Україна

Регіони

«Спартак» – чемпіон Криму-2008

Олександр РИЖЕНКО, ФФУ (з АР Крим) «Спартак» із Молодіжного у нинішньому році відстояв звання найкращої аматорської футбольної команди Криму. Це другий чемпіонський титул колективу із передмістя Сімферополя, при тому, що існує він усього три роки. Свій дебютний сезон спартаківці провели в чемпіонаті Сімферопольського району, де відразу завоювали срібні нагороди.

ffu.org.ua

2008-11-20 06:00

Цей успіх не залишився непоміченим сусідами з «Кримтеплиці». Президент «тепличників» Олександр Васильєв запропонував спартаківцям свою підтримку ? так «червоно-білі» стали дочірньою командою професіонального клубу, що представляє автономію в першій лізі. Нові фінансові можливості дозволили «Спартаку» заявитися в чемпіонат Криму, в якому другий рік поспіль йому немає рівних.

 

Про свою команду розповідає головний тренер «Спартака» Сергій МАКАРОВИЧ.

 

? Чемпіонат автономії, звичайно, не можна порівнювати із турніром районного масштабу, в якому про себе і заявила наша команда. Отже, перед дебютом на республіканському рівні було вирішено підсилити колектив ? насамперед, за рахунок молодих сімферопольських талантів. Крім того, відповідно до регламенту змагань, як фарм-клуб «Кримтеплиці», ми одержали право використовувати в кожному з матчів п'ятьох її виконавців (хлопців, що не проходять в «основу», і яким потрібна ігрова практика).

 

Але кістяк «Спартака», 6-7 футболістів, залишився. У дебютному сезоні перед нами було поставлене завдання увійти до першої п'ятірки, проте ми його перевиконали, завоювавши чемпіонський титул (хоча й почали турнір з провалу в Куйбишеві, програвши з розгромним рахунком 0:3 «Чорноморнафтогазу»). До речі, сімферопольських «нафтовиків», котрі у підсумку стали другими призерами чемпіонату, ми випередили на сім очок. У нинішньому році наш відрив від них склав шість турнірних балів...

 

? Вважають, що відстояти титул складніше, ніж його завоювати...

? Мені так не здалося. Торік ми були в чемпіонаті новачками, вчилися протягом всього турніру. У цьому сезоні почували себе вже впевненіше, грамотно розподілили сили на всій дистанції. Хоча обидва чемпіонства для нашої команди однаково важливі.

 

? Яке враження справив на вас нинішній чемпіонат?

? Поза всякими сумнівами, його рівень виріс. І хоч за золоті нагороди знову реально боролися тільки дві команди ? ми та «Чорноморнафтогаз», з'явилися непогані колективи, з якими було дуже непросто грати. Це ? красноперекопський «Хімік», що перейшов до нас із другої української ліги, севастопольський «КАМО», феодосійський «Арсенал-Кафу». Була і ціла група середняків, які при нагоді могли дати бій кому завгодно. Хоча, напевно, 13 учасників для чемпіонату автономії все ж таки замало.

 

Щодо проблем, з якими довелося зіштовхнутися, то головна з них ? незадовільна якість газонів. У Севастополі, наприклад, взагалі грати практично ніде. Виходиш на поле і думаєш не про матч, а про те, як би випадково ногу не зламати ? навколо одні ями. Хоча у Феодосії, Красноперекопську, Ялті газони у відмінному стані.

 

? Які матчі останнього сезону запам’яталися вам найбільше?

? Напевно, обидві гри з нашим єдиним конкурентом у суперечці за чемпіонський титул ? «Чорноморнафтогазом». Їх наставник Олександр Бойцан створив цікаву команду ? технічну, рухливу. Вдома ми розійшлися з нею миром ? 2:2, хоча майже весь другий тайм грали в меншості, з польовим гравцем у воротах (ним став капітан команди, а за сумісництвом й президент клубу Володимир Васильєв). На виїзді ж обіграли опонента з рахунком 2:1. На поле був справжній бій. Думаю, поєдинок відповідав рівню зустрічей найкращих команд другої ліги.

 

? Кілька слів про лідерів колективу.

? Не хотілося б виділяти окремі персоналії, щоб не образити когось із хлопців... Утім, лідери, звичайно ж, є в кожній лінії. У воротах ? юний, але дуже перспективний Антон Хлусевич. Його вже залучають до тренувань у «Кримтеплиці». Не здивуюся, якщо через два-три роки він заграє у Прем'єр-лізі ? у хлопця величезний потенціал. Захист «Спартака» сьогодні важко уявити без Андрія Самаріна, торік визнаного найкращим гравцем свого амплуа в чемпіонаті Криму, і «універсала» Петра Новікова. У півзахисті хотілося б виділити Гогіту Дзанзаву (йому всього 20, але він уже давно переріс рівень кримських змагань), Станіслава Печінкина, котрий провів декілька матчів за «тепличників», і, зрозуміло, нашого граючого президента Володимира Васильєва, досвід якого, безсумнівно, іде на користь молоді. В атаці продуктивно діють молодий Ігор Зубко і ветеран В'ячеслав Полулях, який, безумовно, є мотором нашої команди. Взагалі, склад рівний, ніхто не випадає. На кожній з позицій, мабуть, найкращі в чемпіонаті виконавці. Відзначив би ще й бойовий дух «Спартака»: хлопці б’ються на поле від першої до останньої хвилини...

 

? Вашу команду нерідко називають «професіоналами аматорського футболу»...

