Україна

Кубок

«Динамо» з Кубком України! Звіт про фінал

«Динамо» відігралось після швидкого гола «Ворскли» і в надзвичайно драматичній та затяжній серії пенальті завоювало Кубок України – вперше з 2015 року.

Влад МИРЕНКО

2020-07-09 00:38

Після кількох переносів, дещо безладно влаштованих ФФУ/УАФ, багатостраждальний фінал Кубку України 2020 року відбувався у Харкові. На жаль, за порожніх трибун, попри звернення київського «Динамо» до федерації та міністерства охорони здоров’я з проханням дозволити хоча б часткове наповнення трибун – звісно, із ретельним дотриманням медичного протоколу та соціальної дистанції.

Переходячи, власне, до матчу, слід відзначити, що він почався із хвилини мовчання в пам'ять про видатного футболіста та просто легендарну особистість – Володимира Трошкіна…

Якщо в обоймі тренера «Ворскли» Юрія Максимова були всі найсильніші кадри, то у керманича киян Олексія Михайличенка вистачало втрат – у першу чергу в лінії оборони. Зокрема, були відсутні в заявці Попов та Бурда, які не встигли належним чином відновитись після травм, а також дискваліфікований Пиварич.

Відтак, у центрі оборони знову вийшов юний Сирота. На лівий фланг нарешті повернувся Миколенко, а от Циганков, який також пропускав нещодавній драматичний матч прем’єр-ліги з «Шахтарем», залишився у резерві. Також на лаві запасних опинилися обидва номінальні центральні нападники «Динамо», яких тренер включив у заявку на фінал: Русін та Соль. Відповідно, в ролі «дев’ятки» вийшов вінгер Вербич, а його місце на лівому фланзі зайняв Де Пена.

Матч почався нервово для полтавців: Ндіає ледь не подарував м’яча Буяльському вже на першій хвилині, але захисника підстрахував Різник. Проте невдовзі вже нервували кияни, коли Сапай небезпечно прострілював на Кулача. Як не дивно, саме «Ворскла» спробувала почати гру першим номером.

На дев’ятій хвилині дався взнаки брак досвіду 20-річного Сироти, який пішов у занадто ризикований підкат проти Кулача і заробив не тільки жовту картку, але й штрафний. Із одного стандарту «Ворскла» заробила інший – кутовий, а вже після його розіграшу і подачі Кане м’яч дещо курйозним чином потрапив до Степанюка, який буквально з двох метрів переправив його в порожній кут!

Буквально за п’ять хвилин Сирота міг зрівняти рахунок уже після кутового «Динамо», але його потужний удар головою відбив Різник. Добре стріляв із дальньої відстані Де Пена – мимо воріт. Одним словом, киян пропущений гол розізлив, і вони активно пішли вперед, а «Ворскла» переорієнтувалась на контратаки.

На 26-й хвилині просто зобов’язаний був забивати Вербич, якому Миколенко ідеально виклав м’яча на ногу. Компліменти Різнику за його реакцію, але відверто – гравець рівня Вербича з кількох метрів без перешкод повинен забивати будь-кому й за будь-яких обставин.

Утім, невдовзі Вербич виправився – причому в набагато складнішій ситуації. Після скидки головою Де Пени словенець майже на лінії воротарської зони чудово розвернувся із Чеснаковим на плечах і сильно пробив у верхній дальній кут – 1:1!

Біло-сині продовжували тиснути і створювати моменти. Небезпечно бив головою той же Вербич. Добряче приклався до м’яча здалеку Де Пена. Цитаїшвілі класно накрутив суперника у штрафному майданчику, але прострілив у нікуди. Різник записав на свій рахунок черговий сейв після удару дуже активного Вербича.

«Ворскла» у цьому проміжку – крім самовідданої, хоч і не бездоганної гри в обороні – відзначилась хіба що невдалою спробою Кане намалювати пенальті. Однак зрештою на перерву команди пішли за рівного рахунку, хоча, відверто кажучи, «Динамо» награло набагато більше, ніж на один гол.

Другий тайм знову активніше почала «Ворскла». Розвівши з центра поля, полтавці одразу ж провели небезпечну атаку: Кане промчав лівим флангом і лише трішки не влучив у дальній кут воріт Бущана. Потім Кулач не влучив по м’ячу в районі 11-метрової позначки після прострілу Кане. «Динамо» відповіло чудовим, але трішки неточним ударом Цитаїшвілі, замість якого невдовзі вийшов Циганков.

