Єврo-2012

Підготовка

Українці у пошуку балансу

Підготовку до фінального турніру ЄВРО-2012 збірна України завершує в затишному австрійському Вальхзеє. Збір синьо-жовтих триватиме ще кілька днів і завершиться 5 червня у німецькому Інгольштадті спарингом із Туреччиною.

Юрій МАЛИШЕВ, ФФУ

2012-06-03 22:00

Вочевидь, саме відштовхуючись від цієї гри, а також від поєдинків з австрійцями (2:3) та естонцями (4:0), головний тренер команди Олег Блохін і визначиться остаточно зі стартовим складом на перший матч ЄВРО-2012 проти шведів. Наразі ж наставник продовжує експериментувати, відшуковуючи оптимальний варіант складу.

Зокрема, проти минулої п'ятниці у грі проти Австрії на лівому фланзі оборони з'явився Ярослав Ракицький, замінивши Євгена Селіна. Для захисника «Шахтаря» ця позиція не є незвичною. На ній він діяв ще у відбірному циклі ЧС-2010, щоправда, на відміну від Олега Гусєва, котрий займає позицію в обороні на протилежному фланзі, в атакуючих діяв дончанин практично не був помічений.

Не виключено, що Блохін і не вимагав від Ракицького активності в нападі, а насамперед хотів додати надійності захисту. Судячи по першому тайму, особливих претензій у тренера до оборони не було, а от після перерви австрійці знаходили шпарини в захисних редутах синьо-жовтих, насамперед  коли їм вдавався швидкий перехід в атаку. Утім, помилки своїх підопічних Блохін пояснює втратою концентрації, що зумовлено грою на тлі навантажень.

Стосовно групи атаки, то, скоріше за все, під питанням залишається хіба що позиція, яку займає Андрій Воронін. Адже тут можуть також зіграти і Андрій Шевченко, і Артем Мілевський. Тож саме гра з турками і повинна допомогти Блохіну розв'язати цей ребус.

Тим часом наступного дня після гри з Австрією збірна України провела відкрите тренування, в якому взяли участь 11 футболістів - три воротарі й ті, хто провів на полі менше 45-ти хвилин або взагалі не виходив. Тут, в Альпах, гравці не відчувають наближення ЄВРО, і в спокійній атмосфері готуються до стартового поєдинку.

«Мабуть, саме для цього тренери і вирішили провести збір в Австрії», - зазначає Богдан Бутко, з флангу якого австрійці провели переможний гол. До того ж, додав Євген Селезньов, у Вальхзеє, населення якого, до речі, всього 1800 жителів, ніщо не відволікає від роботи. І хоча в готелі, де розквартирувалася збірна, є інтернет, новинами з батьківщини синьо-жовті не переймаються.

Багато хто вважає, що стартова гра проти шведів буде для них ключовою. Проте Олександр Алієв дотримується іншої думки: «У Німеччині на чемпіонаті світу Україна програла перший матч, проте це не завадило їй вийти з групи. Тож для нас поєдинок зі шведами такий же важливий, як і проти Англії та Франції». Та все ж, зазначають експерти, різниця між ЧС-2006 та ЄВРО-2012 у тому, що взяти шість очок у англійців та французів набагато важче, аніж у Саудівської Аравії та Тунісу...

Матчі з Естонією та Австрією свідчать про те, що Олег Блохін не має наміру втягуватися у турнір поступово, як це зазвичай роблять фаворити, розраховуючи перші поєдинки пройти на класі, а на пік форми вийти вже у плей-офф. Частково ця теза підтверджується словами тренера про те, що його підопічні вже готові відсотків на вісімдесят.

Адже за тиждень, що залишився до старту українців на ЄВРО, цілком реально досягти і стовідсоткової готовності. Наскільки відповідає дійсності ця версія, багато в чому можна буде судити у грі з Туреччиною. Проте остаточну відповідь все одно буде надано 11 червня, коли на «Олімпійському» Україна зустрінеться з командою Златана Ібрагимовича.