? Насамперед, через професіональне ставлення до гри. На відміну від багатьох колективів, які в основному збираються тільки на матчі, у нас ? постійний тренувальний процес. Навіть у міжсезоння ми тренуємося, проводимо спаринги ? з тією ж «Кримтеплицею», іншими професіональними колективами України й ближнього зарубіжжя (наприклад, щороку з нами зустрічається тбіліське «Динамо»). Колеги з інших клубів говорять, що саме за рахунок добре налагодженого тренувального процесу ми практично не маємо конкурентів у чемпіонаті.

 

? А ще багато хто відзначає чудову атмосферу в команді...

? Колектив у нас згуртований, дружній. Я б назвав його футбольною родиною. Всі негаразди та радощі переживаємо разом. Добре, що радощів більше. У нас, наприклад, прийнято обов'язково влаштовувати «солодкі столи» на дні народження...

 

? Як чемпіон Криму, «Спартак» цілком міг би спробувати свої сили в професіональному футболі...

? Поки таке завдання перед нами не стоїть. Ми є фарм-клубом «Кримтеплиці», і для нас головне ? готувати гравців для головної команди. Як мені здається, ми непогано справляємося із завданням: за два роки підготували для «тепличників» цілу групу молодих виконавців ? Олексія Бабиря (до речі, цей нападаючий вже залучається до лав юнацької збірної України), Максима Бондаренка, Ігоря Зубка, Антона Хлусевича, Станіслава Печінкина. Буквально на днях повноцінний контракт із «Кримтеплицею» підписав Максим Кривов’язий. Він ? справжній боєць і має всі шанси стати одним з лідерів команди...

 

? За виступами «Спартака» завжди дуже уважно стежить тренерський штаб «тепличників»...

? Не тільки він ? на матчах нерідко буває й президент клубу Олександр Васильєв. Це гарний стимул для хлопців, які розуміють: якщо будуть прогресувати, обов'язково отримають можливість спробувати себе в професіональному футболі.

 

? Ваша команда ? одна з наймолодших у чемпіонаті...

? Наймолодша, якщо не вважати хлопців з ДЮФК «Таврія». Більшості гравців ? 17-20 років. За «Спартак» грають, до речі, не тільки вихованці нашої клубної школи. Є випускники Кримського училища олімпійського резерву, молоді таланти з інших регіонів Криму і навіть України. У наших партнерів з «Кримтеплиці» просто чудова база, такі умови мають навіть не всі клуби Прем'єр-ліги. Молодь про це знає, тому й тягнеться сюди.

 

? Наостанок розкажіть, як збираєтеся відсвяткували своє друге чемпіонство?

? Свято відбудеться 22 листопада. У цей день посперечаємося за Суперкубок Криму із ще однією командою з Молодіжного ? КСГІ, що виграла ветеранський чемпіонат автономії. Подаруємо справжнє видовище своїм уболівальникам. А вже після матчу справа дійде до отримання медалей, кубків і дипломів...

 

«Спартак» (Молодіжне) ? 2008

Воротарі? Антон ХЛУСЕВИЧ, Дмитро КОНВЕРЦАРОВ.

Захисники ? Олександр ГУДІМ, Петро НОВИКОВ, Дмитро ПЕТРЕНКО, Андрій САМАРІН, Андрій ЄГОРИШЕВ.

Півзахисники ? Гогіта ДЗАНЗАВА, Станіслав ПЕЧІНКИН, Сергій ЧЕРЕВКО, Вадим СУХИНА, Максим КРИВОВ’ЯЗИЙ, Олександр ГІАНОВ, Володимир ВАСИЛЬЄВ, Олег САУТІН, Сергій ЛУК'ЯНОВ, Іван МІГАЛЬ.

Нападники ? Ігор ЗУБКО, В'ячеслав ПОЛУЛЯХ, Ігор СМИРНОВ, Олексій ТКАЧЕНКО.

Президент клубу ? Володимир ВАСИЛЬЄВ.

Головний тренер ? Сергій МАКАРОВИЧ.

Адміністратор команди ? Віталій КУЛІКОВСЬКИЙ.

Чемпіонат Криму по футболі 2008 року. Підсумкова турнірна таблиця

М

Команда

І

В

Н

П

М

О

1

«Спартак» (Молодіжне)

22

19

2

1

87-20

59

2

«Чорноморнафтогаз» (Сімферополь)

22

17

2

3

79-19

53

3

«КАМО» (Севастополь)

22

12

4

6

44-31

40

4

«Арсенал-Кафа» (Феодосія)

22

11

2

9

34-29

35

5

«Хвиля» (Андріївка)

22

10

2

10

40-48

32

6

«Рекорд+» (Ялта)

22

9

1

12

32-47

28

7

«Хімік» (Красноперекопськ)

12

8

3

1

37-15

27

8

«Орбіта-Наша Ряба» (Червоногвардійське)

22

8

3

11

29-34

27

9

«Арсенал-Авангард» (Джанкой)

22

5

8

9

25-49

23

10

ФК «Форос»

12

6

4

2

25-18

22

11

«Юіс-Сервіс» (Сімферополь)

22

6

3

13

25-50

21

12

ПФК «Севастополь-2»

22

3

1

18

16-57

10

13

«Таврія» (Сімферополь)

22

1

1

20

12-68

4

Примітка. «Хімік» і ФК «Форос» провели по 12 матчів, оскільки стартували із другого кола чемпіонату.

www.ffu.org.ua