Україна

Регіони

Найда: «Відродити славу Одещини»

Інформ-служба ФФУ У рамках загальнонаціонального проекту «Футбольна країна» кореспондент Інформ-служби ФФУ поспілкувався з головою Федерації футболу Одеської області (ФФОО) Петром Найдою. В інтерв’ю спеціаліст детально розповів про здобутки одеського футболу та проблеми, з якими стикається обласна федерація.

ffu.org.ua

2008-09-30 05:40

? Петре Марковичу, що собою являє нині футбольне господарство Одещини?

? Всі регіони ? 26 районів і шість міст обласного підпорядкування ? є колективними членами обласної федерації. Тобто мається на увазі, що на місцях повинні бути  федерації, які керують розвитком футболу. І всі вони повинні мати статути. Ми розробили типовий статут, але він набуватиме чинності тільки в тому разі, якщо регіональні федерації будуть зареєстровані у своїх районних органах влади як громадські організації. Поки це зробили не всі, й це певна проблема, оскільки просто фізично неможливо проїхати по всіх регіонах і перевірити всі ці папери. Не кидати ж поточні справи заради інспекції, на яку піде не один місяць. А люди на місцях щось не дуже бажають цим займатися.

 

? Які змагання проводить обласна федерація футболу, скільки команд бере в них участь?

? Першість області  розігрують 12 аматорських клубів, 16-17 щорічно заявляються на Кубок. У дитячо-юнацькій лізі в двох вікових категоріях грають 8-10 команд. На «Шкіряний м’яч» ? 32 шкільні колективи. У ветеранській групі виступає 18 команд.

 

Хочеться відзначити, що в багатьох районних першостях учасники демонструють досить високий рівень футболу. Але, на жаль, є тенденція до зменшення кількості команд. Головна причина ? відсутність фінансування. Раніше в області були вища й перша ліга. Сьогодні, щоб зменшити витрати учасників на переїзди, ми змушені проводити змагання по зонах. П’ять команд грають у північній зоні, стільки ж у південній, 6-7 ? у центральній. Трапляється й так, що по ходу сезону одна або кілька команд знімаються зі змагань. Команди самостійно шукають спонсора, він фінансує їх на початковому етапі, а якщо результати не вражають, то полишає це заняття. Проте вихід тут є. От у деяких областях місцеві ради виділяють гроші на розвиток футболу в районах. І гроші ці повинні адресно йти для федерації футболу...

 

24 представники Одещини грають у ДЮФЛ України. Є ще команди, які хочуть грати, і ми, чим можемо, допомагаємо їм заявитися для участі в цих змаганнях. Хоча це теж проблематично. Нам кажуть: від вашої області й так велике представництво. Та хіба ми граємо тільки за призи? Чи, може, піднімаємо дитячий футбол? Якщо люди готові грати й у них є для цього й кошти, й можливості ? чому не давати їм місця в лізі?

 

? А скільки людей займається футболом в області?

? Чоловіків-футболістів у нас зареєстровано 11 850, жінок ? близько 80, дітей ? 15 400, ветеранів ? 350.

 

? Яка кількість футбольних шкіл, стадіонів? У яких умовах тренуються й грають футболісти? Чи вистачає кваліфікованих тренерів?

? Футбольних шкіл в області ? 35. Полів ? близько 200, але вони, як правило, в занедбаному стані й фінансів під них немає. Стадіонів ? 60. У Роздільній, Білгород-Дністровському, Овідіополі, Іллічівську за станом арен стежать. Однак більша частина інших об’єктів залишає бажати кращого. Якщо ми зараз почнемо вимагати від місцевих органів, щоб стадіони відповідали всім стандартам ? роздягальні, душові й т.ін., багато хто просто відмовляться брати участь у змаганнях. Тож ми на це закриваємо очі, нехай хоча б поле буде рівне, з розміткою. Хоча в районах зробити поле для будь-якого агронома простіше простого. Землі є. Техніка в господарствах ? теж. Усе залежить від бажання керівників. Єдина проблема ? полив. В Одеській області проблема з водою. Є вихід ? штучні поля. Наприклад, у Маріуполі таких ? 12. У нас же тільки на базі «Чорноморця» у Відраді.

 

Що стосується тренерського складу, штатних фахівців в області нараховується 135, а ще 231 працює на громадських засадах.

 

? За рахунок чого забезпечується робота обласної федерації? Чи допомагають їй місцеві органи влади. ФФУ?

? Ми сьогодні живемо за рахунок заявочних внесків команд і спонсорських коштів. Тож поки не маємо навіть приміщення для федерації!.. Без підтримки від Федерації футболу України було б іще сутужніше. ФФУ торік перевела на наш рахунок 50 тисяч гривень, виділила автомобіль, оргтехніку. 30 майданчиків для міні-футболу за кошти національної федерації обладнано штучним покриттям. Свого часу ми одержали від ФФУ 20 тисяч м’ячів, що їх було розподілено по школах  і командах області. Регулярно отримуємо футбольні підручники й різноманітну методичну літературу. Одним словом, у нас постійний робочий контакт.

 

? Чи Існує програма розвитку футболу в області?

? Дотепер нашою облрадою не прийнято цільову Програму на 2005-2008 рік, яка містила в собі план заходів із розвитку всіх напрямків футболу ? дорослого, дитячого, пляжного, футзалу, проведення семінарів арбітрів, інспекторів і т.ін. На все це з обласного бюджету мали б виділятися кошти. Однак, програму не прийнято, спорткомітет не має права перераховувати нам гроші... Доводиться шукати інші шляхи.

 

? На цьому тлі є якісь досягнення?

? Сьогодні Одеська обласна федерація ? далеко не остання на Україні. Наші арбітри судять змагання всіх ліг, в усіх дивізіонах маємо інспекторів. Найда ? член виконкому ФФУ, Городенко ? член інспекторського комітету. До останнього часу головою суддівського комітету був одесит Дердо. Та й сам президент ФФУ народився в Одесі. До початку реконструкції стадіону «Чорноморець» матчі за Суперкубок України проводилися в нас. Так що увагою ми не обділені.

 

Наші аматорські команди «Іван» і «Бастіон» виграли зональні змагання Кубку регіонів УЄФА. Одесити стали чемпіонами світу серед морських екіпажів. Наші ветеранські команди завжди в призерах чемпіонатів України й світу. Жіноча команда «Чорноморочка» грає у вищій лізі чемпіонату України. Тільки завдяки ентузіазму президента клубу Борщенка й тренера Мохнатського команда не просто живе, а й готує молодих футболісток.

 

За підсумками минулого року наша область стала першою в Україні в плані розвитку аматорського футболу. Чесно кажучи, хотілося б, щоб наша першість була відзначена й у фінансовому плані.

Одеська область завжди виховувала талановитих футболістів. Наш Ігор Беланов ? володар «Золотого м’яча». І сьогодні керівникам області потрібно кинути всі сили на те, щоб відродити колишню футбольну славу Одещини. Без уваги керівництва це просто неможливо.

www.ffu.org.ua