЄВРО-2012, а також похвалив гравців за їхню поведінку.

UEFA.com

2012-06-21 09:20

Колліна, оцінюючи суддівство під час матчів у групах, зазначив, що зустрічі між членами Комітету УЄФА у справах суддівства та представниками команд до турніру зіграли чималу роль у тому, що поки турнір проходить із мінімальною кількістю інцидентів.

«Судді пройшли довгий період підготовки в різних аспектах. Метою було допомогти їм максимально добре зробити свою роботу на полі, – заявив досвідчений італієць, якому свого часу самому доводилося працювати на найвідповідальніших матчах світового футболу. – В минулі два роки ми отримували хороші відгуки про роботу рефері. Загальний настрій у футбольному світі щодо суддівського питання дуже позитивний, і ми цим задоволені».

«Дванадцять арбітрів, обраних для роботи на ЄВРО-2012, абсолютно точно входять у число найкращих суддів Європи, – додав Колліна. – Після перших 24 матчів ми задоволені їхньою роботою. Ми намагалися домогтися послідовності, що завжди дуже важливо при інтерпретації правил гри на полі, особливо коли мова йде про офсайд і фол. Нам треба було домогтися послідовності, і мені здається що на цьому турнірі нам це вдалося».

Перед початком чемпіонату Європи, представники суддівського комітету УЄФА зустрічалися з гравцями й тренерами збірних, щоб пояснити їм інструкції, дані арбітрам ЄВРО-2012. «Ми відчували необхідність зробити так, щоб гравці й тренери розуміли рішення суддів, – пояснив Колліна. – Повинен сказати, що поки відгуки дуже позитивні. Поведінка гравців із точки зору співпраці із суддями й прийняття їхніх рішень була дуже хорошою. Абсолютно точно інцидентів на поле стало менше. У нас не було червоних карток за неспортивну поведінку або грубість. Я хочу використати нагоду й подякувати всім гравцям, які грали в перших 24 матчах».

Колліна сказав, що останнім часом також зросла роль підготовки лінійних арбітрів. «У сучасному футболі офсайд став іще більш важливий. Ми вирішили приділити якомога більше уваги лінійним арбітрам. Штат колишніх суддів на лінії перед ЄВРО працював із низкою чинних арбітрів, і навіть тут у нас в роль інструкторів присутні кілька ветеранів».

«Коли помічник арбітра на лінії приймає рішення, він може або підняти прапор, або залишити його опущеним. Ми вивчили всі рішення, прийняті асистентами в районі лінії офсайду й не більше ніж за метр від неї – в кожному з таких епізодів лінійний повинен був або підняти прапор, або не піднімати його. Арбітрам довелося за 24 матчі прийняти 302 подібні рішення, з яких 289 були правильними, а 13 – неправильними. Це дає нам точність 95,7%, і це прекрасний результат», – додав Колліна.

«Ще важливіше те, що 19 голів були забиті після того, як лінійні арбітри приймали правильне рішення не «запалювати» офсайд. Я думаю, що ми повинні бути дуже задоволені роботою суддів на лінії».

У кожному з 31 матчу в Україні й Польщі на поле виходить головний суддя, два його помічники, резервний арбітр, а також двоє додаткових рефері. У бригаді числиться також резервний лінійний арбітр. Додатковий помічники головного судді розташовуються за лицьовою лінією в рамках експерименту, схваленого Міжнародною радою футбольних асоціацій (IFAB). В їхнє завдання входить спостереження за подіями в штрафному майданчику й поряд із ним.

«Загалом, додаткові помічники арбітра вплинули на рішення головного судді 16 разів за 24 матчі. У тому числі в трьох ситуаціях, коли треба було приймати рішення про те, чи був гол чи ні. Два рішення були абсолютно правильними, одне, на жаль, не було – це була людська помилка. Це єдина проблема, яка в нас виникла в ході цього експерименту за велику кількість поєдинків Ліги чемпіонів УЄФА, Ліги Європи УЄФА та ЄВРО. Ми зробили все від нас залежне, щоб експеримент удався. Ми ретельно готуємо додаткових помічників арбітра до будь-яких ситуацій, які можуть трапитися на поле».

ua.uefa.com