Україна

Регіони

«Біляївка» – чемпіон Одещини

Інформ-служба ФФУ ФК «Біляївка» відсвяткував перемогу в останньому турі першості Одеської області та завоював золоті нагороди, випередивши своїх головних переслідувачів «Таврію-В» і «Тарутине». Колектив було створено в 2002 році. Команда представляє районний центр Біляївського району Одеської області м.Біляївку з населенням 24 тисячі жителів.

ffu.org.ua

2008-11-28 05:50

З місця ? у кар'єр

У перший свій сезон виступів у чемпіонаті області команда показала відмінний, як для новачка, результат ? третє місце в першості та вихід до півфіналу Кубку Одещини. У 2003-му «Біляївка» не залишила шансів своїм конкурентам в обох турнірах, оформивши «золотий дубль». Лише кілька прикрих помилок на турнірній дистанції у 2004 році не дозволили біляївцям повторити торішній успіх, однак у Кубку їм знову не було рівних. Сезон-2005 практично став повторенням попереднього, лише невдача у фінальному кубковому матчі дещо зіпсувала загальну картину.

Серйозна проба сил

Ґрунтуючись на переконливих результатах виступів команди на обласному рівні, керівництво клубу вирішило спробувати свої сили в загальноукраїнських змаганнях. У 2006 році на роль головного тренера був запрошений відомий у минулому футболіст Іван Жекю. Під його керівництвом ФК «Біляївка» гідно представив одеську область у чемпіонаті України серед колективів фізкультури, увійшовши до шістки найкращих команд з 24-х.

Крок назад

У 2007-му, наставник команди Іван Жекю був змушений за сімейними обставинами виїхати з рідної для нього Біляївки, внаслідок чого клуб виступив невдало. Друге місце в чемпіонаті та програш у півфіналі Кубку області можна було назвати й кроком назад. Біляївці не стали посипати голову попелом. Навпаки, керівництво клубу і вся команда з подвоєним бажанням вирішили довести, що вони гідні кращої долі.

Повернення Жекю

На початку 2008 року Жекю повернувся до рідного міста й знову взяв керівництво колективом у свої руки. До передостаннього туру команда посідала перше місце, але виїзна поразка з рахунком 1:3 від «Тарутина» дала шанс переслідувачам, у числі яких були саме «Тарутине» і та ж « Таврія-В». Втім, вирішальний двобій сезону у рідних стінах ФК «Біляївка» впевнено виграв, здобувши «золото» обласного чемпіонату. Водночас у боротьбі за Кубок команда несподівано поступилася в півфіналі «Роздільній» ? 3:5. ФК «Біляївка» вийшла на поле в ранзі чемпіона, недооцінивши суперника...

Декілька фронтів

За словами головного тренера, команда мала всі шанси пройти весь сезон рівно, однак відсутність нормальної передсезонної підготовки зіграла свою роль. «Складно організувати тренувальний процес, коли хлопці грають і в чемпіонаті Одеси, і на першість району в різних командах. Багато хто проводить по 3-4 матчі на тиждень. І я їх розумію, ? говорить Іван Жекю. ? Людям треба якось викручуватися, аби забезпечити свої родини».

Досвід і молодість

За словами наставника, головна команда, що грає в чемпіонаті області, завжди бореться тільки за перше місце. Добре показали себе по ходу сезону Олександр Середа й Олексій Шикера. Підтяглися і молоді Олександр Довгошия з Борисом Богомаровим. Звичайно, багато значить і досвід таких гравців як В'ячеслав Терещенко (виступав у складі «Чорноморця», «Оболоні»), Дмитро Миколаїв, Валерій Перекитний і Сергій Сухорученко. «У другій команді, що змагається на першість району, ми обкатуємо молодих футболістів. Багатьом з них по 17-18 років, і в цьому турнірі вони набираються досвіду», ? продовжує Жекю.

Увага дитячому футболу

Після спілкування з мером Біляївки Михайлом Бухтияровим і головою районної адміністрації Миколою Андріяшенком Іван Жекю, який вперше очолив команду у 2006-му, вирішив за їхньою підтримки налагодити футбольні справи. Ставши директором ДЮСШ, тренер приділяє особливу увагу дитячому футболу. Уже є успіхи і на цієї ниві ? дві дитячі команди 1993-94 і 1995-96 років народження, яки створені на базі ДЮСШ, виграли першість України серед сільських команд, що має назву «Даруємо радість дітям».

Молоді є на кого рівнятися

Втішно, що підростаючому поколінню футболістів є з кого брати приклад. Насамперед, це людина, що завжди поруч із ними ? Іван Жекю ? у минулому воротар одеського «Чорноморця», мінського «Динамо» і марокканського клубу «Ель Джадіда». Приїжджають у рідну Біляївку і брати Ковальчуки. Старший, Сергій, в 15 років почав грати за тираспольський «Тілігул». Потім перейшов у львівські «Карпати». Сьогодні він гравець основного складу московського «Спартака» і національної збірної Молдови. Молодший, Кирило, в 16 років почав виступати за дубль дніпропетровського «Дніпра». Через 3 роки перейшов до кишинівського «Зімбру». Свого часу перебував він і на перегляді в «Чорноморці», але не потрапив у команду. Всі вони ? живий приклад для молодих вихованців спортивної школи та свідчення того, що у футболі можна домогтися високих результатів.

Важлива допомога

І все ж складно уявити, якими були б результати ФК «Біляївка», якби не керівники міста і району. Вони всією душею уболівають за футбол, та й самі ще виходять на поле. Мер міста Михайло Бухтияров цього року в складі збірної України брав участь у чемпіонаті Європи серед мерів малих міст. А голова районної адміністрації Микола Андріяшенко деколи виходить на поле під час тренування команди, згадує молодість. Не залишає байдужим і просто божевільна закоханість у ФК «Біляївка» одного із засновників клубу Андрія Чимпоєша. Теплих слів заслуговує й Олег Назаренко, який стояв біля витоків формування команди.

Подальші плани

Проте, при всій успішності ФК «Біляївка», не все в колективі ідеально. Клуб фінансується з бюджету міста й району. Для утримування команди грошей вистачає, однак для створення гідної спортивної бази цього замало. Команда грає на полі ДЮСШ, яке далеко не найкращої якості. Але керівництво планує розвивати інфраструктуру, вишукуючи додаткові джерела фінансування. У її планах також ще один амбітний проект. Приклад сусідів з овідіопільського «Дністра» доводить, що командам з периферії під силу гідно виступати на національному рівні. Якщо позитивно вирішиться питання із фінансуванням, ФК «Біляївка» намагатиметься випробувати себе в наступному сезоні в другій лізі національної першості. Після посилення складу трьома-чотирма гравцями, це, за словами головного тренера, цілком реально.

ФК «Біляївка» ? 2008

Воротарі: Олександр Афанасьєв, Костянтин Фуркулиця.

Захисники: Валерій Перекитний, Олександр Середа, Сергій Сухорученко, Олександр Чернега, Сергій Ларчиков, Олександр Білий.

Півзахисники: Олексій Шикера, Володимир Баранів, Олександр Довгошія, Дмитро Ніколаєв, Андрій Визнюк, Борис Богомаров, Геннадій Макогон.

Нападаючі: Леонід Калфа, В'ячеслав Терещенко, Андрій Чубаров, Олександр Пашкевич.

Президент ? Михайло Бухтияров.

Начальник команди ? Микола Андріяшенко.

Віце-президент ? Андрій Чимпоєш.

Головний тренер ? Іван Жекю.

ffu.org.ua