Єврo-2012

Турнір

Ланьо: «ЄВРО «заразило» всіх»

Сьогодні добігають кінця матчі групового етапу ЄВРО-2012. Однак, попереду на любителів футболу чекає ще чимало яскравих матчів. Про свій погляд на українсько-польське ЄВРО сьогодні ми попросили розповісти голову Федерації футболу Закарпаття Михайла Ланя.

Павло БІЛЕЦЬКИЙ, Karpatnews.in.ua

2012-06-19 17:20

– Михайле Івановичу, як ви оцінюєте рівень підготовки України до ЄВРО і взагалі, які враження від турніру?
– ЄВРО-2012, перш за все, – велике свято футболу, свято мільйонів уболівальників цього най популярнішого виду спорту. Цей чемпіонат континенту для нас особливий. Вперше в історії футболу він проходить в Україні та Польщі. Що ж до підготовки, то ми з гордістю відзначаємо, що прекрасно підготовлені наші стадіони, «фан-зони», практично на кожному матчі маємо переповнені трибуни та чудову спортивну атмосферу. Мушу сказати, що на мій погляд, Україна та Польща нічим не поступаються тим країнам, які приймали євро до сьогодні.

– Ви вже відвідували якийсь із матчів нашого Євро?
– Так. Мені пощастило побувати на грі Україна – Швеція, від якої я, як, гадаю, і всі громадяни України, отримав незабутні враження. На «Олімпійському» панувала незабутня атмосфера. Приємно констатувати, що наші футболісти показали футбол високого рівня та заслужено перемогли. Там, на стадіоні, особливо відчуваєш, що ЄВРО-2012 «заразило» всіх: і чоловіків, і жінок, і дітей. Маю сказати, що я із великим задоволенням дивлюся матчі чемпіонату у сімейному колі. Разом з дружиною та дітьми. Особливо переживаємо, коли грає збірна України…

– Федерація футболу Закарпаття (ФФЗ), яку Ви очолюєте вже шостий рік, якось відзначила проведення ЄВРО-2012?
– Звичайно. Напередодні чемпіонату Європи ми провели масові змагання у кубку з футболу ЄВРО-2012 серед школярів області, в яких взяли участь більше 5000 юних футболістів. Наші діти також були учасниками і республіканських змагань з елементів техніки гри у футбол. У результаті мені приємно, що двоє кращих хлопчиків були відібрані для винесення прапору ЄВРО-2012 у фінальному матчі.

– А чим живе Федерація нині, під час самого турніру Євро 2012?
– Працюємо у звичайному режимі згідно затвердженого плану. От, наприклад, минулого тижня закінчили чемпіонат дитячо-юнацької футбольної ліги Закарпаття у двох вікових групах серед діточок 1997-1998 та 1999 -2000 років народження. У змаганнях взяло участь більше 50 дитячих команд. Фінальні змагання пройшли в Ужгороді. Всі учасники були нагороджені призами, призери змагань отримали медалі та грамоти, а переможців змагань Федерація нагородила комплектами нової футбольної форми. 23 червня відбудеться навчальний семінар для арбітрів області. 26-го проводимо турнір з футболу серед ветеранів пам’яті Олега Іщенка. А в липні на Берегівщині пройде розіграш Кубку області з пляжного футболу. І , безумовно, набирає силу чемпіонат області серед аматорських команд. На перемогу, як у вищій так і в першій лізі, претендують 5-6 команд, матчі проходять у безкомпромісній боротьбі і, думаю, чемпіон виявиться тільки в останніх турах.

– Повертаючись до ЄВРО-2012, хочеться дізнатися ваш прогноз: чи зможе Україна вийти з групи і кого ви бачите переможцем цього великого турніру?
– Без сумніву, ми всі будемо вболівати за нашу збірну, і я сподіваюсь, що ми переможемо Англію. Але фаворитами чемпіонату я вважаю команди Франції, Іспанії та Німеччини.

karpatnews.in.ua