Єврo-2012

Турнір

Каллен: Україна – відкриття ЄВРО-2012

ЄВРО-2012 – вже історія. Місія УЄФА згортає свою діяльність в Україні. Чим запам’ятався чемпіонат-2012, Україна для функціонерів Європейської футбольної асоціації, Інформаційний центр «Україна-2012» запитав в  операційного директора турніру  Мартіна Каллена.

Ukraine2012.gov.ua

2012-07-06 14:00

– Президент УЄФА Мішель Платіні на підсумковій прес-конференції вже підвів риску під Євро-2012. І однозначно оцінив турнір як успішний проект. Він також додав, що планку нових стандартів, встановлених Україною та Польщею, буде важко взяти наступним приймаючим країнам. Які б саме стандарти ви виділили?
– Євро-2012 справді  принесло успіх УЄФА, Україні та Польщі. Це Євро запам’ятається всім чудовою організацією, унікальною атмосферою і добротним футболом. Усі наші партнери задоволені рівнем послуг. Успіх турніру залежав і від залучених технологій, високого рівня послуг, які надавали офіційні партнери УЄФА. У порівнянні з попередніми, зросли показники трансляції. Цього разу євроматчі подивились понад 200 країн.

– Трансляція матчів особливо запам’яталась всім фанам, телеглядачам. Іноді здавалось, що її знімають за кіношною режисурою.
– Євро-2012 – найпрогресивніший чемпіонат з точки зору залучення технологій. У тому числі і до трансляції, перед якою ставились вимоги дати картинку добротного футболу, живих емоцій, переживання вболівальників. Зображення справді було багатим, у цьому треба завдячувати в тому числі, новітнім технологіям.

Чемпіонат Європи 2012 року з футболу пройшов з використанням найсучасніших технологій, за останньою модою ІТ у світі. З точки зору технологій – Євро найтехнологічніший порівняно з усіма попередніми. Хоча не можу сказати, що через 4 роки не з’явиться щось ще новіше, адже усі знають, як швидко розвиваються ІТ-технології, телебачення, зв’язок. Але це вже традиція: кожен турнір УЄФА намагається тримати високу планку залучення найпрогресивніших технологій.

– Ви пропрацювали в Україні 4 роки. Що можете сказати про країну, українців?
– Кожному, хто приїжджає в Україну і побуде тут хоч тиждень, ця країна западає глибоко в серце. Звісно, після 4 років роботи я дуже прив’язаний до України – у мене з’явилось багато друзів, партнерів, зав’язались добрі стосунки. Тут – красиві і гостинні люди, є чудові можливості для розвитку проектів, бізнесу. Тішить, що до України приїхало так багато вболівальників. Для багатьох з них Україна стала відкриттям.

Тому я розумію 500 вболівальників, які, як пишуть в ЗМІ, залишились у Києві після Євро. Чудове місто, сонячна погода, милі люди, смачна їжа – чому б тут не провести ще три тижні?

– Ви праві – багато вболівальників оцінили нашу кухню. Зізнайтесь чесно, що більше  припало до душі – борщ, вареники чи сало?
– Сало. У поєднанні з горілкою  воно завжди допомагало порозумітись і налагодити необхідні контакти.

– Українці кажуть, що з Євро їм найбільше запам’ятаються  гроза в Донецьку, незарахований гол Україні і армії вболівальників, які розважались в центральній частині приймаючих міст. Що найбільше запам’ятається вам?
– Гроза в Донецьку. Це був найскладніший момент, коли необхідно було вирішувати все за лічені хвилини. Звісно, як на кожному чемпіонаті, найбільше запам’ятовується матч-відкриття і матч-закриття, коли дається довгоочікуваний старт, а в кінці підбиваються підсумки і визначається найсильніша команда.

– Мішель Платіні заявив, що Євро-2020 може відбутися в окремих містах? Це буде зовсім інший формат турніру?
– Наступного разу Євро відбудеться у Франції за подібною схемою, що й Євро-2012. Щодо проведення фінальної частини турніру в різних містах Європи – це хороший проект, але він поки що розглядається.

Ukraine2012.gov.ua