Єврo-2012

Підготовка

ЄВРО-2012 у фокусі польських ЗМІ 2011-11-07

Юрій БАНАХЕВИЧ, Укрінформ Польські ЗМІ, висвітлюючи минулого тижня підготовку до ЄВРО-2012, зосередилися на темах вибору тренувальних баз для національних збірних, стану футбольних полів, а також організації культурних програм. Як інформує Польське агентство преси (РАР), Англія планує оголосити про вибір Кракова як тренувальної бази для національної команди.

2011-11-07 13:20

Керівник федерації футболу країни Девід Бернштейн висловив побажання, аби команда проживала у «привабливому туристичному місці, що матиме велике значення для вболівальників, і не буде ізольоване від оточення».

Повідомляється, що футболісти планують відвідати історичні місця у Кракові й околицях, зокрема концтабір в Освенцімі. Якщо команда з Туманного Альбіону вирішить зупинитися у Кракові, то під час турніру вона проживатиме в готелі «Stary». Як підкреслює агентство, місто сподобалося також тренеру національної збірної Англії Фабіо Капелло, який побував на стадіоні місцевої команди четвертої ліги «Hutnik» («Металург» – укр.), де під час ЧЄ-2012 може тренуватися англійська команда.

Церемонія жеребкування фінальної стадії ЄВРО-2012, яка відбудеться 2 грудня у Києві, демонструватиметься на великих екранах у центрі Варшави. Як зазначає РАР, з цією метою у польській столиці біля Палацу культури і науки збудують тимчасовий павільйон, що зможе вмістити до 3 тис. осіб. Він працюватиме з 17:30 до 23:00 за київським часом. Крім того, для близько 5 тис. осіб, які не зможуть потрапити до павільйону, на спеціально збудованій сцені буде встановлено ще два великі екрани. Після церемонії жеребкування на ній виступатимуть українські та польські виконавці.

На стадіонах до ЄВРО-2012 у Познані та Вроцлаві футбольні газони нині перебувають у поганому стані, що викликає у Польщі побоювання, пише РАР. У цих містах національна збірна Польщі у листопаді гратиме із збірними Угорщини та Італії. З огляду на це, у Познані після реконструкції стадіону вже всьоме міняють трав'яне покриття. Вартість цих робіт становить близько 400 тис. злотих (майже 130 тис. доларів США). Організатори розраховували, що газон витримає до кінця цього року, однак після змагань з мотокросу і 11-ти проведених на ньому футбольних поєдинків місцевих команд «Лех» і «Варта», з'ясувалося, що на полі далі грати неможливо.

Як зазначає агентство, фірма «Pagro», яка останньою на стадіоні виконувала земляні роботи, відмовилася у межах гарантії міняти траву. Відтак місцевий центр спорту і відпочинку міняє покриття за свої кошти, а рахунок за роботу планує виставити компанії «Pagro». «Якщо фірма відмовиться платити, то ми скеруємо цю справу до суду», – зазначив директор центр спорту і відпочинку Познані Ришард Жуковський. Новий газон укладають швидкими темпами, а усі роботи мають бути завершені до п'ятниці 11 вересня. «Трава буде зміцнена спеціальною сіткою. Завдяки цьому є шанс, що вона витримає до ЄВРО-2012», – цитує агентство слова Р.Жуковського.

Тим часом у Вроцлаві, як повідомляє Onet.pl, відбувся лише один офіційний поєдинок і декілька тренувань місцевої «Сілезії», а у воротарських майданчиках футбольного поля вже збирається багато води. «Після матчу з гданською «Лехією» навіть відповідальні за газон особи говорили, що щось трапилося з водовідводом», – цитує інтернет-портал голкіпера вроцлавської команди Рафала Гікевича. Сумнівною залишається також якість трав'яного газону. Однак у спілці Wroclaw 2012 поки що не планують змінювати покриття.

РАР повідомляє, що оперний театр Вроцлава готує на період проведення ЄВРО-2012 цікаву культурну програму. Зокрема, у межах проекту, пов'язаного з турніром, театр представить на міському Олімпійському стадіоні 15 та 17 червня 2012 року оперу Джузепе Верді «Бал-маскарад». На думку директора Вроцлавського оперного театру Еви Міхнік, така практика є успішною, оскільки в 2010 році на оперу Джакомо Пуччіні «Турандот» на стадіон прийшло 27 тис. глядачів. Крім того, у Вроцлаві під час чемпіонату планують провести карнавальний хід, для якого організатори за допомогою учнів місцевих шкіл хочуть зробити 30 тис. карнавальних масок. Згодом їх планують розпродати на аукціоні, а за виручені кошти організувати музично-спортивний табір для дітей з малозабезпечених сімей.

Тим часом польське курортне місто Закопане на півдні Польщі під час ЄВРО-2012 хоче підготувати для туристів і жителів міст, де відбуватимуться матчі турніру, альтернативну програму, яка абсолютно не стосуватиметься чемпіонату. «Маємо намір запропонувати туристам під час футбольного турніру зону спокою, де відбуватимуться цікаві культурні події», – розповів директор Бюро промоції міста Анджей Кавецький. З цією метою влада міста вирішує питання щодо організації рекламної кампанії в містах, де відбуватиметься ЄВРО-2012. «Вболівальники – це галаслива група туристів, а багато людей бажатиме спокою. Ми можемо це їм організувати», – цитує слова А.Кавецького РАР.