Єврo-2012

Підготовка

ЄВРО-2012 у фокусі польських ЗМІ

Минулого тижня польські ЗМІ писали про дводенну робочу зустріч представників 16-ти команд-фіналістів ЄВРО-2012, а також про безпеку Євро-2012. Як інформує Польське агентство преси (РАР), близько 250 осіб з 16-ти країн-учасниць ЄВРО минулого тижня зібралися у Варшаві.

Юрій БАНАХЕВИЧ, Укрінформ

2012-03-13 08:00

У столиці Польщі головні тренери, керівники делегацій, лікарі команд, а також представники збірних із питань транспорту і безпеки обговорили організаційні заходи, пов’язані з турніром в Україні і Польщі. «До Варшави приїхало близько 250 осіб. Керівнициво УЄФА представили виконавчий директор Мартін Каллен і генеральний директор Девід Тейлор», – цитує РАР речника спілки «Євро-2012 Польща» Юліуша Глуського.

Як інформує РАР, на офіційній сторінці УЄФА президент організації привітав фіналістів турніру. «Євро-2012, як і всі попередні турніри, буде прекрасним святом футболу й ідеальною візитівкою нашого континенту у момент, коли він мусить боротися з дуже складними викликами у світі поза футболом», – ідеться у привітанні М.Платіні.

Президент УЄФА також подякував федераціям футболу України і Польщі, урядам обох країн і простим людям за їхні зусилля в підготовці до чемпіонату. «Після років важкої праці і багатьох складнощів я переконаний, що ми впоралися. Євро-2012 може відбутися у прекрасних умовах», – цитує РАР заяву президента УЄФА.

ЗМІ Польщі також цитували тренерів багатьох збірних, які брали участь у робочій зустрічі у Варшаві. Зокрема, тренер збірної Польщі Франчішек Смуда повідомив, що робоча зустріч у Варшаві була «дуже корисною і цікавою». «Ми розмовляли про те, як слід себе поводити у контактах із ЗМІ, коли можна дати інтерв’ю тощо. Ми також послухали доповідь П’єрлуїджі Колліни (голови суддівського комітету УЄФА – ред.), який розповів, що можна робити, а чого слід уникати на полі», – цитує Ф.Смуду РАР. Він також розповів, що під час зустрічі поговорив із тренерами збірних Німеччини, Данії і Греції Йоахімом Льовом, Мортеном Ольсеном і Фернандо Сантосом. «З грецьким тренером ми поговорили про футбол у Греції, але не відкривали одне одному таємниць перед турніром (Польща і Греція гратимуть в одній групі – ред.)», – наголосив Ф.Смуда.

РАР також повідомляє, що на кордоні з Україною перед Євро-2012 додатково з'являться понад 150 польських митників. «Найбільше нових співробітників Митна служба працевлаштує в місті Бяла Подляска Люблінського воєводства Польщі (межує з Волинською областю – ред.). Перед Євро-2012 там з'явиться 114 нових митників», – повідомляє агентство. Натомість, у Митній службі в Перемишлі Підкарпатського воєводства Польщі (межує із Львівською областю – ред.) додатково працевлаштують 40 митників. За інформацією речниці Митної служби в Перемишлі Едити Хабовської, на одне місце за конкурсом претендують понад 50 кандидатів. Після відбору нові працівники митниці розпочнуть роботу на пунктах пропуску Корчова-Краківець і Медика-Шегині. Натомість, збільшувати штат в інших відділах на кордоні Польщі з Білоруссю і Росією у Митній службі Польщі не планують.

З 8 березня іноземні вболівальники можуть звертатися до польських консульських установ для отримання віз на Євро-2012, зазначає РАР. Польське дипломатичне відомство особливо заохочує до цього шанувальників футболу з Росії й України. «Хоча до першого свистка на Євро-2012 залишилося ще три місяці, МЗС заохочує всіх вболівальників, які для в’їзду до Польщі потребують віз, аби вони швидше подавали документи», – цитує РАР інформаційне повідомлення МЗС РП.

В МЗС Польщі пояснили, що вже зараз це можливо відповідно до Візового кодексу Євросоюзу, який передбачає подання документів для отримання віз не раніше, ніж за три місяці перед початком запланованого візиту. Міністерство також звертає увагу на те, що, завчасно звертаючись по отримання візи, фанати зможуть уникнути черг і запланувати своє перебування в РП. В Україні, крім консульських установ, заяви на отримання віз можна також подавати за посередництвом акредитованих туристичних фірм, контактні дані яких можна знайти на інтернет-сторінках консульських установ, ідеться в повідомленні польського дипломатичного відомства.

Під час триденних навчань різноманітних польських служб, які забезпечуватимуть Євро-2012, реалізовано кільканадцять різноманітних сценаріїв дій, під час яких перевірено, зокрема, співпрацю служб із місцевою владою. У навчаннях під назвою LIBERO взяли участь представники поліції, пожежної служби, органів центральної влади, зокрема міністерств внутрішніх справ, адміністрації і цифрових технологій, транспорту, здоров’я, спорту і туризму, а також представники місцевого самоврядування.

«Навчання відбуваються в момент, коли вже підготовано плани дій у сфері безпеки під час Євро-2012 окремих служб, а також загальний план управління турніром. Зараз залишився час на їх доопрацювання», – цитує РАР керівника МВС Польщі Яцека Ціхоцького. Він зазначив, що навчання LIBERO набули специфічного відтінку після залізничної катастрофи, яка трапилася декілька днів тому на півдні Польщі. «Ця ситуація призвела до того, що всі учасники навчань з великою повагою поставилися навіть до тих сценаріїв, які здавалися майже нереальними», – сказав міністр.

Упродовж найближчих двох місяців у Познані, Гданську, Варшаві, Вроцлаві та Кракові перед Євро-2012 відбудуться координаційні навчання усіх служб, цитує РАР слова міністра адміністрації і цифрових технологій Польщі Міхала Боні. «Це важливо, щоб відбувалися подібні навчання, оскільки люди таким чином знайомляться і в межах процедур можуть співпрацювати один з одним»,– наголосив М.Боня.

Газета Rzeczpospolita пише про зменшення професійних кадрів Агенції внутрішньої безпеки (ABW), що може вилитися у велику проблему перед Євро-2012. В минулому році в головній польській спецслужбі звільнилося 160 осіб, а тільки за перші два місяці цього року ряди ABW залишила рекордна кількість співробітників – 200 осіб. За даними речниці ABW, причинами звільнень є досягнення особами мінімального чи повного пенсійного віку. «У забезпеченні Євро-2012 ABW відіграє величезну роль. Ідеться про протидію терористичній загрозі у багатьох польських містах, і не лише там, де відбуватимуться матчі турніру. Саме ABW відіграє роль координатора в національному центрі безпеки», – цитує Rzeczpospolita з цього приводу депутата польського Сейму Марека Опьолу.