Україна

Регіони

Золотий ювілей футболу Миколаєва

ФФУ У суботу, 18 жовтня, в Миколаєві відбудуться урочистості з нагоди знаменної дати ? 100-ліття місцевого футболу. На Миколаївщині у футбол почали грати давно, ще з кінця позаминулого століття. Це й не дивно, адже в тутешні порти постійно приходили судна з іноземними моряками, зокрема англійцями.

ffu.org.ua

2008-10-16 06:00

Але офіційною датою появи цієї гри в регіоні вважають 1908 рік, коли англієць Бейт організував у Миколаєві перший футбольний клуб ? «Зебра». З тих пір багато води утекло в річках Південний Буг та Інгул, але незмінне одне: футбол став справжньою народною грою, видом спорту номер один у місті корабелів. І на Миколаївщині футболом займаються ? професіонально чи задля дозвілля ? десятки тисяч дорослих, дітей, жінок, ветеранів, людей з обмеженими фізичними можливостями.

 

Урочисті заходи

З нагоди круглої дати в Миколаєві пройде безліч цікавих заходів. У суботу зранку, о 9.30, відбудеться відкриття двох футбольних майданчиків ? на СДЮШОР «Торпедо» і на Центральному міському стадіоні (ЦМС). Згодом, о 12.00, урочисто відкриють меморіальний знак з нагоди 100-ліття миколаївського футболу. На гранітній стелі, яка прикрашатиме проспект Леніна неподалік від центрального входу до ЦМС, висічені імена людей ? футболістів, тренерів, організаторів спорту, котрі протягом століття внесли найбільший вклад у розвиток популярної гри.

 

Кубок сторіччя

А одразу ж після цього урочистості перейдуть у чашу головної спортивної арени обласного центру. Тут вшанують представників футбольної громадськості міста та області, а розважатимуть усіх артисти з Будинку культури ДП НВКГ «Зоря» ? «Машпроект». І, безперечно, цього святкового дня ніяк не обійтись без футболу. Спочатку на зелене поле вийдуть ветерани. А потому Кубок сторіччя миколаївського футболу розіграють між собою діючі чемпіон и володар Кубка Миколаївської області, відповідно, «Торпедо» (Миколаїв) і «Воронівка» (с. Воронівка, Вознесенський район).

 

Почесні гості

Зауважимо, що в заходах візьмуть участь делегації з усіх районів області. Запрошені на свято і почесні гості ? члени Виконкому Федерації футболу України на чолі з її президентом Григорієм Суркісом, ветерани миколаївського футболу (як з Миколаєва, так і ті, що проживають вдалині від рідного міста), а також перші особи обласної і міської влади.

До речі…

Миколаївська футбольна ліга була організована в 1911 році. З 1912 року почали проводити першість міста Миколаєва з футболу в трьох категоріях.

Професійний клуб суднобудівного заводу ім. Марті бере свій початок з 1920 року. Правонаступником цієї команди є славнозвісний «Суднобудівник» (деякий час команда називалася «Авангард»). За час виступів у другій лізі СРСР з 1971 по 1990 роки «Суднобудівник» провів 872 матчі, з яких 371 виграв та 240 звів унічию. 1974 року «Суднобудівник» виграв змагання «української» підгрупи другої ліги. А 1969 року миколаївська команда майстрів сенсаційно, на стадії 1/4 фіналу, в самій Москві переграла грізне «Торпедо» ? 2:1 ? і пробилася до півфіналу цього турніру.  Наразі миколаївська команда майстрів називається МФК «Миколаїв», вона виступає у другій лізі чемпіонату України.

Сьогодні, щоправда, це далеко не кращий етап в історії клубу. Проте обласний аматорський футбол наразі на підйомі. В чемпіонаті і першості Миколаївської області 2008 року брали участь 31 колектив, що за масовістю є одним із найвищих показників з-поміж усіх регіонів України. Чемпіоном області цього року стало «Торпедо» (Миколаїв), 2 місце ? ФК «Воронівка» (Вознесенський район), 3 ? ФК «Новопетрівка» (Снігурівський район), 4 ? «Телець-ВАК» (Миколаїв), 5 ? «Варварівка» (Миколаїв), 6 ? «Колос» (Степове) (всього ? 12 команд у першій групі, решта ? друга група). Кубок області в 2008 році вдруге поспіль виграли футболісти «Воронівки».

 

«Торпедо» (команду утримує підприємство «Зоря» ? «Машпроект») гідно представляє Миколаївщину на всеукраїнській арені. У 2007 році команда стала фіналістом Кубка України серед аматорських колективів, а цього року вибороли срібні медалі чемпіонату України серед аматорів.

 

Степівський «Колос» ось уже декілька років є лідером сільського футболу не тільки Миколаївщини, а й всієї України. Команда, якою опікується Герой Соцпраці В.Г. Погорєлов, у 2007 році стала переможцем чемпіонату України серед сільських команд.

 

На підйомі ? й дитячо-юнацький футбол. У змаганнях під егідою Дитячо-юнацької футбольної ліги (ДЮФЛ) України беруть участь чотири наших команди. Президент ФК «Зелений Гай» А.П. Лівік є членом виконкому ДЮФЛ.

Головним організатором і координатором футбольного життя в області є Федерація футболу Миколаївської області (ФФМО). Під егідою ФФМО проводяться чемпіонат, першість, кубок області з футболу, дитячо-юнацькі змагання, змагання з футзалу, пляжного футболу, турніри серед ветеранів та жінок, студентів тощо. У цих змаганнях беруть участь десятки команд, тисячі футболістів. Колективними членами ФФМО є 29 регіональних федерацій футболу області (всі райони та міста області).

 

Ось уже сім років поспіль (з грудня 2001 р.) цю організацію очолює справжній професіонал, член виконкому Федерації футболу України Микола Єропунов.

 

Серед найсильніших вихованців миколаївського футболу, котрі нині грають у командах Прем’єр-ліги ? В’ячеслав Чечер, Андрій Березовчук, Андрій Распопов, Вадим Мілько, Олег Допілка, Сергій Литовченко.

 

Добрим чином налагоджена робота з підготовки суддів. Шестеро рефері з Миколаївщини обслуговують матчі Професійної футбольної ліги, а двоє з них ? Сергій Возняк і Ігор Пономаренко ? представляють область на рівні Прем’єр-ліги.

www.ffu.org.ua