Між тим, кияни взяли гру під свій контроль, і на 62-й хвилині могли вийти вперед, але Різник знову видав неймовірний сейв, відбивши м’яча ногою після рикошету від Ндіає. За мить Де Пена прекрасно подав, але Вербич і Циганков не зуміли замкнути. Полтавці відповіли гострою контратакою, але в Кулача удар не вийшов. Набагато краще пробивав Буяльський, але теж неточно.

На 71-й хвилині Шепелєв забив після прострілу Циганкова, але арбітриня Монзуль скасувала гол через положення поза грою. Але у кого? Шепелєв в офсайді не був, щоправда за ним – в положенні поза грою – знаходився Вербич. Вочевидь, бригада рефері та ВАР у особі Романова вирішили, що Вербич брав активну участь в ігровому епізоді, але цей вердикт дуже і дуже спірний…

Тим часом «Ворскла» буквально закрилась на своїй половині. Чи то «Динамо» її закрило. На 81-й хвилині лише відчайдушний підкат Ндіає став на заваді Вербичу, який пробивав із меж площі воріт після атаки, яку чудовим пасом надихнув Циганков. Наприкінці був шанс продертись між захисників у Буяльського, але динамівець упав у боротьбі – швидше за все, із утоми, та Монзуль розцінила це як симуляцію й показала гравцю попередження.

Гра перейшла в додатковий час, причому до цього моменту Михайличенко зробив лише одну заміну, незважаючи на те, що «Динамо» на вихідних провело важкий матч з «Шахтарем», а «Ворскла» (що змінила двох гравців у основний час) задіяла у попередньому турі УПЛ резервний склад на чолі з Віталієм Косовським.

За традицією – початок тайму був за «Ворсклою», і в одному з епізодів кияни кілька разів поспіль блокували удари суперників. Біло-сині швидко перехопили ініціативу, багато і великими силами атакували, та реалізувати перевагу не могли. Напруга росла, в тому числі й через дії арбітрів, які украли у «Динамо» кілька законних кутових.

Хвилин за п’ять до кінця ігрового часу Де Пена небезпечно пробивав головою, але не влучив у ближній кут. Кияни атакували до останньої секунди, але все марно…

Усі чекали, що наприкінці другого додаткового тайму на заміну вийде 16-річний воротар полтавців Ісенко, який став героєм серії пенальті в півфіналі проти «Маріуполя». Однак до цього моменту Максимов використав всі нагоди для замін (останню – на травмованого Степанюка), і на 11-метрові у «Ворскли» залишився Різник, який упродовж гри не одноразово рятував свою команду.

Але в серії пенальті героєм стати він не зміг – хоча був дуже близький, коли парирував удар Миколенка. Це був перший промах киян аж у восьмій (!) спробі. Щоправда, перед цим Бущан парирував 11-метровий Сапая, тож ця наднапружена перестрілка продовжилась. Однак далі здали нерви у Баєнка, який запустив м’яча по горобцях, тоді як Шабанов свою справу зробив і приніс перемогу «Динамо».

Київ з Кубком України – вперше з 2015 року! А «Ворскла» – з повагою всієї футбольної України за такий неймовірний шлях у цьому турнірі.

Фінал Кубку України-2020
ДИНАМО – ВОРСКЛА – 1:1 (пен. 8:7)
Голи:
 0:1 Степанюк (10), 1:1 Вербич (28)
Серія пенальті: 0:1 Пуцлін, 1:1 Вербич, 1:2 Кане, 2:2 Циганков, 2:3 Луїзао, 3:3 Кендзьора, 3:4 Опанасенко, 4:4 Де Пена, 4:5 Ндіає, 5:5 Андрієвський, 5:6 Чеснаков, 6:6 Сидорчук, 6:7 Пердута, 7:7 Шапаренко, 7:7 Сапай (воротар), 7:7 Миколенко (воротар), 7:7 Баєнко (мимо), 8:7 Шабанов.
«Динамо»: 
Бущан, Кендзьора, Сирота, Шабанов, Миколенко, Сидорчук, Цитаїшвілі (Циганков, 60), Буяльський (Шапаренко, 99), Шепелєв (Андрієвський, 117), Де Пена, Вербич.
«Ворскла»: Різник, Пердута, Чеснаков, Ндіає, Сапай, Скляр (Шехіч, 95), Пуцлін, Якубу (Опанасенко, 73), Кулач (Луїзао, 76), Кане, Степанюк (Баєнко, 115).
Попередження:
 Сирота (9), Шабанов (80), Буяльський (89), Вербич (113) – Скляр (41), Пердута (105+1)

footclub.com.ua