Україна

Регіони

Сергач: «Інтерес до футболу росте»

Інформ-служба ФФУ У рамках загальнонаціонального проекту «Футбольна країна» кореспондент Інформ-служби ФФУ поспілкувався із головою Федерації футболу Запорізької області Олександром Сергачем. Він розповів про те, якими темпами розвивається «народна гра» у його регіоні, які проводяться змагання. Торкнувся керівник і проблемних питань.

ffu.org.ua

2008-10-13 06:00

? Олександре Івановичу, що собою являє нинішнє футбольне господарство області?

? Наша обласна федерація нараховує 42 індивідуальних і 27 колективних членів, з останніх шість перебувають у стадії легалізації.

? Які проводяться змагання, яка їхня структура, скільки команд?

? У першості Запорізької області грають сім команд із дублюючими складами. Проводимо розіграш кубку, володарем якого наразі є самобутній колектив « Ілліч-Осипенко» з Бердянського району.  Для розвитку дитячо-юнацького футболу й пошуку юних талантів проводимо першість серед юнаків двох вікових груп ? 1992-93 і 1994-95 років народження ? по 11 колективів у кожній.

І, звичайно ж, «Шкіряний м'яч» у трьох вікових групах для команд, укомплектованих футболістами 1995-97 років народження. Проводяться в нас і міжнародні змагання. Це юнацький турнір пам'яті мера Запоріжжя й колишнього голови обласної федерації Олександра Поляка, Меморіал Геннадія Жиздика, турнір на призи Героя України, керівника комбінату «Запоріжсталь» Віталія Сацького. У них беруть участь колективи з України, Росії, Білорусі та Молдови.

Наші юнаки грають у вищій дитячо-юнацькій лізі. Запорізький «Металург» – у призерах по кільком віковим групам. У першій лізі область представляють СДЮШОР «Космос» і ФК «Мелітополь». У 13 районах області проходять регіональні дитячо-юнацькі змагання.

Запоріжжя й Бердянськ розігрують першості міст, у змаганнях беруть участь як дорослі команди, так і юнаки. Є свої ліги з футзалу та пляжного футболу. І, звичайно ж, турніри ветеранів. Команда ФК «Бердянськ» бере участь у першості України серед спортсменів старших 35 років. А команда Запоріжжя ? у змаганнях для тих, хто пройшов 45-річний рубіж.

? Скільки людей займається футболом у регіоні?

? У Запорізькій області футболом займаються 4650 дорослих, 3620 дітей, 45 жінок, 195 інвалідів і 660 ветеранів.

? Скільки у вас футбольних шкіл, стадіонів?

? Наразі функціонують 22 стадіони й чотири футбольні школи. У 20 ДЮСШ є відділення футболу.

? У яких умовах тренуються й грають на Запоріжжі, чи достатньо у вас кваліфікованих тренерів?

? Чесно кажучи, умови в основному незадовільні. Крім, зрозуміло, стану справ у «Металурзі». Але практично всі футбольні школи й ДЮСШ із відділеннями футболу вкомплектовані кваліфікованими тренерами. Виключення становлять ДЮСШ у сільській місцевості.

? За рахунок чого забезпечується робота обласної федерації? Чи допомагають їй місцеві органи влади?

? Ви, напевно, розумієте, що в такій складній і дорогій діяльності, як організація й підтримка масового футболу, допомоги ніколи не може бути багато. Тим більше ? в нашій країні, де футбольна інфраструктура в глибинці перебуває найчастіше в незадовільному стані. Тому відповідь буде делікатною: частково змагання фінансуються за рахунок бюджетних коштів через Управління по справах сім’ї , молоді й спорту. Ми дуже вдячні обладміністрації, що вона винаходить для нас джерела фінансування.

? Які проблеми найбільш актуальні нині для обласної федерації, крім фінансових?

? Мабуть, це створення й легалізація федерацій футболу в тих районах і містах, де наших осередків поки немає. Працюємо над тим, щоб охопити цими структурами абсолютно всі регіони. Ще проблема ? відсутність гідних полів. Актуально також збільшення числа команд, які беруть участь у різноманітних наших турнірах. Тут є резерви, які намагаємося розкривати.

? Чи існує програма розвитку футболу в області?

? Так, основні її напрямки ? розвиток дитячо-юнацького, жіночого, ветеранського й сільського футболу. І, звичайно ж, поліпшення матеріальної бази нашого шкіряного м’яча.

? Як пропагується футбол на Запоріжжі, наскільки великий інтерес до нього?

? Футбольне життя нашої області регулярно висвітлюється в місцевих ЗМІ. Інтерес росте не останнім чином від того, що з'являються стадіони нового покоління. Гордість області ? це новий центральний стадіон Запоріжжя «Славутич-Арена», що повністю відповідає вимогам УЄФА. Проведено реконструкцію стадіонів «Енергія» в Бердянську, «Спартак» у Мелітополі, «Дружба» в селі Осипенко.

? Як федерація готується до ЄВРО-2012?

? Прийнято обласну програму по підготовці до цього знаменного футбольного форуму. У ній відображені всі напрямки нашої діяльності, передбачене фінансування з обласного бюджету. Нас тішить, що обласна рада поставила завдання до Євро ? спорудити чи реконструювати стадіон у кожному райцентрі. Будуть нормальні футбольні майданчики ? легше буде залучати людей до футболу, проводити турніри на місцях, підвищувати рівень популярності наймасовішої гри у світі.

www.ffu.org.ua