Україна

Кубок

Битва грандів: крізь призму часу

Інформ-служба ФФУ У чемпіонатах СРСР «Динамо» і «Шахтар» зіграли між собою 82 матчі. 41 перемога, здобута киянами, є рекордним показником команди у взаємовідносинах із конкретним суперником (стільки ж разів динамівці обігравали й московських армійців). 26 зустрічей завершилися внічию, в 15 випадках сильнішими були гірники. Співвідношення м’ячів ? 128:79 на користь «біло-синіх».

ffu.org.ua

2008-05-06 14:55

Найбільша перемога «Динамо» ? 5:0 (19 червня 1980 р.). Найдошкульніша поразка ? 0:6 (26 липня 1950 р.). Найрезультативніший матч ? 4:3 (8 вересня 1966 р.).

Найрезультативніша гра

У національних першостях перевага також на боці киян, які виграли 15 матчів із 32 очних двобоїв, десять звели внічию і сім ? програли. Співвідношення м’ячів ? 50:34. Динамівці двічі перемагали опонента з великим рахунком ? 3:0 (10 березня 1995 року та 1 вересня 1997-го), а найуспішнішими зустрічами для «Шахтаря» стали поєдинки 3 червня 2002 року й 15 липня 2004-го, коли гірники вигравали ? 2:0. Найрезультативнішу гру суперники провели 10 квітня 2004 р., коли динамівці перемогли головного конкурента на його полі ? 4:2. Серед зустрічей чемпіонату осібно стоїть «золотий» матч турніру-2005/06, що він приніс перемогу «Шахтареві» ? 2:1 у додатковий час.

Чотири зустрічі в фіналах

У рамках Кубку України сьогоднішні суперники зустрічалися чотири рази, у фінальних матчах розіграшів 2001/02, 2002/03, 2004/05 і 2006/07 рр. У першому випадку перемогу святкували «помаранчево-чорні» (3:2, у додатковий час), всі наступні побачення приносили успіх киянам ? 2:1, 1:0 і 2:1.

Двобої за Суперкубок

Лише «Динамо» і «Шахтар» сперечалися за Суперкубок нашої країни, заснований у 2004 році. Двічі основний час не називав переможця (обидва матчі завершилися з рахунком 1:1), й володар трофею визначався в серіях післяматчевих 11-метрових ? дебютний розіграш залишився за киянами, наступного року тріумфувала донбаська команда. Нарешті, влітку позаминулого року підопічні Анатолія Дем’яненка взяли гору над суперником за підсумком 90 хвилин гри ? 2:0. А в липні 2007-го суперечка знову дійшла до після матчевої лотереї (основний час ? 2:2), гору в якій узяли столичні футболісти.

Спогади про Кубок сезону

Свого часу цим двом колективам доводилося боротися й за радянський суперкубок, що тоді називався Кубок сезону. Обидва матчі також завершувалися серіями пенальті. В 1981 році в основний час суперники обмінялися голами, за 11-метровими виграли кияни ? 5:4. А за п’ять років, після нічиєї 2:2, столичні футболісти перемогли в «перестрілці» більш переконливо ? 3:1.

Протистояння грандів

Поєдинки «Динамо» ? «Шахтар» ? із тих футбольних спектаклів, яких завжди очікуєш із нетерпінням. Протистояння двох вітчизняних грандів, колективів із традиціями й амбіціями, командами, з якими останніми роками асоціюють український клубний футбол, боротьба двох розвинутих сучасних інфраструктур, двох філософій, червона нитка усіх внутрішніх турнірів. Ось і нинішнього сезону, що розпочався перемогою киян над гірниками в поєдинку за Суперкубок, два фаворити перетворили суперечку за головні національні призи на локальний двобій. І фінальний кубковий поєдинок відбуватиметься на тлі запеклої заочної боротьби за «золото» чемпіонату, що також додає інтриги сьогоднішньому двобою.

Кубкові бійці

І київський, і донецький колектив зажили собі слави кубкових бійців іще за радянських часів. Динамівці завойовували кришталево-сріблястий трофей дев’ять разів, за цим рекордним показником їх наздогнав тільки московський «Спартак». «Шахтар» був за крок від того, щоб вибороти приз тричі поспіль, однак у фіналі 1963 року, в суперництві з тими ж «червоно-білими», гірникам просто не дали виграти, оскільки тоді б кубок навічно прописався в Донецьку. Двічі ? у 1978 та 1985 роках ? «Динамо» й «Шахтар» вирішували долю другого за значущістю союзного трофею в очних суперечках. Обидва рази сильнішими були підопічні Валерія Лобановського, що брали гору з однаковим рахунком ? 2:1.

Третій візаві Луческу

Відтоді, як «Шахтар» очолив Мірча Луческу, в кубковому фіналі йому протистоятиме вже третій динамівський наставник. І Йожефу Сабо, й Анатолію Дем’яненку румунський фахівець поступився, тепер йому належить тримати екзамен у Юрія Сьоміна. Шляхи цих тренерів перетиналися поки що лише раз ? у фінальному поєдинку Кубку Першого каналу в січні цього року переможця знову довелося визначати в серії пенальті. Влучнішими були динамівці, які довели свою безпрограшну серію в зустрічах із очолюваним Луческу «Шахтарем» до восьми матчів. Отже, дуель, переможець якої здобуде Кубок України, виходить за рамки суто турнірної боротьби. І тим більш цікаве видовище на нас очікує…

Матеріал офіційної програмки фінального матчу DATAGROUP ? Кубку України-2007/08

www.ffu.org.ua