Україна

Регіони

Безрук: «Місцева влада не допомагає»

Інформ-служба ФФУ У рамках загальнонаціонального проекту «Футбольна країна» кореспондент Інформ-служби ФФУ поспілкувався із головою Федерації футболу Луганської області (ФФЛО) Віктором Безруком. В інтерв’ю він зауважив, що в області хронічно не вистачає дитячих ігрових майданчиків, тож розвиток юнацького спорту затримується.

ffu.org.ua

2008-10-04 06:00

– Що собою представляє нині футбольне господарство області? Які проводяться змагання, яка їхня структура, скільки команд? Чи вистачає області кваліфікованих тренерів?

– До господарства області можна віднести, у першу чергу, комплекс спортивних споруд, які належать різним відомствам. Також – ДЮСШ, що можуть фінансуватися з бюджету, з позабюджетних засобів, належати профспілкам або приватним клубам.

Практично, у кожному місті створено федерації, щоправда, не всі вони ще оформлені юридично. Також у кожному місті є ДЮСШ або відділення футболу, майже всі вони виставляють команди на юнацькі ігри першості області, у сільських районах вони беруть участь у першості товариства «Колос».

Змагань проводиться дуже багато: це не тільки першість області, що розігрується у двох лігах за зональним принципом, але й різноманітні дитячо-юнацькі турніри. Змаганнями охоплені всі вікові категорії – від зовсім маленьких футболістів до ветеранів. Щоправда, варто визнати, що більшої уваги у нас потребують футбольні змагання серед інвалідів та жінок. Хоча в селі Краснодоне є непогана жіноча команда, цього року дівчата 1994 р.н. стали чемпіонками «Колосу». Добре розвинений міні-футбол, у цьому більша заслуга Юрія Михайловича Шацького, директора луганського відділення Укртелекому. У цьому виді проводиться багато змагань. Трохи гірші справи у пляжному футболі, позаяк лише алчевці провели цього року невеликий турнір на березі водосховища.

Варто зауважити, що нам хронічно не вистачає дитячих ігрових майданчиків. Також дуже мало полів гарної якості – область навіть не має можливості прийняти в себе змагання всеукраїнського значення. Стосовно кількості тренерів, то з цим проблем нема. Інша справа – їхня кваліфікація. Багато хто працює за застарілими методиками, не переймаючи передового досвіду.

– За рахунок чого забезпечується робота обласної федерації? Чи допомагають їй місцева влада й держава? У чому виражається підтримка ФФУ?

– Федерація існує тільки за рахунок внесків команд, що грають у чемпіонаті області. Часткове фінансування на проведення дитячих змагань і підготовку кадрів (тренерів, арбітрів) іде з облспортуправління. Іноді допомагає ФФУ, наприклад, виділило машину й засоби на ремонт нашого офісу. Через брак коштів немає можливості вирішити деякі організаційні питання, наприклад, юридично оформити статус федерацій в деяких містах, розробити стратегію розвитку дитячого футболу тощо. Та й штат теж не заважало б збільшити.

 

– Які проблеми найбільш актуальні нині для обласної федерації (крім фінансових)? Чи існує програма розвитку футболу в області – які її основні напрямки? Як пропагується футбол у вашій області? Наскільки великий інтерес до нього? Чим і ким може пишатися область?

 – Наша найбільша проблема – брак порозуміння з місцевими професіональними клубами та місцевою владою. Остання практично нічим не допомагає у справі розвитку футболу. Що стосується програми, те цього року закінчується термін її дії, і зараз разом з обласним управлінням спорту розробляємо нову – до 2012 року. Вона буде затверджена обласною радою.

Досить складна ситуація з пропагандою футболу: газети й телебачення масовому спорту увагу практично не приділяють, а самостійно федерація нічого не може зробити, оскільки коштів на створення власного прес-центру нема і не передбачається.

Утім, інтерес до футболу серед громадськості досить великий. Наприклад, у Лисичанську відвідуваність ігор першості області буває вище, ніж на деяких матчах першої ліги. Також можна пишатися тим, що за останні два роки в області стало на дві команди майстрів більше. Ними стали луганський «Комунальник», що пробився вже в першу лігу, і «Шахтар» зі Свердловська, що грає в другій лізі. Вони приєдналися до «Зорі» і «Сталі» – і тепер у нас чотири професіональні клуби.

 

– Ви згадали не вельми плідну співпрацю з місцевою владою, у чому це виражається?

– Не тільки у відсутності фінансування. У перших осіб області немає інтересу до цієї гри, я ще жодного разу не бачив нікого з них на матчах, а поки у вищестоящих керівників не буде особистої зацікавленості, справа не зрушиться з мертвої точки. Чому як гарний приклад я приводив Лисичанськ? Так тому, що голова міської федерації Юрій Басюк є заступником мера й, незважаючи на завантаженість міськими справами, активно веде роботу в федерації.

ffu.org.ua